Samsung Galaxy S24 széria teszt: AI, AI mindenhol

Új év, új Samsung csúcsmodellek, de szinte azonos külsővel. Itt van a Galaxy S24 széria, amely idén is három taggal debütált. Ha elsőre ránézünk, alig látni változást az előző évi modellekhez képest., pedig azért vannak. Kívülről apróbb, vagy nehezen észrevehető fejlesztések látszanak, belül és a szoftveres részen pedig több újdonság is debütált.

Tehát ahogy írtuk, 2024-ben is három tagot számlál a széria:

  • a legkisebb Galaxy S24-et
  • a kicsit nagyobb Galaxy S24+ modellt
  • és a hatalmas Galaxy S24 Ultra típust.

Az első kettő dizájnban és képességekben nagyjából megegyezik egymással és szinte csak méretbeli különbségekből adódó eltérések vannak közöttük. Ezzel szemben a Galaxy S24 Ultra egy különálló modellnek hathat, hiszen sokkal szögletesebb, nagyobb és kapott a Note sorozat örökségeként egy S Pen tollat is a készülékházban. Na meg persze ebbe került bele a legtöbb extra is.

Ez hasonlóan megvolt az előző modelleknél is. Ha úgy vesszük, a Samsung nem szerette volna elhagyni a járt utat, ez a dizájn működik, kedvelik a felhasználók és vélhetően ezért nem kezdenek merőben új dolgokat kitalálni. 

Vannak felhasználók, akik vágynak arra, hogy mindig új legyen a kinézet (bár ez igazából hosszú távon nehezen fenntartható) és vannak, akik ragaszkodnak a megszokott dolgokhoz. Ebből a szempontból a Samsung elérte azt, hogy ha valaki vesz egy aktuális S-szériás csúcsmodellt, nem kell aggódnia, tudja, hogy “mire számíthat“ a készülékkel kapcsolatban.

A Galaxy S24 és S24+ külseje

Az S24 esetén 6,2”-os, az S24+-nál 6,7”-os kijelző került az előlapra. Az előbbi FullHD+, utóbbi pedig QuadHD+ felbontású. Mind a két esetben 120 Hz-es Dinamikus AMOLED 2X technológiájú kijelző panelről van szó.

Az üveg hátlap öt különböző színben érhető el, kobaltlila, borostyánsárga, ónixfekete, márványszürke és zafírkék árnyalatban. Az összes, lágy árnyalathoz matt felület tartozik és a színben passzoló fém oldalsó keret is matt polírozást kapott (korábban még fényes volt az S23 szériánál). A bal felső sarokba került a három kamera egymás alá, melléjük pedig csak egy vakut helyezett a Samsung.

Szemből nézve a sarkok lekerekítettek, viszont oldalról megtekintve teljesen lapos, egyenes. Mind a fém középső keret, mind a kijelző és hátlap síkja. A méretből adódóan mind a két telefon kellemesen kézbe simuló, jól illeszkedik. 

A Galaxy S24 Ultra külseje

Az S24 Ultra már megjelenésében is komolyabbnak hat. Egyrészt a méretével, hiszen a 6,8”-os kijelzőjével sokkal robosztusabb, amire ráerősít a szögletesebb forma is. Itt is egy Dinamikus AMOLED 2X kijelző kapott helyet 120 Hz-es képfrissítési rátával. A kijelző csúcsfényereje akár 2600 nites is lehet, amely vakító napsütésben is jobb láthatóságot kínál. Ehhez társul az új Corning Gorilla Armor üvegborítás, amely nem csak az ütésállóság szempontjából, hanem az optikai tulajdonságai miatt is fontos. Jobb az áttetszősége, emellett pedig alacsonyabb fényvisszaverést és tükröződést mutat.

Az Ultra esetén “láthatatlan” változásról is beszélhetünk, hiszen a készülék középső fém kerete titán vázra épül. Ez még magasabb ellenállóságot kínál a készüléknek, amellyel együtt hosszabb élettartamot is várhatnak a felhasználók.

A hátlapon itt már négy kamera helyezkedik el, plusz további szenzorok és vaku. A színek itt is pasztel árnyalatúak, az üveg hátlap ezúttal is maradt matt. 

A Galaxy S24 Ultra színei

A telefon alsó és felső éle teljesen lapos. Az alsó részen gombnyomásra kipattan egy S Pen érintőtoll, aminek segítségével lehet írni a kijelzőre, valamint rendkívül sok hasznos extra funkciót ad hozzá. Ezt más gyártó nem igazán tudta érdemben lemásolni az elmúlt bő 10 év alatt, mióta ilyet kínál a Samsung.

