Sült kérges sous vide karajsonka
A hétköznapok sztárja lehet ez a tökéletesen omlós, mégis ropogós kérgű sous vide karajsonka! Ha adalékanyagmentes, egészséges megoldást keresel, akkor ez a recept neked szól. Ez sonka nemcsak ünnepi fogásként állja meg a helyét, hanem vékonyra szeletelve tökéletes tízóraira vagy szendvicsekbe is, a sous vide technikának köszönhetően a hús szaftos és puha marad, a sütés során kialakuló aranybarna kéreg pedig megkoronázza az ételt.A sous vide technikának köszönhetően a hús szaftos és puha marad, a sütés során kialakuló aranybarna kéreg pedig megkoronázza az ételt.Megmutatjuk hogyan készítheted el ezt a különlegességet lépésről lépésre!
Sült kérges sous vide karajsonka
Összetevők
Hozzávalók
- 175 g só
- 75 g cukor
- 500 g sertéskaraj
- 1 tk füstölt paprika
- 1 mk fokhagyma granulátum
- 1 kk hagymapor
- 1 mk só
- ½ mk frissen őrölt bors
- 1 mk cukor
Elkészítés
Elkészítése
- A sóoldathoz 2,5 liter vízbe feloldjuk a 175 g sót és a 75 g cukrot. Ebbe tesszük az előkészített, ínaktól és hártyáktól mentesített karajfilét. Hűtőben legalább 4-5 órát legyen benne, de akkor jó, ha egy éjszakán keresztül ázik az oldatban.
- Fűszerezés előtt törölgessük szárazra, majd mehet rá a fűszerkeverék. Jó alaposan dörzsöljük bele, ügyeljünk arra, hogy mindenhova jusson.
- A befűszerezett húst szuvidálásra alkalmas vákumtasakba tesszük, majd levákumozzuk.
- 56.5 fokon 8,5 órán keresztül szuvidáljuk.
- Hőkezelés után óvatosan kivesszük a tasakból, letörölgetjük róla a nedvességet, majd egy tapadásmentes serpenyőben kevés olajon szép aranybarnára körbe sütjük.
- Ezután újra levákumozzuk, ezzel érjük el, hogy a szerkezete kissé tömörüljön.
- Hűtőbe tesszük pár órára és fogyaszthatjuk is. Vékony szeletekre vágva szendvicsekbe, salátákhoz ideális, de bármilyen ünnepi asztalon is megállja a helyét.
- Jó étvágyat!