A legújabb Redmi újdonságokból érkezett kettő tesztre hozzánk, ráadásul az elődökhöz képest igen komoly előrelépésről is beszámolhatunk.

Korábban teszteltük a Redmi Note 12 széria két tagját, a 4G-s Note 12-t és az 5G-s Note 12 Pro modellt. Ezúttal a következő generációt vesszük górcső alá, tesztünkben a Redmi Note 13 Pro 5G és a Redmi Note 13 Pro+ 5G lesz a főszereplő.

Ez a széria két Pro modellje, elérhető viszont a Redmi Note 13  modellek is, az egyik 4G, a másik 5G támogatással.

Csúcsmodellek hangulata középkategóriás árcímkével

Az embereknek sajnos hozzá kellett szokniuk ahhoz, hogy a csúcsmodellekbe kerül bele “minden” és ezen modellek ára folyamatosan egyre magasabbra nő. A klasszikus csúcsmodellek ára 2024 elején is nagyjából 450 000 forint és 800 000 forint között mozog. Viszont a legtöbb felhasználó nem szeretne ennyi pénzért telefont venni és valószínűleg nincs is feltétlenül szüksége arra, amit egy csúcsmodell tud. 

A Redmi Note 13 széria két Pro modellje viszont a csúcsmodellek árának töredékébe kerül. Cserébe viszont megpróbál több olyan funkciót és képességet is belecsempészni, amelyet irigyelhettek a felhasználók a legdrágább készülékekből. Főleg a Redmi Note 13 Pro+ névvel ellátott modellnél beszélhetünk erről, hiszen a névben rejlő + megjelölés valójában számos olyan képességet rejt, amely nem feltétlenül volt jellemző ebben a kategóriában korábban.

Ismerős előlap, átalakult hátlap

Szemből egyik telefon sem nyújt kikapcsolva semmi “különlegességet”, ahogy az elmúlt években a megjelenítőt körbeölelő keretek elvékonyodtak, egyre kevesebb egyediséget ölthetnek szemből a készülékek. Inkább bekapcsolt kijelző esetén kell keresni a különbségeket a készülékek között.

A két modell egyaránt 6,67”-os képátlóval rendelkező CrystalRes AMOLED kijelzőt kapott, viszont van közöttük egy lényegi különbség. Amíg a Redmi Note 13 Pro 5G kijelzője teljesen lapos, addig a Redmi Note 13 Pro+ 5G kijelzője két hosszabb oldalán ívelt kialakítást kapott, amely elegánsabban hat az asztalra téve.

A páros képernyő paramétereinek fő elemei egyébként megegyeznek, mindkét esetben 1,5K-s AMOLED panelről beszélhetünk (1220×2712 képponttal), amelyet a Corning Gorilla Glass Victus fantázianevű edzett üveg borít be és véd meg. A két Pro modell 120 Hz-es képfrissítési rátát kínál, 1920 Hz-es PWM dimmelést, illetve akár 1800 nites csúcsfényerőt, ráadásul 16000 különböző fokozatban képes a rendszer a fényerő szabályozására. Az ívelés mellett a Redmi Note 13 Pro+ oldalára billen a mérleg még abban, hogy ezen panel megkapta a Dolby Vision és a HDR10+ támogatást is, amely médiafogyasztás során adhat egy kis extrát megfelelő tartalmak esetében.

A kijelző felső részén található egy “punch hole”, azaz egy, a kijelzőpanelbe vágott lyuk, ami helyet ad a szelfi kamerának, ez a látvány teljesen átlagos lett mára, az évek során hozzászokhattak a felhasználók, mert egyre kevesebb olyan modell van már, amely ne lenne hasonló módon kilyukasztva. Ez az apró lyuk egyébként egy 16 megapixeles szelfi kamerát rejt, amivel videózni is lehet, maximum FullHD felbontással, de elérhető hozzá a magasabb, 60 fps-es képkockasebesség is.

Érdemes megjegyezni, milyen szépen, csendesen váltak teljesen normálissá a középkategóriában olyan funkciók, mint a 120 Hz-es képfrissítés, a magasabb fényerő, az ívelt AMOLED panelek, vagy akár az erősebb Gorilla Glass megoldások.

A telefonokat megfordítva bár hasonló, mégis egymástól eltérő hátlap dizájnnal találkozhatunk a sima Pro és a Pro+ modell esetén.