Szokásos frissítés a hardverben

A telefonok hardvere óriási fejlesztéseken mentek keresztül 10-15 év alatt. 2010 környékén egy csúcsmodell is néhány száz megahertz frekvenciájú processzort kapott még és akkor az nagyon jónak számított. Ha évről-évre nézzük a változást, nem feltétlenül látunk hatalmas különbségeket. Viszont hosszú távon ez sokkal látványosabb. Előbb beindultak a frekvencia növekedések, majd jöttek az első kétmagos, majd többmagos processzorok.

Hardver a Galaxy S24-ben és Galaxy S24+-ban

Az S24 és S24+ modellek esetében a teljesítményt a saját fejlesztésű Samsung Exynos 2400 chip biztosítja. Ez egy 4 nm-es fejlett gyártástechnológiával készült egység, amely összese 10 processzormagot kapott. A legnagyobb teljesítményű magja 3,2 GHz-es, van másik kettő 2,9 GHz-en, három 2,6 GHz-en, illetve négy 1,95 GHz-en. 

Az S24 esetében 8 GB rendszermemória áll rendelkezésre, míg az S24+-nál már 12 GB.  A legkisebb S24 esetén még van ugyan 128 GB-os háttértár verzió, de hosszú távon jobb lehetőség a 256 GB-os (ráadásul gyorsabb chipre is épül utóbbi). A Plus modellnél már duplázott a Samsung, 256 és 512 GB-os kivitel érhető el, azonos chipekkel.

A Galaxy S24 Ultra hardveres képességei

A Galaxy S4 Ultra során a külsőhöz hasonlóan, a belsőben is jelentős a különbség a két kisebb modellhez viszonyítva. A saját fejlesztésű Exynos helyett a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 chip került bele (ezzel sok csúcsmodellben lehet majd megtalálni 2024-ben). Ez nyolcmagos, ahol a legerősebb mag 3,39 GHZ-es és több kisebb frekvenciás magot tartalmaz még. 

Az Ultra modell összes tagja 12 GB RAM-ot tartalmaz, háttértárat tekintve pedig 256 / 512 GB, vagy 1 TB opció érhető el.

Az összes S24 szériás modell esetén érdemes átgondolni a hosszú távon használatnál a háttértár méretét a vásárláskor, hiszen nem bővíthető memóriakártyával. 

MicroSD helyett két nanoSIM kártyának van csak hely, de ha valaki már nem cserélgetne műanyag kártyákat, akkor az összes modell támogatja az eSIM-et, amely jól jöhet itthon is, de akkor is, ha külföldre utazna a tulajdonos és helyi SIM-et szerezne be. Az eSIM-ből több profilt is tud a telefonon tárolni és szükség esetén váltogatni. Ami fontos, hogy egyszerre két SIM, vagy eSIM lehet egyszerre hálózaton, akár vegyes kombinációban is. (Két nano SIM, vagy egy nanoSIM és egy eSIM lehet egyszerre.)

A töltési és akkumulátor fronton nem történt jelentős változás a széria tagjainál. Az S24 4000 mAh-s akkumulátort kapott 25 wattos vezetékes töltéssel, az S24+ 4900 mAh-s akkumulátor mellé 45 wattos töltést támogat. Az S24 Ultra esetében 5000 mAh kapacitású az akkumulátor és ez is 45 wattos töltési képességgel rendelkezik. Egyik modellhez sincs töltő adapter a dobozban, csak egy kábel. Mind a három eszköz támogatja a vezeték nélküli töltést, az első generációs Qi megoldással 15 wattos teljesítménnyel, illetve elérhető a fordított vezeték nélküli töltés is, amivel a hátlapra téve a kompatibilis eszközöket, például órát, vagy headset tokot lehet tölteni.

Szoftveresen még 2030-ban is friss lehet

A Samsung hatalmas bejelentést is tett a Galaxy S24 széria bejelentésével. A készüléken az Android 14 fut, amely a legfrissebb főverzió, ezen pedig a One UI 6.1 felület fut.

A gyártó bejelentése szerint  a három modell 7 generáción át kap operációs rendszerfrissítést, valamint 7 éven keresztül biztonsági frissítést. A korábbi 5 évhez képest is nagy előrelépés ez és fontos abból a szempontból, hogy a felhasználó tudja, hogy évekig megkapja a frissítéseket, valamint használható marad a készüléke. Ami ilyen értékű csúcsmodelleknél fontos tényező lehet.

A 6.1-es verziószámra hallgató One UI felület érdemben nem változott a korábbi modellekhez képest, a megszokott “samsungos” dizájnt kapjuk. Alul egy fix ikonsor, felette pedig 2+1 lapozható főoldal gyárilag (ez bővíthető, a +1 a Google Discover oldal).

