Juicy Lucy burger fehérboros hagymalekvárral

Juicy Lucy burger fehérboros hagymalekvárral

Összetevők

Buci összetevői (8 db)

  • 450 g liszt
  • 15 g élesztő
  • 1 tojás s
  • 150 g joghurt langyos
  • 150 g tej langyos
  • 1,5 kk cukor
  • 1 kk só
  • 30 g olaj
  • Tojássárgája
  • Szezámmag

Hagymalekvár összetevői

  • 4 nagyobb fej hagyma
  • 1 ek cukor
  • 20 g vaj
  • Bors
  • Kakukkfű
  • 1 dl fehérbor

Juicy Lucy húspogácsa összetevői (8 db)

  • 800 g darált hús sertés-marha
  • Bors
  • Cheddar sajt

Elkészítés

Buci elkészítése

  • Kimérjük a lisztet, majd egy mélyedést formázunk a közepébe. Ebbe tesszük az elmorzsolt élesztőt. Rászórjuk a cukrot, majd felöntjük a langyos tejjel és a joghurttal. Várunk pár percet, hogy az élesztő elinduljon, majd a többi hozzávalót is hozzáadagoljuk egyenként. Géppel alaposan kidolgozzuk, majd langyos helyen 1 órát pihentetjük. Miután a duplájára kelt elfelezzük a tésztát, melyet további 4 részre osztunk. A tészta másik felét letakarva félretesszük. A négy részre szeparált kis tésztadarabokból gombócokat alakítunk ki.
  • A kis gombócokat úgy formázzuk, hogy a felületük sima legyen, a formája pedig szép gömbölyű.
  • Enyhén kiolajozott airfryer sütőformába helyezzük, egymástól kellő távolságra.
  • Lefedjük, majd langyos helyen újabb 25 percig pihentetjük. Miután a kis labdáink újra megduzzadtak, tojássárgájával egy ecset segítségével lekenjük a felületüket.
  • Megszórjuk a szezámmaggal, majd 150 fokon 15-16 percig airfryerben aranybarnára sütjük.
  • Az elkülönített tésztával ugyanígy járunk el, összesen 8 db közepes méretű bucink lesz a végén.

Hagymalekvár elkészítése

  • A cukrot egy vastagfalú lábasban óvatosan megkaramellizáljuk. Hozzáadjuk a vajat, hagyjuk, hogy felolvadjon. Hozzátesszük a felszeletelt hagymát, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel fűszerezzük. Hozzáöntjük a fehérbort, majd kíméletesen főzzük nagyjából 20-25 percig. Ezalatt a hagyma kellemesen megkaramellizálódik, világos barna színt kap és kellően megpuhul.
  • Felhasználásig hűtőben tároljuk.

Juicy Lucy húspogácsa elkészítése

  • A darált húst sózzuk borsozzuk, majd jól összekeverjük. 50 g-os kis golyókat mérünk ki, összesen 16 db-ot.
  • A húsgolyókat kézzel egy szilikonlapon, vagy olajozott deszkán kettesével jól kinyomkodjuk, majd egy lapos négyzetre vágott cheddar sajtot nyomunk az egyik közepébe. Erre helyezzük a másik húspogácsát A peremén kissé összenyomkodjuk, majd szabályos kört alakítunk ki belőle. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
  • A húspogácsákat sütés előtt 15 perccel kivesszük a hűtőből, hagyjuk, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. A sütést kontakt grillben végezzük, a legmagasabb hőfokon. Hamburger húspogácsa sütéshez az egyik legjobb eszköz a kontaktgrill, mert egyenletesen sül át, valamint így érjük el, hogy megmaradjon a lapos formája, vagyis a sütés alatt nem fog összeugrani.
  • A hamburgert kedvünkre ízesíthetjük. Én a klasszikus BBQ ízvilágot követve, pirított baconnal, ropogós jégsalátával, csemegeuborkával és a szaftos húspogácsával, valamint a a karamellizált hagymalekvárral pakoltam össze. A hamburger lepirított bucijait pedig BBQ szósszal kentem le.
  • Fogyasztás előtt közvetlenül 20 mp-re tegyük mikróba, hogy kellemes meleg legyen.
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!