Receptek az Electrolux támogatásával

Nyári gazpacho házi bazsalikomolajjal

Nyári gazpacho házi bazsalikomolajjal

Összetevők

  • 20 dkg fehérkenyér
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 szár angol zeller
  • 2 db paradicsom
  • 1/3 kígyóuborka
  • 1 db pritaminpaprika
  • 0,6 liter paradicsomlé
  • 0,5 dl olivaolaj
  • 1 ek. worchestershire szósz
  • 1 ek. friss citromlé
  • 1 kis csokor petrezselyem

Elkészítés

1) Készítsünk házi bazsalikomolajat

  • Előszörelkészítjük a házi bazsalikomolajat. Egy csokor bazsalikom leveleitletépkedjük, aprítógépbe dobjuk, majd ráöntünk 2 dl napraforgóolajat és 1 dlolívaolajat. Magas fokozaton egy percen keresztül turmixoljuk. Az így kapottolajos-bazsalikomos pürét egy lábasba öntjük és alacsony hőmérsékleten,kíméletesen hevítjük 3-4 percen keresztül. Egy szűrőbe gézlapot teszünk, ésezen keresztül leszűrjük az olajat. Az illatos, élénk színű olajunkatfelhasználásig hűtőben tároljuk.

2) Turmixoljuk a hozzávalókat

  • Agazpachohoz először is megsütjük a fokhagymát. Tegyük egy tepsire a gerezdeket.A kenyér héját levágjuk, a kenyérbelet pedig kockára vágjuk. A kenyérkockákatsütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, a fokhagymákkal együtt sütőbe tesszük és200 fokon 10 percen keresztül szikkasztjuk. A fokhagymákat további 10 percig asütőben hagyjuk, hogy megsüljenek. A kiszárított kenyérből egy maréknyitturmixgépbe dobunk és alaposan összezúzunk, majd a darabokra vágottangolzellert, paradicsomot, uborkát és pritaminpaprikát is hozzátesszük.

3) Tálaljuk

  • Amegsült fokhagymagerezdeket megpucoljuk és szintén a turmixgépbe dobjuk. Azöldségeket felöntjük a paradicsomlével és sóval, friss citromlével,worchestershire szósszal, olívaolajjal ízesítjük. A zöldségeket lepürésítjük ésszükség szerint további paradicsomlevet adunk hozzá. A kész levest lehűtjük ésegy szár angolzellerrel, bazsalikomolajjal és friss petrezselyemmelszervírozzuk.
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!