Miközben a technológiai fejlődés egyre nagyobb kényelemmel szolgál és lassan már tényleg semmit nem kell csinálnunk, okos eszközeink és robotjaink elvégzik a szó szerint piszkos munkát, addig egy másik trend is egyre nagyobb rivaldafényt kap. Zöld gondolkodás gyorstalpaló a MediaMarkttal! A vegyszer mentes, hulladék mentes, hagyományos életvitel, valamint a műanyagok kiiktatása az életünkből kezd komoly szerepet játszani a hétköznapokban. A vicc az, hogy valójában csak két-három generációnyit kell visszaugrani az időben, hogy a kevésbé környezetterhelő, „zöld”megoldásokat felelevenítsük. A fejlődés persze jó, senki sem akarja, hogy mostantól ismét az udvaron porolják a szőnyeget az asszonyok (mert ugye a háztartás csak a nők feladata…), lemarassák a forró vízben a kezüket a mosásnál, vagy hajlongva mossák fel a padlót a koszos rongyaikkal. De lehetünk egyszerre kényelmesek és okosak is! A gépek nyújtotta előnyt vegyítsük környezettudatos húzásokkal és a lakás nem csak csillogni fog, de lehet, túl is éli az elkövetkező pár évtizedet, megúszva a fenyegető ökológiai katasztrófát.  

Mosás

  Korábban én magam is hagyományos mosószert és öblítőt használtam, egyszerűen azért, mert eszembe sem jutott, másképp is moshatnék. Persze láttam még vidéken, hogy keresztanyám hatalmas mosószappannal dörzsöli a ruhát, aztán együtt fogtuk le a centrifugát, ami nagy szó volt a környékben. Tudtam tehát, hogy van alternatíva, nem csak a méregdrága, műanyag zacskóban, esetleg fülekkel ellátott karton dobozokban árusított mosóporok léteznek. Öblítő terén is rémlett, hogy mezei levendula csokrok mentek a szekrénybe, vagy épp szappanokat dugdostak az asszonyok az ágyneműk közé. De mentem én is az árral, amíg egy nap elegem nem lett a rendszeres cipekedésből és az árakból. Véletlenül jutottam el egy ún. zöld boltba, ahol különböző kiszerelésben, papír zsákban kapható volt mosószóda. A szóda mellett ott pihentek a mosóparfümök is. Na meg ecet. Tettem egy próbát. Azóta 5 év telt el és semmi mást nem használok, mint ezt az egyszerű hármast. Bár a parfüm kis műanyag tubusban van, olyan ritkán kell venni, hogy még ez a kompromisszumos megoldás is hatalmas változást hozott a hulladék termelésemben. Persze vehetnék sima illóolajat is, de sajnos annyi pénzem nincsen. A mosóparfüm ráadásul szobaillatosítóként is funkciónál, 5-10 csepp használata mellett ugyanis úgy illatoznak a száradó ruhák, hogy mindent beborít a frissesség.   Szódából sem használok sokat, ecetet is érzéssel öntök hozzá. Utóbbi tökéletesen karban tartja a mosógépet is, évente egyszer, ha szükségét érzem, lefuttatok egy üres, 90 fokos  ecetes programot, hogy tényleg ragyogjon a dob. Erre egy ideje nem volt szükség, ahogy soha plusz vegyszert sem kellett venni a vízkő kapcsán. Egy évben körülbelül 4500 Ft-ot költök el mosásra, attól függően, használom-e a parfümöt mondjuk a felmosóvízbe is. Tételesen a költségek egyébként így néznek ki:
  • mosószóda, 1×2 kg, 890 Ft
  • mosóparfüm, 2×100 ml, 3000 Ft
  • ecet, 4×1 l, 600 Ft
A háztartásban ketten vagyunk, de elég sokat kell sport ruházatot és törülközőt, valamint vendég ágyneműt is mosni. Nagyjából egy 3 fős család “fogyasztását” tesszük ki mosás szempontjából. Fehérítés kapcsán előfordul, hogy plusz költségként felmerül a citrom, vagy a szódabikarbóna. De ezeket is mind be tudom szerezni olcsón, műanyag nélkül!  