A Redmi Note 13 Pro hátlapja nagyméretű kameraszigettel

A Pro modell esetén felül egy hatalmas, négyzetes kamerasziget emelkedik ki, ebben két nagyobb, egy kisebb kameralencse és egy vaku alkot egy csoportot. A Pro+ esetében pedig nincs kiemelkedő nagy sziget, csak két nagy lencse, mellettük középre igazítva egy harmadik kicsi, még a jobb felső sarokba került a vaku. 

A Redmi Note 13 Pro+ hátlapja különálló kamerasziget nélkül

Előbbi esetében fekete, lila és kék, utóbbinál pedig fekete és lila színárnyalatok érhetők el.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro színek

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ színek

Új, nagyteljesítményű chipekre épít mind a két telefon. A Redmi Note 13 Pro esetében a Qaulacomm Snadragon 7s Gen2, míg a Note 13 Pro+ hátlapja alatt a MediaTek Dimensity 7200-Ultra található meg. Mind a kettő 4 nanométeres gyártástechnológiával készült, amely alacsony fogyasztást, szolid hőtermelődést és jó teljesítményt kínál. A két készülék között érdemi használati sebesség, különbség nem érzékelhető, a mindennapi nyomogatás során ugyan olyan gyors mind a két modell. Az alkalmazások gyorsan indulnak.

A vásárlás során ami fontos döntés lehet, hogy mekkora háttértárra van szükségünk. A Redmi Note 13 Pro ugyanis 256 GB-os, míg a Redmi Note 13 Pro+ ezt duplázta, 512 GB háttértárat épített be a Xiaomi. Ezek microSD-vel nem bővíthetők.

A HyperOS még várat magára

A Xiaomi elkezdte nemzetközi szinten is lecserélni a MIUI felületét az új HyperOS-re. Ez tesztünk alanyánál még nem történt meg, a két Redmi modellen még a MIUI 14 futott Android 13-mal a tesztünk idején, de várhatóan a jövőben erre is megérkezhet a HyperOS frissítés.

A Xiaomi rendkívül sok appot telepített előre a Redmi modellekre. Egyrészt ott vannak a saját alkalmazások, de mellette ott vannak játékok, közösségi média, vagy éppen streaming appok sokaságai. 

Van egy “Gyorselérési kártyák” nevű ikon is a főoldalon. Ezt megnyitva egy külön felület jön elő, amely egyébként akár a főképernyő is lehetne szinte. Itt megjelennek app ikonok, promóciók, de kihelyezhetők csempékre különböző funkciók, mint az időjárás és a RAM tisztító.

Egyre kevesebb telefon kap infra portot, de nem ilyenek tesztünk alanyai. A Mi Távirányító alkalmazás kezeli ezt a szenzort, ami a telefon felső élén van. Ennek segítségével különböző eszközöket lehet a telefonról vezérelni, hagyományos távirányító nélkül is. A saját márkás Mi TV és Mi Box mellett más gyártók tévéit, set-top boxokat, légkondícionálókat, projektorokat, de még egyes kamera típusokat is.

 A kamera alkalmazásban a felület ugyan egyszerű, de nagyon sok opció van, néha talán túl sok is. Bár nagyon kevés eset lehet, amikor kell a 200 megapixeles teljes felbontású fotó, de erre is lehetőség van, elérhető külön módban ez is.

A két modell azonos kamerákkal lett ellátva. Ebből a főkamera, amely valóban érdekes és hasznos, amely 200 megapixel felbontású. Nagy előnyt jelent az, hogy kapott optikai képstabilizálást (OIS) is. Ez azért hasznos, mert ha remeg a felhasználó keze, esetleg egy autóból fotóz menet közben, akkor is segít fixálni a képet és kisebb az esélye, hogy bemozdul a fotó, jobb minőségű lesz a végeredmény.

 Az 1/1,4”-os méretű szenzornál a Tetra2 Pixel-binning technológiának köszönhetően összevonja a pixelek, így egy kisebb  felbontású, de sokkal jobb minőségű, élesebb képet biztosít a felhasználónak.

