Töltött káposzta
Töltött káposzta
Összetevők
Hozzávalók:
- 1 nagobb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek zsír
- 1 ek liszt
- 1 kk pirospaprika
- 600 g savanyúkáposzta apró
- 7 db nagyobb savanyúkáposztalevél
- só, bors
- ¼ mk szegfűbors
- 300 g füstölt borda
- 400 g sertésoldalas
- 2 db babérlevél
Töltelékhez:
- 500 g sertéstarja
- 80 g füstölt császárszalonna
- 1 közepes hagyma
- 2 g fokhagyma
- 1 kk só
- ¼ kk bors
- ¼ kk majoránna
- 1/2 kk pirospaprika
- 80 g rizs
- 1 tojás
Elkészítés
Elkészítése:
- A finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát a zsíron nagyjából 15 percig dinszteljük.
- Hozzáadjuk a pirospaprikát, majd hozzákeverjük a lisztet. 1 percig kíméletesen együtt pirítjuk.
- Hozzáöntünk körülbelül 2 deciliter vizet, majd csomómentesre keverjük. Erre a sűrűbb hagymás-paprikás szószra tesszük az aprókáposztát. Sózzuk, borsozzuk, szegfűborssal, babérlevéllel fűszerezzük. Rátesszük a feldarabolt oldalast és a füstölt bordát, majd annyi vízzel öntjük fel, ami éppen ellepi.
- A mulitcooker „leves” funkcióján 100 fokon 30 percig főzzük. Közben elkészítjük a tölteléket.
- A töltelékhez a tarját a füstölt szalonnával, hagymával és a fokhagymával együtt ledaráljuk.
- A ledarált alapanyagokat sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majoránnát és a pirospaprikát is.
- Beletesszük a rizst és a tojást, majd jól összedolgozzuk.
- A káposztalevelek vastag torzsáját kivágjuk, majd egyforma méretű tenyérnyi darabokra osztjuk.
- A töltelékből a káposztalevelekhez nagyobb diónyi mennyiségeket adagolunk egyenként.
- A tölteléket a káposztalevélbe tesszük, majd feltekerjük. A két végén visszanyomkodjuk, amennyire lehet feszesen, nehogy a főzés alatt kiforduljon belőle.
- Miután elkészültünk belehelyezzük az edénybe, majd, amennyiben marad töltelék, kisebb golyókat formázva rátesszük a tetejére.
- Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi a káposztatölteléket.
- Az eszköz leves beállításán 100 fokon nagyjából másfél óráig főzzük.
- Fontos, hogy időközönként ránézzünk, mert nem szabad zubognia mert különben kifordulhat a töltelék a káposztából. Ha erőteljesen forr a hőt vissza kell venni 90 fokra, a lényeg, hogy kíméletesen főzzük, pároljuk, amíg elkészül a töltött káposztánk.
- Miután elkészült tejföllel, petrezselyem zölddel és csípős parikával tálaljuk.
- Jó étvágyat kívánok!