Takarítás

  Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy olyan helyen élek, ahol van a közelben csomagolásmentes és zöld bolt és ahol “csapolva” beszerezhetem a mosogatószert, tisztítószereket, de még az ecetet is. Takarítás kapcsán nem voltak régi emlékképeim, de ahogy ismerkedtem a teljesen hétköznapi anyagok világával, gyorsan egyszerűvé vált a takarítószerek kiiktatása. Nem akarok álszent lenni, van itthon egy általános verzió, bolti, spriccnis műanyag flakonban. Ez körülbelül 1 év alatt fogy el és azokban a pillanatokban használom, amikor rohanok vagy amikor hirtelen kell valamit letakarítani.     Az átlag takarítást azonban mára alkohollal (nem, nem skót whiskey-vel, hanem tiszta szesszel), ecettel, citromsavval végzem. Nyilván nem érdemes nekimenni a nagyi antik bútorainak ilyesmivel, de a méhviasz ott is beválik. Az említett szereket mind könnyedén beszerezhetjük, sok esetben papír zacskóba vagy dobozban, illetve üvegben. A házilag kikevert higított verziókat pedig bele tölthetjük az egyik régi spriccnibe. Aki szereti a kellemes illatokat, itt bevetheti az illóolajokat is. A teljesen feleslegesen, megrázóan sokat használt papírtörlők helyett (melyeket műanyag csomagolásban veszünk és amelyeket pár mp-ig használunk, majd minden megy a kukába) ott vannak a 100% pamutból készült szövet anyagok. Nagymamit az sem rázta meg régen, csúnya foltok látszódtak az ilyen “mindenes rongyokon”, fogta, időnként befestette a textilt és máris jobban mutatott a dolog. Ehhez egyébként akár fekete tealevél is elég volt, attól függően, hogy csak megsárgult az anyag, vagy csak halványabb “makacs szennyesződések” maradtak-e rajta. Hogy őszinte legyek, nálunk porszívó porzsák vásárlásra még sosem volt szükség, az első, kezdő csomag ugyanis nagyjából öröktől fogva kitart. Fura, nem fura, én bizony időnként a kuka fölé ülök a porzsákkal és (az ekcémám miatt) gumikesztyűs kézzel egyszerűen áthuzigálom a pormacskákat a szemétbe. Nyilván érdemes nyitott ablaknál vagy szabadban végezni, a mindössze pár perces aktust, mert némi por felszáll a zsákból. De ez a pár havonta elvégzett apró munka megspórolja az időt és pénzt, hogy újabb és újabb porzsákokat vásároljak. Amelyek szintén újabb és újabb hulladékot termelnének. Vízkőre az ecet elég, makacs szennyeződésre az alkohol-ecet-citromsav vagy szóda kombinációs is beválik. A parkettát házilag kotyvasztott padlóápolóval tiszítom, ehhez nem kell más csak 5:1-hez olívaolaj és citromlé, esetleg a szokásos ecetet. Nálunk sötétebb borítás van, világos fapadlóra jobb a szójaolaj és a méhviasz keveréke. Ha az ember összeszámolja a mosogató, mosdó alatt heverő tisztítószeres flakonok számát, majd összeveti a fent említett (sokféleképpen használható anyagokkal), egyértelműen kijön a matek…

Mosogatás

  Mosogatás terén nincs saját receptem, egyszerűen viszem a régi PUR-os flakont és tele csapolom a kimérve vásárolható, ökologikus testvérével. Ugyanaz a műanyag flakon jár kézről kézre, immár egy éve. Akkor fedeztük fel a csomagolásmentes boltot a környéken!  Öko-mosogatószereket egyébként sok drogériában látni. Nyilván már az is fontos lépés, ha a szennyvízbe visszajutó szerek közül olyat választunk, ami kevésbé mérgező, jobban kiszűrhető a későbbiekben. De szebb gesztus, ha megpróbáljuk a felesleges csomagolást is kiszűrni, már persze ha lehetőségünk van rá.     A mosogatószivacsok terén közel 5 éve nem vettem hagyományos verziót. A nálam bevált, újrahasznosított műanyagokból készült szivacsot 2 db-os kiszerelésben árulják, egy évben 1 párat használunk el, az egyik a fürdőben, a másik a konyhában szolgál. Ha az ember nem felejti egyébként valami edény nedves alján, akkor jó eséllyel 2-3 évet is kibírnak a szivacsok. A luffatökből készülő verziót még nem próbáltam, de örömmel látom műanyag mentes csoportokban, hogy nők büszkén osztják meg a képet, amelyen a növényt cseperítik épp, amely a család mosogatószivacs igényeit kb. örökre ki fogja elégíteni. 100% természetesség, sehol semmi csomagolás! Én magam nem szeretnék a fejlődés útjába állni és örömömre szolgál, amikor koponyák azon dolgoznak, hogyan vegyék le a terhet a háztartást vivők válláról. Örülök a profi porszívónak és a szuper mosógépnek, szeretem a szagelszívót a konyhában és odavagyok a turmix gépemért. De fontosnak tartom, hogy mindent megtegyek azért, hogy a saját kényelmem ne forduljon a saját lustaságomba. Abba a lustaságba, amellyel nem csak magamnak, de az egész bolygónak ártok, és ami inkább felelőtlenség, mint tehetetlenség. Kis lépések, apró változtatások, és észrevétlenül te is környezettudatos leszel. Ez egy drog, egy szuper örvény, ami könnyen beszippant és aminek tényleg nincsenek mellékhatásai!