A 200 megapixeles kamera előnyt ad akkor is, ha zoomolnánk. A Redmi Note 13 Pro és Pro+ modellekben nincs periszkópos zoom kamera (ez egy kifejezetten drága és helyigényes megoldás – ezért használják kevesen). Helyette a nagyfelbontású szenzor kínál 2x-es és 4x-es nagyítási lehetőséget jó minőségben. Ez nagyjából veszteségmentes zoomnak tekinthető, hiszen az eredeti képből kerül kivágásra és nem kell abba belenagyítani. Egy kisebb szenzorral ez nem, vagy nem ilyen minőségben volna elvégezhető.

Az ultraszéles látószögű fotókhoz egy 8 megapixeles kamerát alkalmaz a Redmi, míg a harmadik fotóegység csak 2 megapixeles.

Redmi Note 13 Pro és Note 13 Pro+ fotók

A duó két tagja eltérő szintű vízállóságot kapott. A Redmi Note 13 Pro esetén egy IP54-es por- és vízállóságról beszélhetünk, ez nagyjából a fröccsenő víznek áll ellent. A Redmi Note 13 Pro+ esetén pedig már az IP68-as por- és vízállóságról beszélhetünk. 

A készülék összeszerelése egyébként jó, kellemes, prémium fogása van. A Pro+ modell esetén talán kicsit súlyosnak érződik. Ezt a számok is alátámasztják, amíg a Note 13 Pro 187 grammos, addig a Note 13 Pro+ modell 204 grammot nyom.

Érdekesség, hogy az olcsóbb modell 5100 mAh-s akkumulátort kapott, míg a drágább Pro+ “csak” 5000 mAh-t, persze elhanyagolható a kettő közötti kapacitás különbség. Intenzív használat mellett egy napot, de általában inkább két napot is elvan vele a telefon.

Ha töltésre volna szükség, akkor a Pro esetén 67 wattos, a Pro+-nál pedig 120 wattos HyperCharge támogatás érhető el, ehhez pedig mindkét esetben megtalálható a dobozban a szükséges töltőadapter és kábel.  Vezeték nélküli támogatás nem kapott egyik sem. A nagyteljesítményű töltők segítségével egyre rövidebb időre van szükség ahhoz, hogy teljesen feltöltsük az akkumulátort.

A Xiaomi által fejlesztett P1 gyorgytöltő processzor lehetővé teszi, hogy a 120 wattos töltő segítségével a Redmi Note 13 Pro+ telefont akár 19 perc alatt töltse fel. A Redmi Note 13 Pro esetén is a 67 wattos töltővel 44 perces töltés érhető el 1-ről 100%-os töltöttségre.

És ki kell emelni, hogy a telefonok doboza tartalmazza a hozzá szükséges adaptert gyárilag. Ez manapság nem túl gyakori már, hiszen az Apple, a Samsung, a Huawei, és egyre több más gyártó csak adatkábelt ad új modelljeihez, az adaptert nem.

Szuper, hogy végre ebben az árkategóriában is támogatott az eSIM. Emiatt a Dual SIM-es modell fogadhat két fizikai kártyát, vagy egy fizikait és egy eSIM-et is. Az 5G támogatás alap ma már, nem is maradt ki egyik modellből sem. 

Ezért különleges a széria

Bármelyik készüléket fogjuk kezünkbe, olyan mintha egy kétszer drágább telefont fognánk. És funkciókban is sok dologban mutat ebbe az irányba (eSIM, víz elleni védettség, gyorstöltési lehetőségek, optikai képstabilizáció, brutálisan jó kijelző, sztereó hangzás). Persze vannak olyan hiányosságok, amelyek azért megmutatják, hogy ezek nem valódi flagshipek. Ilyennek a főkamera mellett elérhető két kisebb felbontású egység, a vezeték nélküli töltés hiánya, vagy éppen egy verzióval korábbi Android a megjelenéskor.

Viszont így is túlmutathat sok felhasználó igényein a készülék és jó szolgálatot tehet náluk, csak azt kell tudni eldönteni, hogy a stabil Note 13 Pro modellt, vagy a több ponton apró extrákat kínál Note 13 Pro+ modellt válassza az ember.

Ha valaki szeretne egy falatnyi csúcsmodell 200 ezer forint alatt, akkor kétségtelenül a + jelzéssel ellátott kiadást fogja választani. De a többség a sima Pro modell mellett teheti le a voksát, amely ésszerű kompromisszumokkal is ugyan olyan jól használható.