Rémálmok, fulladásos köhögés, ekcéma: néhány, a házi penész káros hatásai közül

Akármilyen szép is egy otthon, ha a páratartalom nem megfelelő, a dolog számos komoly következménnyel járhat. A modern nyílászárók hatalmas előnye, hogy “nem szelelnek”, így javarészt nem az utcát fűtjük ilyenkor, télen. Hátrányuk azonban, hogy a tökéletes záródás miatt az ellenkező irányban sincs légáramlás. Hidegben pedig sokkal kevesebbet szellőztetünk. Egy, a fenti tüneteket mind produkáló háztartás tapasztalatai jönnek.

 

Ketten élünk egy csodás, modern, ragyogóan kinéző, legfelső emeleti albérletben. A beköltözés áprilisban volt, és mint szellőztetés mániás, egészen októberig nem vettem észre, hogy valami gond lenne a lakással. A tulajdonos jelezte, hogy figyeljünk oda az ablakok téli párásodására, de más egyéb, gyakorlati tanáccsal nem látott el. A hófehér falakon és szintén fehér design bútorokon sehol egy folt nem volt, most sincs. Eljött azonban a pillanat, amikor alaposabban szemügyre kellett venni az otthonunkat.

 

Egyre súlyosabb ekcéma és egy múlni nem akaró köhögés

 

Bár a jobb kezemen lévő ekcémám mögött eddig szinte mindig valamilyen pszichés ok állt (csak olyankor jött ki, ha bizonytalan volt az anyagi helyzetem, esély volt a munkahelyem felszámolására stb.), az ősz beköszöntével egyre súlyosabb méreteket kezdett ölteni, és a korábbi, mindig beváló ellenszerek (csalántea és vazelin) már nem segítettek. A karácsonyt például fél pár kesztyűben töltöttem, olyan borzasztó volt már a helyzet. Eközben a két éve folyamatosan egészséges párom hirtelen beteg lett és több alkalommal fulladásos köhögési rohammal ébresztett az éjszaka közepén. Ha valamitől be lehet pánikolni, az ez. Emellett folyamatos rossz álmok gyötörtek, egy idő után nem csak engem, de a barátomat is.

Majd hirtelen az egyik kokedámánk elpusztult, a mohaborítás és a növény szárának tövében penészt fedeztünk fel. Pár nappal később egy másik, cserepes nővény földjén is megjelent a penész, majd több, fából készült háztartási eszközön is fekete foltokat kezdtünk észrevenni. Végül a jól záródó, műanyag nyílászárók alatt, egy egészen szűk kis peremen is előbukkant a penész.

Az első lépés, már a kiborulás után

 

Mivel erősen benne voltunk már a télben és az ablakok rendszeresen csukva voltak, gyorsan összeállt a kép, hogy a dolog hátterében a páratartalom és a levegő minősége állhat. Amíg enyhébb volt az idő (karácsony környékén például), nyitott ablaknál aludtunk és nap közben is legalább 1-1 ⅕ órát nyitva hagytuk az ablakokat. A reggelek és esték is nagy szellőztetésekkel voltak tele, minden egyes helyiségre odafigyelve. Emellett, minden teregetéskor külön odafigyeltünk a szobahőmérséketre és a légáramra. Majd jött a kutatás, mivel lehetne felvenni a harcot, hogyan tudnánk biztonságossá tenni, az egyébként kedvelt albérletet…

 

Szárítógép, páraelszívó, SAVO

 

Három komolyabb megoldást találtunk, ebből bízunk benne, legalább egyet a tulajdonos áll majd, hiszen neki sem érdeke, hogy egészségtelenné váljon a lakása. Márpedig a penész, akármennyire is kicsi, komoly hatással bírhat, kiírtása pedig közel sem egyszerű. Mivel jelenleg jól látható, melyek nálunk a gócpontok (csak az ablakok alatti rések problémásak tartósan), ezeket “támadtuk meg” és fertőtlenítettük le SAVO-val. A hatás látványos, a penész azonnal eltűnik a maró sav hatására. Más kérdés, hogy a fa felületet hogy fogjuk tökéletesen helyrehozni, hiszen halványodott a színe, amióta lekezeltük.

A levegőben szálló és a párás otthonokban tobzódó spórák ellen azonban ennél több kell. Így beszereztünk egy páraelszívót (napi 2 liter vizet vont el átlagban a levegőből) és szeretnénk venni egy szárítós mosógépet, esetleg egy különálló szárítót. Emellett továbbra is nagyon odafigyelünk a szellőztetésre és ami apróságnak tűnhet, de fontos: főzésnél fedőt használunk, illetve időnként bekapcsoljuk az elszívó berendezést is.

Én magam a mosást jó ideje mindig ecettel és szódával (valamit fantasztikus illatú mosóparfümmel) végzem, emellett a takarításnál is folyamatosan kéznél van a magas antibakteriális hatásfokú ecetsav. Amióta tudatosan változtattunk, az ekcéma elkezdett visszahúzódni és bár még nem makulátlan a jobb kezem, már csak alig látható szárazság van rajta.

Tanulság

 

Amennyiben bármilyen fizikai (vagy épp fiziológiai) jelét látjuk a penésznek, azonnal lépjünk. Kicsit mi is elbambultunk, hiszen összerakhattuk volna az első jelek után, hogy mi a gond. Vagy megelőzhettük volna, amikor legelőször úgy értünk haza, hogy megcsapott a “dzsungel hangulat” a befűtött, roskadozó szárítóval spékelt lakásban. Akkor csak nevettünk, hogy milyen jól érezné itt magát egy gekkó. Aztán egyszer csak arra ébredtem, hogy a párom nem kap levegőt, kapaszkodik az ágy szélébe, hörög, én meg nem tudom, mit csináljak, hívjam-e a mentőket a kesztyűs kezemmel, vagy sem?

Sose sajnáljuk a plusz kiadást az egészséges környezetünkre. Inkább legyen eggyel kevesebb menő bútorunk, de a levegő minősége és páratartalma legyen rendben. Gyerekkel, krónikus beteggel, idős emberrel végképp fontos, hogy körültekintőek legyünk. És bár hideg van, esetleg hangos a város vagy szomszéd, minden nap nyissunk ablakot, reggel és este is, lehetőleg hosszan.

Az otthonok megfelelő páratartalmának beállításával kapcsolatban érdemes elolvasni a páraelszívók (és a párásító) berendezések tájékoztatóit. Addig is, figyeljünk oda az ideális hőmérsékletre és problémás lakás esetén – lehetőségeink szerint – használjunk szárító funkciót is a mosás után. Valamint nyissunk ablakot! Úgyis olyan szépen esik a hó!

 

Kapcsolódó MediaMarkt termékek:

218 páraelszívó berendezés és tartozék

TOSOT TDN10AY-K4EBA1A párátlanító, 45 799 Ft

TOSOT TDN40AU-K3EBA1A Párátlanító, 40 literes, 103 999 Ft

HAUSER DH-3500 Páramentesítő, 57 199 Ft

GORENJE WHI 643 E6XGB fali páraelszívó, 89 999 Ft

GORENJE BHP 623 E10X páraelszívó, 23 999 Ft

95 különböző szárítógép

BEKO DB-7101 PA kondenzációs szárítógép, 88 999 Ft

AEG T8DBG48S hőszivattyús szárítógép + 10 év motor garancia, 179 999 Ft

WHIRLPOOL FWDG86148W EU mosó- és szárítógép, 146 999 Ft