Lentről felfelé suhintva ugrik fel a menü, benne a temérdek előtelepített alkalmazással. Brutálisan sok saját és külső partneri appot telepített a Samsung a készülékre. Ezek egy részét még mappába is rendezte itt. Ha még több alkalmazásunk lesz a használatra, természetesen elérhető a kereső, hogy gyorsabban megtaláljuk, illetve az appok rendezését is lehet állítani (betűrendre, vagy egyéni sorrendre – használati gyakoriság szerinti rendezés nincs).

Sok androidos gyártóval szemben a Samsung még mindig megtartotta az értesítési panelnél a régebbi, megszokott elrendezést. Az ujjunkat felülről lefelé húzva jelenik meg a felület, amelyen legfelül a gyorsbeállítási lehetőségek, alatta pedig az értesítések. Ha a gyorsbeállítási felületen húzunk még egyet, akkor egy bővített panelt kapunk.

Ahhoz, hogy a hatalmas kijelzőn ne csak egy dolgot csináljunk egyszerre, többféle lehetőség is rendelkezésre áll, hiszen van osztott nézet is két alkalmazáshoz, illetve ablakos nézetben is megnyitható egy-egy alkalmazás nézete.

A három S24 modellen nem érződik sebességbeli különbség a működés során. Ahogyan az elvárható a csúcsmodelleknél, hiba nélkül, rendkívül gyorsan teszi a dolgát mind a három modell.

Az S24 Ultra esetén a telefon alsó éléből húzható ki az S Pen érintőtoll. Ha a telefon lezárt képernyővel fut mikor kihúzzuk a tollat, akkor egy kézi jegyzet felület azonnal elindul, így hezitálás nélkül kezdhetjük meg a kézírást, amit később akár gépelt szöveggé is lehet alakítani.

Feloldott képernyőnél pedig egy apró ceruza ikonra nyomva megnyithatjuk a toll menüjét, ahol a különböző funkciókat lehet indítani hozzá, valamint láthatjuk a toll töltöttségi állapotát is (ezt vezeték nélkül tölti a telefon amikor be van dugva a készülékházba az S Pen).

Galaxy AI mindenhol

Az elmúlt egy évben berobbant az AI mindenhova. A Galaxy S24 széria egyik fő újdonsága a mesterséges intelligencia funkciók felhozatala, amelyet beépített a telefonba. Bemutatjuk ezeket hogyan működnek.

Bekarikázással keresés

Akár böngészés, akár más tartalomfogyasztás során ha meglátunk valamit amire kíváncsiak vagyunk, akkor egyszerűen rákereshetünk azzal, hogy bekarikázzuk.

Tegyük fel, nézünk egy videót, amelyben megjelenik egy virág, amely tetszik, de nem ismerjük a fajtáját. A telefon navigációs sávján a középső négyzetes gombot hosszan megnyomjuk, majd utána szimplán bekarikázzuk azt a virágot a képernyőn és a Google képkereső rögtön feldobja a kapcsolódó találatokat. Felismeri, hogy milyen tárgyat karikáztunk be és hasonlót keres számunkra. Ez nem csak virág

Valós idejű telefonbeszélgetés fordítás

Már erre is lehetőség van 2024-ben, hogy telefonhívás során valós időben fordítson két nyelv között a telefon. Ami itt hiányzik, az a magyar nyelv támogatása, szóval ez nem fog menni. Viszont több nagyobb nyelv is támogatott, így ha tudunk angolul, vagy németül, telefonhívás közben beszélhetünk ezen a nyelven úgy, hogy közben a vonal túlsó felén franciául, portugálul, vagy esetleg kínaiul hallja ezt a másik fél. 

Ezt a tárcsázóban előre be kell állítani, kiválasztható a beszélt és a fordított nyelv, az, hogy a fordított szöveget milyen hangon hallja a hívott fél (nem a saját hangunkat használja a rendszer), illetve még a beszéd sebessége is. 

Ehhez az összes adatfeldolgozás telefonon történik, nincs szükség internetkapcsolatra a hívás során (a funkció beállításánál viszont kell, ekkor egy párszáz megabájtos nyelvi csomagot tölt le a készülék).

Jegyzetelés az Átírósegéddel

A gyári jegyzet alkalmazás is kapott egy mesterséges intelligencia megoldást, képes a hangfelvételeket szövegesen lejegyzetelni, illetve nem csak összeírja, hogy mi hangzik el a felvételen, hanem ebből készít akár egy összefoglalót is, amely segítségével a szöveg lényegi részét gyorsabban át lehet futni.

