Töltött káposzta

 

Töltött káposzta

Összetevők

Hozzávalók:

  • 1 nagobb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek zsír
  • 1 ek liszt
  • 1 kk pirospaprika
  • 600 g savanyúkáposzta apró
  • 7 db nagyobb savanyúkáposztalevél
  • só, bors
  • ¼ mk szegfűbors
  • 300 g füstölt borda
  • 400 g sertésoldalas
  • 2 db babérlevél

Töltelékhez:

  • 500 g sertéstarja
  • 80 g füstölt császárszalonna
  • 1 közepes hagyma
  • 2 g fokhagyma
  • 1 kk
  • ¼ kk bors
  • ¼ kk majoránna
  • 1/2 kk pirospaprika
  • 80 g rizs
  • 1 tojás

Elkészítés

Elkészítése:

  • A finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát a zsíron nagyjából 15 percig dinszteljük.
  • Hozzáadjuk a pirospaprikát, majd hozzákeverjük a lisztet. 1 percig kíméletesen együtt pirítjuk.
  • Hozzáöntünk körülbelül 2 deciliter vizet, majd csomómentesre keverjük. Erre a sűrűbb hagymás-paprikás szószra tesszük az aprókáposztát. Sózzuk, borsozzuk, szegfűborssal, babérlevéllel fűszerezzük. Rátesszük a feldarabolt oldalast és a füstölt bordát, majd annyi vízzel öntjük fel, ami éppen ellepi.
  • A mulitcooker „leves” funkcióján 100 fokon 30 percig főzzük. Közben elkészítjük a tölteléket.
  • A töltelékhez a tarját a füstölt szalonnával, hagymával és a fokhagymával együtt ledaráljuk.
  • A ledarált alapanyagokat sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majoránnát és a pirospaprikát is.
  • Beletesszük a rizst és a tojást, majd jól összedolgozzuk.
  • A káposztalevelek vastag torzsáját kivágjuk, majd egyforma méretű tenyérnyi darabokra osztjuk.
  • A töltelékből a káposztalevelekhez nagyobb diónyi mennyiségeket adagolunk egyenként.
  • A tölteléket a káposztalevélbe tesszük, majd feltekerjük. A két végén visszanyomkodjuk, amennyire lehet feszesen, nehogy a főzés alatt kiforduljon belőle.
  • Miután elkészültünk belehelyezzük az edénybe, majd, amennyiben marad töltelék, kisebb golyókat formázva rátesszük a tetejére.
  • Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi a káposztatölteléket.
  • Az eszköz leves beállításán 100 fokon nagyjából másfél óráig főzzük.
  • Fontos, hogy időközönként ránézzünk, mert nem szabad zubognia mert különben kifordulhat a töltelék a káposztából. Ha erőteljesen forr a hőt vissza kell venni 90 fokra, a lényeg, hogy kíméletesen főzzük, pároljuk, amíg elkészül a töltött káposztánk.
  • Miután elkészült tejföllel, petrezselyem zölddel és csípős parikával tálaljuk.
  • Jó étvágyat kívánok!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!