Házi virsli (füstölve)

 
Az otthon készített virslik lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb és természetesebb összetevőket használjunk, kerülve az adalékanyagokat. Kontroll alatt tarthatjuk az alapanyagok minőségét, fűszerek mennyiségét.
A virslik hagyományosan a gyerekek kedvencei közé tartoznak, így az otthon készített változatok ideálisak lehetnek születésnapi bulikhoz vagy családi grillpartikhoz is.

Házi virsli (füstölve)

Összetevők

Hozzávalók:

  • ½ kg csirkemell
  • ½ kg filézett csirkecomb
  • 300 g füstölt tokaszalonna
  • 20 g
  • 4 g fehérbors
  • 1 gyömbérpor
  • 2 g őrölt szerecsendió
  • 1 g őrölt köménymag
  • 1 g hagymapor
  • 2 g őrölt pirospaprika
  • 200 g zúzott jég

Elkészítés

Elkészítése:

  • A csirkemellet és a csirkecombot a szalonnával együtt húsdarálóval ledaráljuk. A legkisebb lyukú tárcsát használjuk, mintél finomabb legyen a pép.
  • A ledatált húsokat a fűszerekkel együtt egy tálba tesszük, majd a zúzott jelet folyamatosan adagolva hozzá egy erős botmixer segítségével krémes állagúra pépesítjük. Fontos, hogy egynemű masszát kapjunk, és ha szükséges, akkor kézzel, vagy egy robotgéppel még keverjük jól össze. Felhasználásig lefedve tegyük hűtőszekrénybe.
  • A virslihez emészthető műbelet használtam, amit böllérboltokban lehet megvásárolni. Ebből a bélből mérjünk ki 70-80 cm-es darabokat, majd langyos vízbe áztassuk, körülbelül 20-25 percre. Ezalatt tökéletesen felpuhul a bél, rugalmassá változik és fel lehet húzni a töltőcsőre.
  • A töltést úgy végezzük, hogy a töltőcsőre felhúzott bél végét addig ne kössük el, amíg a húspép meg nem jelenik a töltőcső nyílásán. Amikor megjelenik a húspép, akkor kössünk rá egy csomót, amennyire tudjuk jó erősen, de vigyázzunk, mert könnyen szakad.
  • A töltést precízen végezzük, ügyeljünk arra, hogy ne legyen levegős, de nagyon szorosan se töltsük, mert akkor nehéz lesz az eltekerése, amikor formázzuk.
  • Amikor végeztünk a töltéssel, akkor fontos, hogy a végét szintén még ne kössük el azonnal, mert először el kell végeznünk a méretre formázást, vagyis az eltekerést.
  • A mérete formázást kedvünk szerint végezzük, a cél, hogy egyforma kis virsliket kapjunk. Nagyjából 14-15 centis darabok az ideálisak, így osszuk fel a 70 centis betöltött virsli alapunkat.
  • A betöltés után abálni kell, vagyis 70-75 fokos vízben kell hő kezelni, körülbelül 15 percig.
  • Közben előkészítjük a házi füstölőt, vagyis egy nagyobb fazekat, a fedelét, egy mikrohullámú sütő grill tartozékát, ez lesz a távtartónk, valamint alufóliát, és 2 evőkanál égerfa port.
  • A fazék aljára fektetjük az alufóliát, erre szórjuk az égerfa port. Belehelyezzük a rács tartozékot, majd a fazék fedelét ráhelyezzük a fazékra.
  • Egy indukciós, vagy bármilyen főzőlapra helyezzük a fazekat. Maximális fokozatra állítva intenzív hővel hevítjük a fazék alját. Pár perc múlva a fa por elkezd füstölni. Ekkor levesszük félállásra a főzőlap fokozatát, és a rácsra ráhelyezzük az abált virsliket. Visszatesszük a fazék tetejét, majd 15-20 percig füstöljük. Ez idő alatt csodálatos illata és világosbarna színe lesz.
  • A füstölés intenzív illatokkal jár, mindenképpen szabadtéren (erkélyen, taraszon) végezzük.
  • Füstölés után, amennyiben van lehetőségünk lógassuk fel és szikkasszuk 1 napig.
  • Fogyasztás előtt hagyományos módon főzzük meg. Mustárral, vagy kedvenc szószunkkal fogyasszuk.
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!