Jelenleg még ez sem érhető el magyar nyelven, azonban információink szerint mind a telefonhívás élő fordítása, mint az Átírósegéd a jövőben egy frissítéssel megkaphatja a magyar nyelv támogatását, így még hasznosabb lehet a hazai felhasználóknak.

AI képszerkesztő

Talán az egyik legérdekesebben használható AI funkció a Galériában van. Az elkészült fotókon a szerkesztés segítségével egy érintéssel kiválaszthatunk objektumokat és átrakhatjuk. Ehhez nem kell körbe rajzolni amit kijelölnénk. Ha egy kutya szerepel a képen, elég csak egy ponton rányomni és a telefon azonnal kijelöli az egészet. Utána átrakhatjuk a képen máshova és a mesterséges intelligencia legenerálja a hiányzó fotó részt, amely a kutya mögötti területen volna látható. Vagy ha éppen belóg valami a képbe, esetleg nem szeretnénk, hogy szerepeljen valami a képen, azt el lehet tüntetni egyszerűen. A kép hiányzó részének újragenerálása érezhetően gyengébb minőségű belenagyítva, mint a többi része a fotónak, viszont összességében első ránézésre nem tűnne fel, igazán közösségi média kompatibilis. Ezekre két példa itt:

Megszokott, stabil és jó kameraminőség

“Telefonnal fotózni? Arra ott van a fényképezőgép!”

Ismerős a mondat? Megannyiszor lehetett ezt hallani emberek szájából az elmúlt években. És amíg az tény, hogy a profi fotósok munkáját egy DSLR gép még mindig jobban kiszolgálja, mint egy telefon, addig az hétköznapi felhasználók számára a telefonos fotózás egyfajta megváltást hozott a témában, hiszen érdemi fotós tudás nélkül csinálhatnak millió szuper képet. 

Tripla kamera a Galaxy S24 és S24+ hátlapján

És ebben a Samsung évek óta nagyon erős. A Galaxy S24 és S24+ hátlapján ugyan azok a kamerák ülnek. A főkamera 50 megapixeles, hozzá tartozik egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű, illetve 10 megapixeles telefotó kamera. Optikai zoomból 3x-os értéket kínálnak a készülékek. Az előlapra pedig egy 12 megapixeles kamera került, autofókusszal. Szuperlassított felvételből 240 képkockát rögzíthetünk egy másodperc alatt FullHD-ban, vagy 120-at UHD-ban . Videóból pedig akár 8K-s felvétel is készülhet, 30 képkockával másodpercenként.

Quad kamera a Galaxy S24 Ultra hátlapján

Az S24 Ultra nem csak több kamerát kapott, hanem más típusokat is. A főkamera idén is 200 megapixeles lett, hasonlóan az S23 Ultrához.  A 120 fokos látószöget kínáló ultraszéles kamera itt is 12 megapixeles. A zoomot kínáló kamerát változtak nagyobb mértékben. A 3x-os optikai zoomot kapó telefotó maradt 10 megapixeles, viszont a periszkópikus zoomot kínáló kamera az elődhöz képest 10-ről 50 megapixelre váltott, illetve 10x-es helyett 5x-ös zoom értékre. Emellett megmaradt a széles zoom tartomány, amelynél akár több különböző kamerát is használhat a szoftver.

Így fotóz a különböző zoom tartományokkal a Galaxy S24 Ultra

Kiegészítők tömkelege

A Samsung ismert arról, hogy nagyon széles kínálatot nyújt gyári kiegészítőkből. És ez így van az S24 szériánál is. Nem csak színben, hanem típusban is megannyi különböző tokot lehet vásárolni hozzá.

Csak hogy néhányat említsünk:

Na meg persze a kiegészítő gyártó partnerek is sok másféle tokot kínálnak még. Ez segít abban, hogy mindenki megtalálja a magának megtalálható lehetőséget, ha tokba tenné valamelyik modellt.

Kinek éri meg?

Elsősorban annak, aki egy megbízható modellt szeretne, hosszú távra. A Galaxy S-szériája sosem a legolcsóbb modellek közé tartozott a gyártó palettáján. Most is így van ez, cserébe viszont a kínálat csúcsát nyújtja, mind hardveresen, mind funkcionálisan. A hét éves szoftveres támogatással pedig valóban hosszabb távra is lehet tervezni vele, azaz ha valaki nem akar 2-3 év múlva telefont cserélni, nem kell aggódnia az új S24 modellekkel.

A Galaxy S24 és az S24+ bárki kezében jól áll. Jól fotóz, gyors és minden lényegi dolgot tud. A Galaxy S24 Ultra már szűkebb körnek szól, főleg azért, mert sokkal nagyobb méretű, valamint tartalmaz egy S Pent is, nem beszélve a szélesebb lehetőségeket kínáló kamerákról.