Bocs, de az a helyzet, hogy idén 340 ezer forintot költesz majd videojátékra

Legalábbis, ha összes kötelezőt megveszed. Összegyűjtöttük ugyanis, mi várható idén és ez az összeg jött ki. Na jó, ha ennyit nem is költesz, az alábbi lista talán neked is hasznos lesz. A várható bemutató időpontja szerint haladunk, aztán rátérünk azokra, amelyekről még nem tudjuk, mikor jelennek meg, de jó eséllyel idén.

Far Cry: New Dawn

Mindjárt itt van de nem csak ezért nem kell bő lére ereszteni, hanem azért, mert pontosan tudjuk: tök mindegy, hol és mikor játszódik, pontosan olyan lesz, mint a harmadik, a negyedik és az ötödik rész, vagy mint az ősemberes Primal című spin-off. Hatalmas, gyönyörű világ, sok fegyver, lopakodás és öldöklés, érdektelen történet, cserébe rettenetesen szórakoztató játékmenet. Tudjuk, hogy úgyis megveszed.

Február 15., PS4, Xbox One, PC

Anthem

A BioWare nagy visszatérése és – elvileg – jóvátétele a minden szempontból bukta Mass Effect Andromeda után. Elvileg egy sci-fi (és egy kicsit fantasy) környezetbe nyílt világú co-op akciójáték (értsd: Destiny), azaz láttunk már sok ilyet, de ilyen szépet talán még nem. Arról nem is beszélve, hogy ha csak fele annyira figyelnek a világra, a szereplőkre és a történetre, mint a Mass Effect-trilógiánál, máris fantasztikus lesz.

Február 22., PS4, Xbox One, PC

Metro Exodus

Az orosz irodalmi adaptációként debütált Metro: 2033, majd a Last Light igazi meglepetés-kultuszjáték lett. A technikai problémák és a szerény költségvetés ellenére is olyan hangulat áradt belőlük, amit azóta is hiába hajkurásznak a sokkal több pénzből gazdálkodó fejlesztőcsapatok. A harmadik rész a sorozat hagyományait folytatva sokkal nagyobb és sokkal szebb lesz, a klausztrofób, fullasztó metróalagutak és a radioaktív orosz táj helyett ezúttal egy egész bejárható világot kapunk, amit visszafoglalt a gyógyuló természet. Meg a neonácik, neokommunisták és egyéb elmebeteg szekták. A pc gamer master race pedig örülhet: ezúttal nem csak nagyobb felbontást és gyorsabb képfrissítést kapnak a konzolokhoz képest, hanem az NVidia RTX-kártyáknak hála sokkal szebb fény-árnyék hatásokat is. A Metro Exodus tehát elég nagy szög az Xbox One és a PS4 lassan elkészülő koporsójában.

Február 22., PS4, Xbox One, PC

Cuphead: The Delicious Last Course

Senki nem gondolta volna, hogy a generáció legizzasztóbb és – jó értelemben, már ha van ennek a szónak jó értelme – legfrusztrálóbb játéka egy húszas-harmincas éveket idéző bizarr rajzfilmplatformer lesz, de így lett. A folytatás pedig, ahogy egy folytatáshoz illik: még izzasztóbb, még frusztrálóbb és még bizarrabb. Tehát kötelező.

Február, Xbox One, PC

The Division 2

Pont olyan, mint az első rész, csak hó és jég, átgondolatlan játékmenet és technikai hibák nélkül. Reméljük. Ha élvezted az első részt, ez is tetszeni fog, ha nem, inkább hagyd, ha nem ismered, várj, amíg megveszi elég barátod, és csak akkor vágj bele a posztapokaliptikus Washington gyötrelmeibe.

Március 15., PS4, Xbox One, PC

The Sinking City

Mióta világ a világ (de legalábbis 27 éve, amikor megjelent az Alone in the Dark) muszáj várni egy H. P. Lovecraft ihlette játékot. Még akkor is, ha mindegyikről kiderül, hogy közepes, vagy simán nagyon rossz. A jó gamer ugyanis mindhalálig remél. Most ez a legújabb, szóval ezt kell várni. Elvileg egy Cthulhu hívásába oltott L. A. Noire lesz a szokásos tengerparti elátkozott, dimenzióközi lények kínozta várossal.

Március 21., PS4, Xbox One, PC

Sekiro: Shadows Die Twice

Újabb Dark Souls-klón, csak éppen japános-kardozós (mint a Nioh), gyorsabb (mint a Nioh) és a lopakodás is komoly szerepet kap. A minőségre ezúttal az a garancia, hogy ez annyira klón, hogy az eredeti Dark Souls fejlesztői készítették. Pontosan tudjuk, milyen érzés lesz vele játszani, pontosan tudjuk, hogy a szomorúság, a düh és a kétségbeesés váltogatja majd egymást, az ördögi kört pedig nagyon ritkán töri majd meg a sikerélmény, ami viszont olyan jó érzés lesz, hogy csak azért is végigjátsszuk. Túl rövid az élet, hogy ne mérgezzük magunkat Souls-játékokkal, nem?

Március 22., PS4, Xbox One, PC

Days Gone

A bemutatásakor leírtuk magunkban, mint egy újabb posztapokaliptikus, zombis, harmadik személyű, nyílt világú, túlélőszimulátor-jellegű, akció-kaland (na jó, ezt most inkább befejezzük) játékot, de a helyzet az, hogy valamiért mégis becsípődött a több százas tömegben felénk botladozó élőhalott horda látványa és azon kaptuk magunkat, hogy várjuk a Days Gone-t. Ami így elsőre a Walking Dead, a Last of Us és a Szelíd motorosok szerelemgyereke.

Április 26., PS4

Ori and the Will of the Wisps

Letöltöd, játszod, sírsz.

