Receptek az
támogatásával
Nyári gazpacho házi bazsalikomolajjal
Nyári gazpacho házi bazsalikomolajjal
Összetevők
- 20 dkg fehérkenyér
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 szár angol zeller
- 2 db paradicsom
- 1/3 kígyóuborka
- 1 db pritaminpaprika
- 0,6 liter paradicsomlé
- 0,5 dl olivaolaj
- 1 ek. worchestershire szósz
- 1 ek. friss citromlé
- 1 kis csokor petrezselyem
- só
Elkészítés
1) Készítsünk házi bazsalikomolajat
- Előszörelkészítjük a házi bazsalikomolajat. Egy csokor bazsalikom leveleitletépkedjük, aprítógépbe dobjuk, majd ráöntünk 2 dl napraforgóolajat és 1 dlolívaolajat. Magas fokozaton egy percen keresztül turmixoljuk. Az így kapottolajos-bazsalikomos pürét egy lábasba öntjük és alacsony hőmérsékleten,kíméletesen hevítjük 3-4 percen keresztül. Egy szűrőbe gézlapot teszünk, ésezen keresztül leszűrjük az olajat. Az illatos, élénk színű olajunkatfelhasználásig hűtőben tároljuk.
2) Turmixoljuk a hozzávalókat
- Agazpachohoz először is megsütjük a fokhagymát. Tegyük egy tepsire a gerezdeket.A kenyér héját levágjuk, a kenyérbelet pedig kockára vágjuk. A kenyérkockákatsütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, a fokhagymákkal együtt sütőbe tesszük és200 fokon 10 percen keresztül szikkasztjuk. A fokhagymákat további 10 percig asütőben hagyjuk, hogy megsüljenek. A kiszárított kenyérből egy maréknyitturmixgépbe dobunk és alaposan összezúzunk, majd a darabokra vágottangolzellert, paradicsomot, uborkát és pritaminpaprikát is hozzátesszük.
3) Tálaljuk
- Amegsült fokhagymagerezdeket megpucoljuk és szintén a turmixgépbe dobjuk. Azöldségeket felöntjük a paradicsomlével és sóval, friss citromlével,worchestershire szósszal, olívaolajjal ízesítjük. A zöldségeket lepürésítjük ésszükség szerint további paradicsomlevet adunk hozzá. A kész levest lehűtjük ésegy szár angolzellerrel, bazsalikomolajjal és friss petrezselyemmelszervírozzuk.