Tejfölös csirkepaprikás deszkáról szaggatott nokedlivel

 

Tejfölös csirkepaprikás deszkáról szaggatott nokedlivel

Összetevők

Tejfölös csirkepaprikás hozzávalói:

  • 500 g csirkecomb alsó-felső
  • 1 ek zsír
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db kápia paprika
  • ½ db paradicsom
  • 1 kk füstölt paprika
  • ¼ mk pirított köménymag
  • 1 liter csirkealaplé
  • só, bors
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek keményítő

Nokedli hozzávalói:

  • 500 g liszt
  • 4 tojás
  • 1 tk
  • 1 kk zsír
  • 230 ml víz

Elkészítés

Tejfölös csirkepaprikás elkészítése:

  • A csirkecombokat kifilézzük, a húst félretesszük, a csontokból és a leeső részekből alaplevet főzünk. Az alaplevet enyhén sózzuk, nagyjából 30-35 perc alatt főnek ki az értékes részek, de minél tovább készül, annál gazdagabb levet kapunk.
  • Miközben készül az alaplé előkészítjük a zöldségeket. A hagymát finomra vágjuk, a paprikát és a paradicsomot is apró kockákra vágjuk, a köménymagot „pattogásig” pirítjuk, majd azt is durvára aprítjuk. Multicookerbe zsírt teszünk, majd a zöldségeket párolás funkción 100 fokon dinszteljük, míg szinte krémesre nem fő szét. A zöldségeket, párolás előtt sózzuk, így gyorsabban fog elkészülni.
  • Amíg a zöldségek dinsztelődnek, a húsfiléket air fryerben 20-25 perc alatt 200 fokon lepirítjuk.
  • Amikor a zöldségek elkészülnek, hozzáadjuk a füstölt paprikát, borsozzuk, beleszórjuk a köménymagot, majd a lepirult húst is beletesszük. Felöntjük az alaplével, és nagyjából 60 percig pároljuk. Amennyiben szükséges a szaftot sózzuk. Közben elkészítjük a nokedlit.

Nokedli elkészítése:

  • Az hozzávalókat a zsír kivételével összekeverjük, nem kell homogénre, elég, ha lazán összeáll.
    A megadott mennyiség 1/3-ad részét egy enyhén olajozott deszkára tesszük, majd a deszka hosszanti irányának közepére húzzuk össze kb. 3-4 cm-es sávba.
    Egy késsel a forrásba lévő sós vízbe szaggatjuk, nagyjából fél centis kis „hurkákat” formázva, ügyelve arra, hogy próbáljunk egyforma nokedliket szaggatni. Szaggatás közben a kést folyamatosan vizezzük, így nem fog ragadni.
    A normál méretű nokedlinél tovább főzzük, kb. 7-8 perc kell adagonként. A maradék tésztával ugyanígy járunk el. A kifőtt nokedlit hideg vízzel leöblítjük, majd egy kevés zsírt forgatunk bele, hogy semmiképpen ne ragadjanak össze.
    A nokedliket egy tapadásmentes serpenyőben lepirítjuk, a további ízélmény elérése miatt.
    A lepirított nokedlit melegen tartjuk, közben behabarjuk az elkészült csirkepaprikás szaftját.
    Egy mélyebb tálba tesszük a tejfölt, elkeverjük benne a keményítőt, majd a szaftból is belekeverünk körülbelül 1,5-2 dl mennyiséget.
    Ezt a sűrítőanyagot keverjük a szaftba, majd pár perc alatt besűrítjük.
    Friss petrezselyemzölddel díszítjük.
    Kedvünk szerint a pirított nokedlivel tálaljuk.
    Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!