Tavasz, Xbox One, PC

Concrete Genie

Ránézésre – és a Sony igényességét ismerve biztosan élményre is – imádni való, kisebb játék, amelyben egy a szorongásait graffitizéssel oldó kamasz kalandjait élhetjük át. Extra csavar, hogy a megelevenedő graffitiket a játékos festheti fel a falakra a konzol kontrollerével.

Tavasz, PS4

Rage 2

A folytatás, amit senki sem várt – és senki sem kért -, a legendás id talán egyetlen közepes és felejthető játékának második része. A közhelyesen komor apokalipszis utáni, mutánsokkal benépesített világot nyílt világgal, őrült hang- és fényeffektekkel (és a bemutatók kedvéért a metálfélisten Andrew W.K. zenéjével) dobta fel a Just Cause-felelős Avalanche fejlesztőcsapata, az eredmény az előzetes videókat nézve pedig olyan lesz, mintha egy LSD-trip közepette egy soha el nem készült Mad Max-filmbe képzelnéd magad. Nagyon kíváncsiak vagyunk.

Június, PS4, Xbox One, PC

Shenmue 3

A folytatás, amit mindenki várt – és mindenki kért -, az open world műfaját szó szerint feltaláló, és a lécet bizonyos szempontból azóta is megugorhatatlanul magasra toló Shenmue harmadik része végre tényleg megjelenik! Még úgy is, hogy sokat egyelőre nem tudni róla, de ez pont az a játék, amit már csak a címét hallva is alig várunk.

Augusztus 27., PS4, PC

Man of Medan

Normális esetben nem figyeltünk volna fel erre a furcsa, filmszerű horror-antológiára, de hát mi annak idején az Until Dawn című tinihorror-kalandjátékra és -paródiára sem figyeltünk fel (az is normális eset volt), pedig milyen jó lett! A Supermassive Games-nek pedig egy nagyszerű és két teljesen felejthető VR-játék után éppen ideje lesz visszatérni a gyökerekhez.

PS4

Control

Még ha nem is vesszük figyelembe a Remedy korábbi játékait (a két első Max Payne, Alan Wake, Quantum Break), a Control bemutatója akkor is magával ragad. Nagyon furcsa, nagyon bizarr, nagyon hangulatos: úgy érezzük, most először végre nem filmeket akar koppintani Sam Lake és csapata, hanem a saját dolgát teszi az alternatív, természetfeletti FBI-ként működő Bureau of Control brutalista tereiben játszódó alkotással.

PS4, Xbox One, PC

Star Wars Jedi: Fallen Order

Erről szó szerint semmit sem tudni, csak annyit, hogy annyi idő után végre tényleg megjelenik egy Star Wars-játék, az elsőként bemutatott negyedik rész előtt játszódik majd és hogy a Titanfall-fejlesztő Respawn szerzi. Mondjon bárki bármit, minket ez utóbbi tény hoz lázba leginkább.

PS4, Xbox One, PC

The Outer Worlds

Egy nagyon-nagyon Fallout-szerű játék a legjobb Fallout epizódot, a Fallout New Vegast fejlesztő Obsidiantól, csak éppen Fallout nélkül, bolygóközi utazással. Ez a világ leghülyébb mondata, az Outer Worldsre pedig nagyon furcsán néznénk és nem tudnánk hova tenni, ám egyrészt elég rég jelent meg hasonló normális játék (a Fallout 76-ot most hagyjuk), hogy már csak az elvonási tünetek miatt is várjuk.

PS4, Xbox One, PC

Doom Eternal

Ez a 2016-os Doom-reboot folytatása, nagyjából az, ami annak idején a Doom 2 volt az eredeti (mármint az 1993-as) Doomhoz képest. Ezzel nagyjából el is mondtunk minden fontosat, a többi kiderül a videóból.

PS4, Xbox One, PC

The Last of Us Part 2

Az előző generáció egyik legjobb játéka, a Last of Us annyira jó volt, hogy amikor újra kiadták, a mostani generáció egyik legjobb játéka is lett: azóta sem tudták felülmúlni, még maga a fejlesztő Naughty Dog sem. A közhelyes, zombis-menekülős alaphelyzet ellenére ugyanis megmutatta, hogyan képes egy videojáték filmes eszközökkel jobban történetet mesélni, mint a filmek. A második részben a dacos kamaszból kíméletlen amazonná vált Ellie-t irányíthatjuk, vagy, amennyire a bemutatókból sejteni lehet, inkább ő irányít majd minket.

PS4

Ghosts of Tsushima

Az Infamous-játékokkal hírhedtté vált (bocsánat) Sucker Punch a középkori Japánban játszódó, történelmileg egészen hiteles akciójátékot készít, amely annyira szép lesz, hogy arra nincsenek szavak. Ha ez nem győzött meg, nézd meg a bemutató végén kavargó faleveleket!

PS4

Dreams

Inkább játékkészítő alkalmazás, mint hagyományos értelemben vett játék, mégis alig várjuk. A Dreams a Media Molecule szerint végtelen szabadságot ad majd, hogy fessünk, szobrászkodjunk, animáljunk, történetet meséljünk. Ha jól sejtjük, legalább annyira lesz terápiás segédeszköz, mint videojáték.

PS4

Atomic Heart

Végy egy Bioshockot, öntsd nyakon hidegháborús paranoiával, Stephen King-szintű horrorral és humorral és szürreális képzőművészettel, az eredmény pedig ez a leírhatatlanul furcsa és nyomasztó akció-kalandjáték lesz. Pontosan nem is tudjuk, hogy miért várjuk annyira, de megszállottan frissítgetjük az infókat, hátha kiderül végre, mikor jelenik meg.

PS4, Xbox One, PC