Sony WH-XB900N vezeték nélküli fülhallgató: a zene ölelésében

Tökéletes választás azoknak, akik nem az „agybadugós”, hanem a klasszikus fülhallgatók rajongói. Le is teszteltük, hogy lássuk, mit tud.

A Sony WH-XB900N valahol félúton helyezkedik el a japán gyártó Extra Bass szériája és a prémium kategóriát jelentő WH-1000XM3 között. Ez azt jelenti, hogy az Extra Bass-hez hasonlóan a mélyebb hangzás kedvelői fogják igazán szeretni, cserébe olcsóbb, mint a „nagy testvér”.

A csomagolás kibontása után egy puhafedelű dobozt fogunk látni, amely elsőre meglepően kicsinek tűnhet a fülhallgató méretéhez képest. Ez azonban csak az okos tervezés eredménye, a fülhallgatót ugyanis ügyesen bele lehet hajtogatni a dobozába, így jóval kisebb helyet foglal, mint használat közben.

Ami a külsőt illeti, a Sony WH-XB900N hagyományosnak mondható külsőt kapott, különösen a fekete színű változatban, amely mellett kék verziót válaszhtatunk a fülhallgatóból. A kialakításának köszönhetően még nagyobb fület is tökéletesen lefed, emellett a súlya sem zavaró: érezzük, hogy a fejünkön van, de nem érződik nehéznek.

Hosszabb használat során picit meleg lehet a fülnek, de nem zavaróan. A doboz mellett a csomagban egy USB C-kábelt, illetve egy jack-kábelt is találunk, utóbbi arra szolgál, ha nem a vezeték nélküli csatlakozással szeretnénk használin a fülhallgatót, ezzel is kímélve az akkumulátort.

A bal oldalra kerültek a fizikai gombok, ami jelen esetben a ki-bekapcsoló gombot, illetve egy szabadon programozható gombot jelent, amelyet a Sony Headphones Connect applikációján keresztül állíthatunk be a kívánt funkcióra. Ide került a 3,5 milliméteres audio-csatlakozó a már említett jack-kábelhez, valamint az USB-C töltőcsatlakozás is. A sasszeműek felfigyelhetnek az NFC logóra is, ezt a fülhallgatót ugyanis nem csak Bluetooth segítségével csatlakoztathatjuk a telefonunkhoz, hanem az NFC (near field communication) csatlakozással is. A tesztjeink alapján egyébként a csatlakozás a Bluetooth használatával is villámgyors és stabil. A csatlakozás létrejöttét hangüzenet formájában halljuk majd.

A jobb oldalon fizikai gombokat nem találunk, ide kerültek azonban azok a szenzorok, amelyek segítségével egy-egy érintéssel szabályozhatjuk a hangerőt, válthatunk a zeneszámok között, vagy megállíthatjuk/elindíthatjuk a lejátszást. A fejen átívelő pánt kellemesen párnázott, így a fülhallgatónak akár hosszabb távon is kényelmes a viselése.

Az eszköz burkolatában egy úgynevezett basszuscső is helyet kapott, amelynek köszönhetően a mélyebb hangokat a külső zajokhoz igazítja az elektronika, az igazán telt hangzás érdekében. Az Extra Bass technológia emellett tovább erősíti az alacsonyabb frekvenciákat, amely a Sony piacvezető zajszűrő megoldásaival párosítva biztosítja a szinte tökéletes elszigetelődést a külvilágtól.

Természetesen, előfordulhat olyan, hogy a kedvenc zenénk hallgatása közben történik valami körülöttünk, amire reagálnunk kell – például benyit valaki az irodába, hogy kérdezzen valamit. Ilyenkor jól jön az úgynevezett Quick Attention (magyarul Gyors fülelés mód, amelyet a jobb oldali burkolat letakarásával aktiválhatunk. Ilyenkor a zene a háttérbe húzódik, mintha csak a szoba sarkából szólna és tisztán hallani fogjuk a külvilágot. Remek funkció.

Ami a hangzást illeti, a Sony WH-XB900N-nek elsősorban a basszusban gazdagabb zenék állnak jól, telt, intenzív hangzásra számíthatunk. A fülhallgatóba aktív zajszűrés is került, ami azt jelenti, hogy egy beépített mikrofon segítségével mintát vesz a külvilág zajaiból, amelynek előállítja az ellentétes frekvenciáit, hogy így oltsa ki a zavaró zajokat. Ez egészen látványos eredményeket hozhat, például irodai környezetben csak némán tátogó kollégákat fogunk hallani, szinte teljesen kiiktatva a zavaró hangokat.

A már említett okostelefonos applikáció nem csak a csatlakoztatást könnyíti meg, hanem egy rakás beállítást is ad, ha valaki szereti az utolsó decibelig a saját ízlésére szabni a készüléket. Az alkalmazásban emellett az adaptív hangvezérlési funkciót is testre szabhatjuk, különféle élethelyzetekre (például tömegközlekedésen utazás, utcai zajok és hasonlók), de akár a hangok pozícióját is átállíthatjuk, ha úgy tartja a kedvünk.

Ami a vezeték nélküli csatlakozást illeti, a gyártó 10 méteres hatótávot ígér, ez nagyjából működik is, sőt, kisebb akadályok – például a fürdőszoba fala – sem bizonyultak problémának.

A fülhallgató a gyári adatok szerint egy töltéssel körülbelül 30 órát bír, míg az aktív zajszűrés kikapcsolásával ez 35 órára nő. A teszt során úgy találtuk, hogy ez nagyjából így is van, sőt, még a zajszűréssel együtt is egy picivel több mint 30 órát tudtunk kisajtolni az eszközből. Ami a töltést illeti, az USB-C kábellel körülbelül 7 óra alatt telik meg az akksi, vagyis lefekvéstől ébredésig tökéletesen feltölthető, utána pedig több napon át használhatjuk, ha mondjuk a munkahelyre vagy iskolába közlekedés során használjuk főleg.

Ami az árát illeti, a 69 900 forintos árral a középmezőnyt képviseli, azonban a minőséget tekintve simán veri az ennél egy kategóriával drágább modelleket is.

Előnyök:

  • Kiváló hangzás, majdnem tökéletes zajszűrés
  • Gyors, stabil vezeték nélküli csatlakozás, a Bluetooth mellett NFC-n is
  • Méretéhez képest kompakt, kis helyet foglal összecsukva

Hátrányok:

  • A design nem a legizgalmasabb
  • A tok fedele puha, nem véd az intenzívebb külső hatásoktól
  • Hosszú használat alatt melegíti a fület