Ropogós szuvidált csülök pikáns vöröslencsesalátával

Szilveszterre valami igazán különleges és laktató fogást keresel? Próbáld ki a ropogósra sült, sous vide csülköt! A hosszan szuvidált csülök szuper omlós és szaftos, a sütés pedig egy gyönyörű aranybarna kérget ad neki. Mellé egy pikáns vöröslencsesalátát dobunk össze, ami friss és különleges ízt hoz az asztalra, meg persze egy kis szerencsét és gazdagságot az új évre.

Ropogós szuvidált csülök pikáns vöröslencsesalátával

Összetevők

Sous -vide csülök hozzávalói:

  • 175 g
  • 75 g cukor
  • Kb.1 2 kg-os sertéscsülök
  • Bors
  • Fokhagyma granulátum
  • Friss rozmaringág

Pikáns vöröslencsesaláta hozzávalói

  • 250 g vöröslencse
  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ citrom lereszelt héja
  • ½ citrom leve
  • 1 ek méz
  • 1 ek mustár
  • Bors
  • Petrezselyem zöld apróra vágva

Elkészítés

Sous -vide csülök elkészítése:

  • A csülköt kicsontozzuk, kettévágjuk. Egyenként 450-500 g-os húst kell kapjunk.
  • 7 %-os sóoldatot készítünk, vagyis egységnyi vízbe 7% só és 3% cukrot oldunk fel.
  • Ideális mennyiség a húshoz, 2,5 liter vízhez 175 g só és 75 g cukor.
  • Ebbe az oldatba helyezzük a húsokat, legalább 3-4 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakát benne tartózkodik.
  • Vákumozás előtt letörölgetjük a vizet róla, a húsos oldalát sózzuk, borsozzuk, majd beszórjuk a fokhagymagranulátummal is.
  • Sous vide tasakba tesszük és egy friss rozmaringággal együtt levákumozzuk.
  • 80 fokon 24 órán keresztül szuvidáljuk.

Pikáns vöröslencsesaláta elkészítése:

  • A vöröslencsét 2db babérlevéllel ízesített sós vízben 20 perc alatt megfőzzük. Ügyeljünk arra, hogy kicsit roppanós maradjon.
  • A lilahagymát apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd a többi hozzávalókkal együtt a még forró leszűrt lencsével jól összekeverjük. Kihűtjük, majd felhasználásig hűtőben pihentetjük.

Hús sütése

  • Miután elkészült a hús, kinyitjuk a tasakot, leöntjük a levét, majd nagyon óvatosan kivesszük belőle a húst. Nagyon lágy lesz a szerkezete, ügyeljünk arra, hogy ne essen szét.
  • Bőrével felfelé sütőpapírra tesszük, a rajta levő esetleges vizet letörölgetjük róla.
  • A sütőt a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk. A hús bőrét egy éles késsel beirdaljuk, sózzuk.
  • A forró sütőbe tesszük, majd 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!