A leggyakoribb energiatakarékossági tévhitek – és az igazság 

Sajnos az éghajlatváltozás már nem jövőkép, hanem a napjaink valósága, ezért a fenntartható életmódra való törekvés, és hogy okosan bánjunk az erőforrásainkkal, a közös érdekünk. Lehet, hogy úgy gondoljuk, mindent megteszünk azért, hogy energiatakarékos legyen az otthonunk, de vajon tényleg jól csináljuk? Lássuk mit is lehet tenni.

Első lépés: töltsd ki az energiatakarékossági kvízt!

Az otthoni energiamegtakarítással kapcsolatos praktikákat sokan igyekeznek betartani, vagy legalábbis tudják, hogy mit kellene tenniük. Ezt támasztja alá az Energiatakarékossági kvízünk is, amit eddig több mint kétezren töltöttek ki. Azonban felmerül a kérdés, vajon a gyakorlatban is alkalmazzuk ezt a tudást?

A kvíz kérdéseire érkezett válaszok alapján úgy találtuk, van még pár tisztázásra szoruló részlet. Ezért kiválasztottunk azokat a leggyakoribb otthoni energiatakarékossági tévhiteket, amelyek a legtudatosabbaknak is fejtörést okozhatnak, és igyekeztünk őket megfejteni, hogy egyszer és mindenkorra segítsünk befoltozni azokat az energiapazarlás okozta lukakat, ahol a pénzünk észrevétlenül elfolyhat.

Így spórolj a fűtési szezonban

Bizonyos szempontból mindegy, hogy milyen fűtést használunk, van pár tévhit a hőmérséklet szabályozással kapcsolatban, amiről érdemes beszélni, hiszen bizony a legnagyobb energiafogyasztó a háztartásban a fűtés.

Az első és az egyik leggyakoribb hiba, amibe beleesnek az emberek, hogy úgy gondolják, ha magasabbra állítják a termosztátot, az gyorsabban felfűti az otthonukat. Ez egy olyan energiatakarékossági tévhit, ami jelentősen megterhelheti a pénztárcánkat. Ha a termosztátot nagyon magasra állítjuk, az nem fogja felgyorsítani a fűtési folyamatot, mivel a fűtésrendszer állandó ütemben termel hőt.  Valójában ilyenkor, ha elfelejtjük visszavenni a hőfokot amikor elérte a kívánt hőmérsékletet, a fűtésrendszer hosszabb ideig fog dolgozni, ami túlzott meleget és energiapazarlást eredményez. Ha módunkban áll, akkor a legjobb egy programozható termosztát telepítése. Már léteznek okos rendszerek is, amelyet akár a telefonunkkal is vezérelhetünk, így mire hazaérünk biztosan a tökéletes hőmérsékletű lakás vár.

A másik ilyen gyakran emlegetett állítás, miszerint „plusz-mínusz 1-2 fok nem jelent lényeges különbséget a fűtésszámlán”. Sajnos csak szeretnénk, ha így lenne. A termosztát 1-2 fokkal lejjebb állítása valójában potenciálisan jelentős energia- és pénzmegtakarítást eredményezhet a fűtésszámlán. A fűtési rendszer hőtermelése csökken, amikor a termosztátot alacsonyabb hőmérsékletre állítják, így kevesebb energiára lesz szükség a helyiség felmelegítéséhez.Bár a megtakarítás mértéke változhat attól függően, hogy mekkora a lakás, milyen a szigetelése, a fűtés típusa stb., általánosságban azonban elmondható, hogy még egy kis hőmérséklet-csökkentéssel is érezhető megtakarítást érhetünk el hosszabb távon.

Ugyanez vonatkozik a harmadik vitatott kérdésre, miszerint mi az energiatakarékosabb, ha csak lejjebb vesszük a fűtést, amíg nem tartózkodunk otthon, vagy ha teljesen ki is kapcsoljuk.  Ez a kérdés függ megint csak függ a lakásunk típusától, a hőszigeteltségétől, illetve, hogy mennyi időre megyünk el otthonról. Még a szakértők is különbözően vélekednek erről a kérdésről.

Az általános egyetértés azonban az, hogy a fűtésrendszert érdemes kikapcsolni, ha hosszabb ideig távol vagyunk az otthonunktól. Viszont, ha csak pár órára megyünk el, esetleg 1-2 napra, és a fűtést alacsony fokozaton tartjuk ahelyett, hogy teljesen kikapcsolnánk, az segíthet megtartani a helyiség hőmérsékletét egy elfogadható szinten, így kevesebb energiát kell felhasználni, hogy a helyiség ismét felmelegedjen, amikor visszatérünk.

Mosogatás – gépi vagy kézi?

Egy másik téma – ami még mai is, főleg az idősebb korosztályból ellenérzéseket vált ki – az a mosogatógép kérdése. A számtalan kimutatás ellenére is még mindig sokan gondolják úgy, hogy a kézzel mosogatással több energiát takaríthatunk meg. Itt is érvényes az, hogy a körülményeknek döntő szerepük van, de legtöbb esetben, helyes használat mellett a mosogatógép hatékonyabb és takarékosabb a víz- és energiafelhasználás szempontjából, mint a kézi mosogatás. A modern készülékeket már kifejezetten úgy tervezik, hogy minimális mennyiségű vizet használjanak fel, ráadásul gyakran rendelkeznek energiahatékony funkciókkal, ECO üzemmóddal. Ezzel szemben a kézi mosogatás során könnyen túlzásba vihetjük a felhasznált vízmennyiséget, például, ha folyamatosan nyitva hagyjuk a csapot.

