Receptek az
támogatásával
Mézeskalács – nagyon finom és puha
Mézeskalács
Összetevők
- 80 gr vaj
- 20 gr porcukor
- 1 db tojássárgája
- 150 gr méz
- 280 gr liszt
- 1 kk fahéj és szegfűszeg
- 1 tk só és szódabikarbóna
Elkészítés
Tészta elkészítése
- A vajat habosra keverjük a porcukorral majd a tojássárgájával. Ha kifehéredik hozzáadjuk a mézet is. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a fahéjjal, szegfűszeggel, a sóval és a szódabikarbónával. Ha ez megvan, a száraz hozzávalókat összedolgozzuk a kihabosított vajjal. Amikor nyújtható tésztává állt össze, betekerjük fóliába és hűtőbe tesszük 30 percre, erre azért van szükség mert a tésztában lévő vaj ilyenkor visszahűl és könnyebben lehet majd nyújtani és szaggatni.
Tészta nyújtása, formázás
- Lisztezett nyújtódeszkára tesszük a tésztát majd a tetejét is megszórjuk liszttel és fél centi vastagságúra nyújtjuk. Tetszőleges formával kiszaggatjuk majd sütőpapírral bélel tepsibe tesszük. (A képen látható mézeskalács ilyen formanyomóval készült. )
Sütés
- 180 fokra előmelegített sütőben 7-10 percig sütjük, vigyázva, hogy ne barnuljon meg, mert akkor nagyon kemény lesz.