Rácponty

Rácponty

Összetevők

Hozzávalók

  • 600 g burgonya
  • 3 közepes hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 db paprika kápia, tv. vegyesen
  • 200 g paradicsom
  • 150 g tokaszalonna
  • só, bors
  • 800 g pontyfilé

Öntethez

  • 250 g tejföl
  • 1 kk pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Elkészítése:

  • A krumplit meghámozzuk, majd sós vízben félpuhára főzzük.
  • A zöldségeket előkészítjük, vagyis félkarikára vágjuk a hagymát és a fokhagymát, karikákra a paprikákat és a paradicsomot is.
  • Vékonyra felszeleteljük a tokaszalonnát, majd a sütőtál aljára helyezünk néhány szeletet belőle.
  • A megfőtt burgonyát szeletekre vágjuk, és a szalonna tetejére helyezzük enyhén fedésben.
  • A burgonyára rétegezzük a zöldségeket, közben folyamatosan sózzuk, borsozzuk, ügyelve arra, hogy mindenhova jusson az ízesítőkből.
  • Amikor nagyjából megtelik a sütőedényünk, kissé lenyomjuk, hogy a zöldségek tömörödjenek, valamint elegendő hely maradjon a halfilének.
  • A kifilézett pontyszeleteket megfelelő méretűre igazítjuk, vagyis akkorára, hogy szépen esztétikusan rá tudjuk helyezni a zöldségmix tetejére.
  • Formázás után a húsos oldalát fél centinként beirdaljuk, ügyeljünk arra, hogy csak a bőréig ejtsük a bevágásokat.
  • A beirdalt pontyszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd szépen ráhelyezzük a zöldség tetejére.
  • Az irdalásokba beletűzdeljük a maradék szalonna szeleteket, majd 180 fokon 15-20 percig sütjük, attól függően mennyire szeretnénk, hogy megpiruljon a teteje.
  • Amíg sül, gyorsan bekeverjük a fűszeres tejfölt. A tejfölhöz keverjük a sót, a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát is. Az időközben kellemesen megpirult hal tetejére kenjük a fűszeres tejfölt, majd visszatesszük a sütőbe, 165 fokon 20 percig sütjük, addig, amig a tejföl felülete is szépen megpirul.
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!