Készenléti üzemmód, az energiavámpír

A készülékek kikapcsolva vagy a töltők a konnektorban hagyva nem fogyasztanak energiát. Erről az állításról bár a többség tudja, hogy nem igaz, mégis, a gyakorlat azt mutatja, hogy ennek ellenére előszeretettel hagyunk mindent áram alatt. Számos modern elektronikai eszköz, például tévék, számítógépek, mikrohullámú sütők készenléti (stand by) üzemmódban vagy „off” állapotban is fogyaszthatnak energiát. Ez az energiafogyasztás általában alacsonyabb, mint amikor az eszköz aktív használatban van, de még mindig jelentős lehet, különösen, ha több eszközt hagyunk így rendszeresen. Az ilyen típusú energiafogyasztást „fantom fogyasztásnak” is nevezik, és a háztartások áramfogyasztásának jelentős részét képezheti. Húzzuk ki a használaton kívüli készüléket a dugaljból, vagy ha ez túl körülményes, akkor használjunk olyan elosztót, töltőt, amely kikapcsolható, esetleg okos konnektort, amit akár távolról is ellenőrizhetünk egy alkalmazás segítségével!

LED izzó: megéri beruházni?

A világítás is még mindig felvet kérdéseket. Vannak, akik szerint több áramot fogyaszt egy égő, ha fel-le kapcsolgatjuk, ezért inkább égve hagyják, sőt, egyesek szerint az sem jelent lényeges különbséget, hogy LED fényforrást, CFL izzót vagy normál izzót használunk. Pedig a különbség közöttük igenis lényeges lehet mind az energiafogyasztás, a hosszú távú költségek, mind pedig a környezeti hatások szempontjából. A LED izzók sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók és a kompakt fénycsövek (CFL), ráadásul általában hosszabb élettartammal rendelkeznek, így ritkábban kell azokat cserélni és nem tartalmaznak higanyt, amely azonban megtalálható bizonyos kompakt fénycsövekben. Bár az energiatakarékos izzók ára magasabb lehet a többi izzóhoz képest, hosszú távon jelentős megtakarítást lehet elérni az alacsonyabb energiafogyasztás és a hosszabb élettartam miatt. Egy klasszikus izzó LED-re cserélésével éves szinten több mint 3000 Ft-ot is spórolhatunk. És ez csak egy villanykörte.

Energiatakarékos praktikák a konyhában

Legyen szó akár a napi vízforraló használatáról, a fedővel főzésről, vagy különböző apró, de lényeges praktikáról a konyhában is számtalan helyen lehet energiát spórolni. Bár vannak kételyek a mikrohullámú sütő használatával kapcsolatban, de egyre több „mikrós” recepttel találkozhatunk, ami nem véletlen.  A mikrohullámú sütő előnye, hogy gyorsabban képes felforrósítani és elkészíteni az ételeket, mivel közvetlenül az ételt melegíti, és nem a fűtött levegőt használja erre, mint a hagyományos sütők. Ez a gyorsabb főzési idő kevesebb energiát igényel. Különösen hasznos készülék nyáron, mert nem ad le extra hőt a konyhában, ami arra kényszerítené a klímát, hogy keményebben dolgozzon. Ráadásul nem kell előmelegíteni, ami szintén jelentős energiamegtakarítást eredményezhet.

Mire jó az energiacímke?

A műszaki cikkek esetében alapvető mérlegelési szempont lehet a legnagyobb háztartási eszközeink energiahatékonyabbra cserélése, amihez az energiacímkék adhatnak hasznos támpontot.  A 2021-ben bevezetett új rendszerben a korábbinál egyszerűbben, A-tól G-ig, pluszok és csillagok nélkül megállapítható, mennyit fogyaszt a berendezés működés közben. A régi kategóriák még a sütők, szárítógépek és páraelszívók esetében érvényben vannak, az újat viszont már hűtők, fagyasztók, mosogató- és mosógépek, tévék, monitorok, villanykörték és lámpák osztályozására használják. Az új besorolás nem azt jelenti, hogy egy eddig A++-os hűtő, amelyet ezentúl C-kategóriásként árulnak, hirtelen rosszabb lett, egyszerűen a rendszer lett szigorúbb.

Értelemszerűen minden terméknél érdemes az elérhető legalacsonyabb címkével jelölteket választani. Az új kategória alá esőknél a hűtők, mosogató- és mosógépek, mosó-szárítógépek, villanykörték és lámpák már A osztályban is elérhetők, a monitoroknál B, a tévéknél pedig E a legalacsonyabb fokozat. A régi címkéknél a szárítógépek, beépíthető sütők és páraelszívók legjobb fokozata az A+++, a kombinált tűzhelyeké az A++, a villany- és elektromos tűzhelyeké pedig A+.

Ha szeretnéd kideríteni, hány kérdésre tudod a választ a leggyakoribb energiatakarékossági tévhitek közül, akkor tedd magad próbára a MediaMarkt kvízzel és tudd meg, hogy igazi energiabajnok vagy, vagy itt az ideje, hogy átgondold az eddig hatékonynak gondolt módszereidet! Ha pedig további tippek vagy „zöld” termékek érdekelnek, nézd meg a fenntarthatósággal kapcsolatos BetteWay weboldalunkat.