Sült kérges sous vide karajsonka

A hétköznapok sztárja lehet ez a tökéletesen omlós, mégis ropogós kérgű sous vide karajsonka! Ha adalékanyagmentes, egészséges megoldást keresel, akkor ez a recept neked szól. Ez sonka nemcsak ünnepi fogásként állja meg a helyét, hanem vékonyra szeletelve tökéletes tízóraira vagy szendvicsekbe is, a sous vide technikának köszönhetően a hús szaftos és puha marad, a sütés során kialakuló aranybarna kéreg pedig megkoronázza az ételt.
A sous vide technikának köszönhetően a hús szaftos és puha marad, a sütés során kialakuló aranybarna kéreg pedig megkoronázza az ételt.
Megmutatjuk hogyan készítheted el ezt a különlegességet lépésről lépésre!

Sült kérges sous vide karajsonka

Összetevők

Hozzávalók

  • 175 g
  • 75 g cukor
  • 500 g sertéskaraj
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 mk fokhagyma granulátum
  • 1 kk hagymapor
  • 1 mk só
  • ½ mk frissen őrölt bors
  • 1 mk cukor

Elkészítés

Elkészítése

  • A sóoldathoz 2,5 liter vízbe feloldjuk a 175 g sót és a 75 g cukrot. Ebbe tesszük az előkészített, ínaktól és hártyáktól mentesített karajfilét. Hűtőben legalább 4-5 órát legyen benne, de akkor jó, ha egy éjszakán keresztül ázik az oldatban.
  • Fűszerezés előtt törölgessük szárazra, majd mehet rá a fűszerkeverék. Jó alaposan dörzsöljük bele, ügyeljünk arra, hogy mindenhova jusson.
  • A befűszerezett húst szuvidálásra alkalmas vákumtasakba tesszük, majd levákumozzuk.
  • 56.5 fokon 8,5 órán keresztül szuvidáljuk.
  • Hőkezelés után óvatosan kivesszük a tasakból, letörölgetjük róla a nedvességet, majd egy tapadásmentes serpenyőben kevés olajon szép aranybarnára körbe sütjük.
  • Ezután újra levákumozzuk, ezzel érjük el, hogy a szerkezete kissé tömörüljön.
  • Hűtőbe tesszük pár órára és fogyaszthatjuk is. Vékony szeletekre vágva szendvicsekbe, salátákhoz ideális, de bármilyen ünnepi asztalon is megállja a helyét.
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!