Sütőtökrémleves sajtos csavart stanglival

Sütőtökrémleves sajtos csavart stanglival

Összetevők

Sütőtök alaplé

  • 1,5-2 kg sütőtök héja és magháza
  • 1 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk egészbors
  • bors
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 3-4 petrezselyem levélszár

Leves hozzávalói

  • 1,5-2 kg sütőtök húsa
  • 2 ek olíva olaj
  • 1 ek méz
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ mk reszelt gyömbér
  • 1 mk füstölt paprika
  • 1 l sütőtök alaplé
  • 6 dl tej

Sajtos stangli hozzávalói

  • 300 g liszt
  • 150 g puha vaj
  • 100 g keménysajt lereszelve
  • 100 ml tejföl
  • 1 db tojás
  • ½ mk só
  • 1 db tojássárgája kenéshez

Elkészítés

Sütőtök alaplé elkészítése

  • A sütőtök héját levágjuk, a magházát egy kanál segítségével kiszedjük. Egy fazékba tesszük a maradék hozzávalókkal együtt és nagyjából 1,5 liter vízzel öntjük fel. Közepes lángon 1 órán keresztül főzzük. Miután elkészültünk a levét leszűrjük.

Leves elkészítése

  • Miközben készül az alaplé, a sütőtök húsát felkockázzuk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon 35-40 percig sütjük. Cél, hogy a tök megpuhuljon, a felületét meg enyhén megkapja a hő.
  • Eközben egy vastagfalú fazékban az olajat felhevítjük. Hozzáadjuk a mézet, majd a finomra vágott hagymát és a fokhagymát is. Nagyon lassú tűzön dinszteljük, ügyeljünk arra, hogy a hagymák puhára párolódjanak, közben pedig enyhén karamellizálódjanak.
  • Belekeverjük a gyömbért és a füstölt paprikát is. A puhára sült sütőtököt hozzáadjuk, felöntjük a leszűrt alaplével és a tejjel, majd fedő alatt főzzük 15 percig.
  • Az így elkészült alapot turmixgépben selymesre mixeljük.
  • Pirított tökmaggal, tökmagolajjal tálaljuk, hozzá pedig a sajtos stanglit fogyasszuk.

Sajtos stangli elkészítése

  • A hozzávalókat egy konyhai robotgép dagasztó fejével gyorsan összedolgozzuk, majd két sütőpapír között fél centis téglalap formára nyújtjuk. 25-30 percre hűtőbe tesszük kissé kidermedni.
  • Egy körkéses vágóval (pizzavágóval) 1,5 cm-es csíkokat vágunk, majd óvatosan hosszában elcsavarjuk, célunk, hogy a csíkoknak spirál formája legyen.
  • Egy ecset segítségével tojássárgájával óvatosan lekenjük, majd 180 fokos sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!