Sült fokhagymakrémleves cipóban tálalva

 

Sült fokhagymakrémleves cipóban tálalva

Összetevők

Hozzávalók:

  • 2 egész fokhagymagumó
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 20 +20 g vaj
  • Olívaolaj
  • Só, bors
  • 600 ml zöldség alaplé
  • 200 ml tejszín
  • Cipó a tálaláshoz
  • Petrezselyem zöldje

Elkészítés

Elkészítése:

  • A fokhagymagumókat alufóliára helyezzük, egy kis csomagot formázunk. Olívaolajjal meglocsoljuk, enyhén besózzuk. Az alufóliába becsomagoljuk, majd 180 fokon 20 percig sütjük. Sütőtől függően akár 30 perc is lehet a sütési idő, az a biztos, ha 20 perc után egyszer ránézünk, és amennyiben kellemes világosbarna a gumó héja, akkor jó.
  • Amíg sül a fokhagyma, addig 20 g vaj és olívaolaj keverékén a finomra vágott hagymát megdinszteljük.
  • Miután megsült a fokhagyma óvatosan levágjuk a végét, belenyomjuk a megsült krémes fokhagymát a puhára dinsztelődött hagymához. Legyünk óvatosak, mert forró. Hozzákeverjük a lereszelt nyers fokhagymagerezdeket is, sózzuk, borsozzuk. Hozzáönjük az alaplevet, majd rottyantunk egyet rajta. Ezután mehet hozzá a tejszín, és pár percig főzzük.
  • A cipó belsejét kivesszük, felkockázzuk, majd 20 g vaj és egy kevés olívaolaj keverékén kellemesen körbe piritjük. Az aranybarnára pirított kenyérkockákat beletesszük a turmixgépbe, erre kerül a forró leves. 2-3 percet várunk, hogy a kenyér jól magába szívja a levest, majd selymesre mixeljük.
  • A kibelezett cipót 200 fokon 5 percig pirítjuk, így lesz stabil, vagyis gond nélkül tudjuk tálalni benne a krémlevest, nem fog elázni.
  • Fogyasztás előtt finomra vágott petrezselyemmel díszíthetjük.
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!