Receptek az Electrolux támogatásával

Szuvidolt húsvéti sonka tojássalátával és kapros túróval

 

Egy jó húsvéti sonka házi elkészítése bonyolultnak tűnik, de egy jó sütővel, no meg vákuumozással nem az! Nincs páclé, áztatás, főzés .. ezt a sütő sous vide funkciója mind megcsinálja. És a sonka íze kárpótolni fog majd mindenért, ugyanis különlegesen zamatos lesz és szinte szétomlik majd a szánkban. Ezt muszáj kipróbálni!

Szuvidolt húsvéti sonka tojássalátával és kapros túróval

Összetevők

A sonkához

  • 1 kg füstölt nyers sonka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db friss babérlevél
  • 1 ek. egész feketebors
  • 2 ek. virágméz
  • 1 csapott ek. durvaszemű bors

A tojássalátához

  • 150 g majonéz
  • 3 db főtt tojás
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 szál újhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt fehérbors
  • 1 teáskanál angol mustárport vagy mustár
  • só ízlés szerint

A kapros túróhoz

  • 150 g friss túró
  • 150 g tejföl
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 ek. reszelt torma
  • 1 fej ropogós endívia
  • só izlés szerint

Elkészítés

Szuvidoljuk a sonkát

  • A füstölt, nyers sonkát vákuumzacskóba tesszük, mellészórjuk a
    fokhagymagerezdeket, az egész feketeborsot és a friss babérlevelet. A zacskót légmentesen lezárjuk. Ez a lépés nagyon fontos, mert a vákuumnak köszönhetően fog az összes fűszer a rostokig beivódni a sonkába. Vákuumozáshoz pl. egy vákuumozó gépet is használhatunk.
    segítségével). A gőzsütőt feltöltjük vízzel, majd beállítjuk a szuvid programot 68 fokra, 4 órára, majd a gőzbe tesszük a sonkát.

Tojássalátát készítünk

  • A petrezselymet finomra aprítjuk, és hozzáadjuk a majonézhez. A főtt
    tojásokat durvára aprítjuk, és ezt, valamint az újhagymák felszeletelt zöldjét
    szintén a majonézhez adjuk és egy tálban összekeverjük. Sóval, fehér
    borssal és mustárral ízesítjük, és az egészet jó alaposan még egyszer összeforgatjuk.

Elkészítjük a kapros túrót

  • A friss túróhoz hozzáadjuk a tejfölt, a finomra aprított friss kaprot, a
    reszelt tormát, majd az egészet sózzuk és alaposan összeforgatjuk.

Kisütjük a húst, majd tálaljuk

  • A szuvidolt sonkát kivesszük a zacskóból, alaposan átkenjük virágmézzel,
    és durva szemű tört borssal meghintjük. 200 fokos sütőben 10 perc alatt szép fényes kérget sütünk rá. A megsült szuvidolt sonkát szeletekre vágjuk, a
    tojássalátát és a kapros túrót endívia levélbe kanalazzuk, és az egészet friss
    tavaszi salátával körítve szervírozzuk.

Mi az a szuvidolás? A sonka "megfőzése" egy picit másként.

  • A szuvidolás során a sonka egy vákuum tasakba zárva párolódik 58-68 fokon. A vákuumnak köszönhetően a fűszerek a rostokig beivódnak, így megőrzi telt, gazdag ízét és ruganyos állagát, soha nem esik szét, nem lesz száraz.
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!