Sütőtökrémleves sajtos csavart stanglival
Sütőtökrémleves sajtos csavart stanglival
Összetevők
Sütőtök alaplé
- 1,5-2 kg sütőtök héja és magháza
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk egészbors
- Só bors
- 1 db közepes fehérrépa
- 3-4 petrezselyem levélszár
Leves hozzávalói
- 1,5-2 kg sütőtök húsa
- 2 ek olíva olaj
- 1 ek méz
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ mk reszelt gyömbér
- 1 mk füstölt paprika
- 1 l sütőtök alaplé
- 6 dl tej
Sajtos stangli hozzávalói
- 300 g liszt
- 150 g puha vaj
- 100 g keménysajt lereszelve
- 100 ml tejföl
- 1 db tojás
- ½ mk só
- 1 db tojássárgája kenéshez
Elkészítés
Sütőtök alaplé elkészítése
- A sütőtök héját levágjuk, a magházát egy kanál segítségével kiszedjük. Egy fazékba tesszük a maradék hozzávalókkal együtt és nagyjából 1,5 liter vízzel öntjük fel. Közepes lángon 1 órán keresztül főzzük. Miután elkészültünk a levét leszűrjük.
Leves elkészítése
- Miközben készül az alaplé, a sütőtök húsát felkockázzuk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon 35-40 percig sütjük. Cél, hogy a tök megpuhuljon, a felületét meg enyhén megkapja a hő.
- Eközben egy vastagfalú fazékban az olajat felhevítjük. Hozzáadjuk a mézet, majd a finomra vágott hagymát és a fokhagymát is. Nagyon lassú tűzön dinszteljük, ügyeljünk arra, hogy a hagymák puhára párolódjanak, közben pedig enyhén karamellizálódjanak.
- Belekeverjük a gyömbért és a füstölt paprikát is. A puhára sült sütőtököt hozzáadjuk, felöntjük a leszűrt alaplével és a tejjel, majd fedő alatt főzzük 15 percig.
- Az így elkészült alapot turmixgépben selymesre mixeljük.
- Pirított tökmaggal, tökmagolajjal tálaljuk, hozzá pedig a sajtos stanglit fogyasszuk.
Sajtos stangli elkészítése
- A hozzávalókat egy konyhai robotgép dagasztó fejével gyorsan összedolgozzuk, majd két sütőpapír között fél centis téglalap formára nyújtjuk. 25-30 percre hűtőbe tesszük kissé kidermedni.
- Egy körkéses vágóval (pizzavágóval) 1,5 cm-es csíkokat vágunk, majd óvatosan hosszában elcsavarjuk, célunk, hogy a csíkoknak spirál formája legyen.
- Egy ecset segítségével tojássárgájával óvatosan lekenjük, majd 180 fokos sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.