Már nem csak a háziasszony (és reméljük, háziurak) szemszögéből. Hanem a bolygó szempontjából is! A megfelelő eredményhez meg kell felelni néhány elvárásnak, de a matek így is egyszerű. A profi gépek hozzák a magukét, de ránk is szükség van, hogy minden jól menjen!

A kutatók, már rég megmondták… 

A Bonni Egyetem kutatói 2016-ban közzétették eredményeiket, amely alapján a modern mosogatógépek feleannyi energiát, hatodannyi vizet, és kevesebb mosogatószert használnak egységnyi mennyiségű koszos edény elmosogatásához, mint egy átlagos kézzel mosogató ember, ráadásul még az edények is tisztábbak lesznek. A kutatók tehát azt állították, még a legkörültekintőbb és legkörnyezetbarátabb kézi mosogatás sem versenyezhet az új generációs mosogatógépek energia- és vízhatékonyságával. A nagy különbség egyik oka, hogy a profi gépek már saját vízmelegítővel rendelkeznek, nem a bojlerből szívják át a forró vizet, ami ugye a jelentős a hőveszteség miatt tette a folyamatot kevésbé gazdaságossá. Emellett a minőségi mosogatógépek vízfelhasználásának hatékonysága is nagymértékben növekedett.

Jó, jó, de minden esetben így van ez?

Nem! A valóban gazdaságos gépi mosogatás ugyanis néhány – egészen egyszerű – kitételnek megfelelve teljesít csak olyan “zölden”, ahogy azt szeretnénk. A Víz Világnapja minden évben fontos esemény, muszáj elgondolkodnunk ugyanis azon, amit olyan természetesnek veszünk: az életben maradásunkhoz elengedhetetlen egyik alapelem fenntarthatóságát. A víz tisztítása és a csapjainkba eljuttatása, majd használat utáni “elszállítása” és újrahasznosítása nyilván energiával és költségekkel jár. Ha valaki valós fogyasztás után fizeti a vízdíját, pontosan tudja, hogy nem mindegy, mennyi folyik el “pocsékba”. De a víz, mint éltető – és egyébként veszélyben lévő – anyag ésszerű és “zöld” használata önmagában is alapvetés kell, hogy legyen, mindenki számára. Nem csak az én egy napján, de akkor fokozottan! A felmérések és kutatások számát egyébként ugye az is tovább differenciálja, ha belevesszük a matekba: 
  • a mosogatógépek gyártására
  • szállítására
  • hulladékká válására és feldolgozására 
fordított energiát.  Ha tehát úgy döntöttünk, hogy mosogatógépet vásárolunk, ajánlott körültekintően dönteni. 

Mik azok a lépések, amiket meg kell tenni a gazdaságosság érdekében?

A mosogatógépek, ha helytelenül használjuk őket, több energiát és vizet is fogyaszthatnak, mint a kézi mosogatás. Adott tehát a csapda, de mi nem esünk bele! Egy 1-2 fős háztartásban, ahol néha akár napokat kell várni, mire megtelik a mosogatógép, és sajnos gyakran mindössze részben megpakolva indul be a program, környezeti szempontból valószínűleg jobb, ha inkább a kézi mosogatást választjuk. Ezzel szemben már egy nagycsaládban tényleg számottevő megtakarítást érhetünk el egy optimálisan kihasznált mosogatógéppel. Ha tehát nem kizárólag csak az a cél, hogy csökkenjen a házimunka, de a bolygó érdekeit is szeretnénk figyelembe venni, az alábbi pontokat kell betartanunk: 
  • Teli mosogatógép a jó mosogatógép! A helyettünk dolgozó eszközök általában ugyanannyi vizet és energiát fogyasztanak, ha megpakoljuk őket, vagy ha csak néhány edénnyel pörögnek. Akad optimalizáció, de az átlag berendezés még nem differenciál. Nekünk kell tehát okosnak lenni!
  • Felejtsük el az elő-mosogatást és öblögetést! Azért van a profi gép, hogy elbánjon a szennyeződéssel. Bízzunk az okos tervezőkben, nem kell külön, rengeteg vizet felemésztő, folyóvíz alatti kört futnunk! Az újgenerációs mosogatógépek már képesek a legmakacsabb, odaszáradt szennyeződések eltávolítására is, így alapvetően fölösleges az előöblítés. 
  • Az energiafogyasztás jelentősen csökkenthető, ha nem használjuk az edényszárítási programot. Minek ugyebár, ha egyszer az öblítéshez használt víz elég forró ahhoz, hogy nyitott mosogatógép ajtó mellett gyorsan elpárolog. Pár perc várakozásra lesz csak szükség és voilá,  száraz edényeket pakolhatunk e! Amúgy is, ki áll ugrásra készen a konyhában, ha lejárt a program…?
  • Alapos mérlegelés után tegyük le a voksunkat a mosogatógép márkája és típusa mellett! Pénztárcától függően válasszunk energia- és víztakarékos berendezést, amely minél több mosogatási programmal rendelkezik. 
  • És ami szintén fontos: keressük a környezetbarát, növényi alapanyagú mosogatószereket, tablettákat! Ezzel nagy segítséget biztosítunk a bolygó és mindannyiunk egészsége számára!
Számos cég tesz azért, hogy termékei a 21. századi technológia tükrében a lehető leggazdaságosabban és környzettudatosan üzemeljenek. Mivel jó eséllyel elég hosszútávú befektetésről van szó, mindenképp részesítsük előnyben azokat a márkákat és készülékeket, amelyek tudatosan foglalkoznak mindannyiunk jövőjével. A pénztárcánk sem fogja megbánni! Mosogatógépeinket itt találod!