Rácponty
Rácponty
Összetevők
Hozzávalók
- 600 g burgonya
- 3 közepes hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 db paprika kápia, tv. vegyesen
- 200 g paradicsom
- 150 g tokaszalonna
- só, bors
- 800 g pontyfilé
Öntethez
- 250 g tejföl
- 1 kk pirospaprika
- só
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés
Elkészítése:
- A krumplit meghámozzuk, majd sós vízben félpuhára főzzük.
- A zöldségeket előkészítjük, vagyis félkarikára vágjuk a hagymát és a fokhagymát, karikákra a paprikákat és a paradicsomot is.
- Vékonyra felszeleteljük a tokaszalonnát, majd a sütőtál aljára helyezünk néhány szeletet belőle.
- A megfőtt burgonyát szeletekre vágjuk, és a szalonna tetejére helyezzük enyhén fedésben.
- A burgonyára rétegezzük a zöldségeket, közben folyamatosan sózzuk, borsozzuk, ügyelve arra, hogy mindenhova jusson az ízesítőkből.
- Amikor nagyjából megtelik a sütőedényünk, kissé lenyomjuk, hogy a zöldségek tömörödjenek, valamint elegendő hely maradjon a halfilének.
- A kifilézett pontyszeleteket megfelelő méretűre igazítjuk, vagyis akkorára, hogy szépen esztétikusan rá tudjuk helyezni a zöldségmix tetejére.
- Formázás után a húsos oldalát fél centinként beirdaljuk, ügyeljünk arra, hogy csak a bőréig ejtsük a bevágásokat.
- A beirdalt pontyszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd szépen ráhelyezzük a zöldség tetejére.
- Az irdalásokba beletűzdeljük a maradék szalonna szeleteket, majd 180 fokon 15-20 percig sütjük, attól függően mennyire szeretnénk, hogy megpiruljon a teteje.
- Amíg sül, gyorsan bekeverjük a fűszeres tejfölt. A tejfölhöz keverjük a sót, a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát is. Az időközben kellemesen megpirult hal tetejére kenjük a fűszeres tejfölt, majd visszatesszük a sütőbe, 165 fokon 20 percig sütjük, addig, amig a tejföl felülete is szépen megpirul.
- Jó étvágyat!