Nagy térben és kiterjedésben. És nagy felbontásban. Bevezetés a 4 és a 8k tv készülékek világába a vizuális élmények szerelmeseinek és a pénzüket megfontoltan költő vásárlóknak!  

A katódcsőnek mára annyi…

  Bár már jó ideje körbevesznek minket az egyre nagyobb és tökéletesebb képfelbontású tv készülékek, még mindig akadnak kérdések, kételyek. Sok esetben nem kizárólag csak a pénztárca határozza meg a döntést. De a lakás mérete – a tv készülék helye és az attól mért maximális ülési távolság -, valamint a leggyakrabban nézett műsorok tulajdonságai is befolyásolják a döntésünket. Vagy legalábbis befolyásolniuk kell. Mert hiába van trendi, giga tv-nk, ha csak a hagyományos, közszolgálati tartalmakat akarjuk rajta nézni. Ráadásul az sem mindegy, hogy ha csak egy pár nm-es térbe tudjuk elhelyezni a berendezést. A legnagyobb nem biztos, hogy mindig a legjobb, a legjobb felbontás viszont jó eséllyel hosszútávon is okos befektetés.  

Gyors tv készülék evolúció

  Különös kimondani, de a televíziózás múltja a XIX. századra nyúlik vissza. Az 1800-as évek legvégén már foglalkoztak nagy koponyák a kép továbbítással. Igaz, ahány forrás, annyi név és “első feltaláló” lelhető fel. Nézőpont kérdése ugyanis, ki mit nevez első tv készüléknek. Illetve melyik működési elvet (mechanikus vagy elektromos) fogadjuk el a tévézés elsőszülöttjének. A feltalálási és fejlesztési versenyben magyar nevek is akadnak, Tihanyi Kálmán neve például megkerülhetetlen a témában. A fekete-fehér kép átviteltől a színesig is hosszú út vezetett, majd egy hosszabb időre technikai stagnálás állt be. Ezen évtizedek alatt azonban olyan világhódító terjeszkedést mutatott be a televíziózás, amely megelőlegezte a további, egyre fejlettebb képi és hangminőség robbanásszerű útját.  Talán meglepő, de az első LCD és plazma kijelző panellel rendelkező tv készülékeket már az 1960-as években lefejlesztették. A 2000-es évek “harca” a méretek terén kiugró volt, egyre nagyobb képátló vált elérhetővé a piacon, egyre több ember számára. A képernyő megnöveléséhez pedig a megjelenítendő jelek megsokszorozására volt szükség. 1998-ban az első HD tv kereskedelmi forgalom kerüljön, amivel elindult a kiélezett verseny a gyártók között a képfelbontás és a kijelző méretének növelésére, a tökéletes képminőség diadaláért. A televíziókkal szemben hamarosan olyan elvárás fogalmazódott meg, hogy felbontás tekintetében utolérjék a többi digitális készüléket, a fényképezőgépeket, a mobiltelefonokat stb. A digitális forradalom korában az ilyen eszközök egymással való kompatibilitása és a köztük történő zökkenőmentes adatforgalom pedig már alap fokmérőnek számít a piacvezető termékek között.  

A jelenkor piaci harca

  Az utóbbi évek eladásai azt mutatják, hogy a vásárlók egyre nagyobb tv készülékeket vesznek. Hiába, minél nagyobb a nappali, annál nagyobb tévét igényel, viszont minél távolabbról nézünk egy tévét, annál inkább búcsút mondhatunk a nagy felbontás nyújtotta élménynek. Így lehetséges, hogy ha a Full HD tévénket 2-2,5 méternél távolabbról nézzük, már nem érzékelhető, hogy a HD-nál nagyobb felbontást látunk. Egy 55 hüvelyk (kb. 140 cm) képátlójú tévénél már kevésnek bizonyulhat a Full HD felbontás, egy nagyobb képátlóval rendelkező készüléknél pedig már az ekkora pixelmennyiség nem elegendő a tiszta kép megjelenítéséhez. Így jutottak el a fejlesztők a 4K, vagy más néven az Ultra HD felbontáshoz. A 4k a Full HD négyszeresét képes megjeleníteni, míg a 8k mára legalább 7680×4320 képpont felbontású álló- vagy mozgóképet is meg tud jeleníteni. Ez pedig pontosan négyszerese a 4K-nak, vagyis a képernyőn 9 294 400 pixel helyett immár 33 177 600 pixelnek jut hely. Elképesztő számok, igaz?  

4k és 8k: miért jobb, mint a hagyományos HD-s tv készülék?

  A gyártók elsősorban az élmény alapú televíziózásra hívják fel a figyelmet. Amely során nem csak tűélesen látjuk a részleteket, de az elképesztő minőségű felbontás miatt a jelenet részeinek érezzük magunkat. Szokás a focimeccsekre hivatkozni, ahol a fűszálak hajlását is szinte kivehetjük. De persze egy komolyabb, képileg jól összerakott film kapcsán is jól jöhet, ha úgy érezzük, nem csak kívülről szemléljük az eseményeket, de konkrétan a részesei vagyunk.  Persze nagy kérdés, van-e olyan műsortatalom, ami “elbírja” a tv készülékünk tudását? Mert csupán az, hogy egy vér profi készülékünk van, még nem elég a boldogsághoz. De pont ebben a csavarban tejlik az egyre profibb tv készülékek vásárlásának titka is!  
Felbontásra utaló elnevezés Vízszintes x függőleges pixel szám Egyéb elnevezések Kapcsolódó eszközök
8K 7680 x 4320 8K UHD TV készülékek
„Cinema”  4K vagy  4096 x [nem meghatározott] 4K Projektorok
UHD 3840 x 2160 4K, Ultra HD (Ultra Nagy Felbontású) TV készülékek, monitorok
2K 2048 x [nem meghatározott] nincs Projektorok
WUXGA 1920 x 1200 Widescreen Ultra Extended Graphics Array (Szélesvásznú Ultra Kiterjesztésű Grafikus Megjelenítés) Monitorok, projektorok
1080p 1920 x 1080 Full HD, FHD, HD, High Definition (Nagy Felbontás) TV készülékek, monitorok
720p 1280 x 720 HD, High Definition (Nagy Felbontás) TV készülékek
 

A 22-es csapdája effektus

  Bár kétség nem fér hozzá, hogy az élmény alapú, minőségi szórakozás kulcsa a 4 és 8k tv készülékeken történő tartalom befogadás, annak előállítói egyelőre nem halmozzák el a nézőket hatalmas választékkal. Ennek az oka egyszerű. Az extrém nagy részletességű tartalomhoz speciális, nagyon drága kamerák szükségesek, ezek megvásárlására pedig nem minden gyártónak futja. Illetve úgy gondolják, akkor érdemes befektetni a témába, ha elegendő felhasználó fogja majd nézni a műsort. Tehát akkor lesz több speciális tartalom, ha több készüléket veszünk. Fogyasztói oldalon viszont pont azért hezitálnak sokan, mert megfelelő minőségű tartalom hiányában még nincs elég kihasználtsága a tv készülékeknek. Így aztán mindenki a másikra vár.  Azért az elmondható, hogy bár egyelőre limitáltabb a műsorok száma, a számok nőnek, hosszútávon pedig az jár jobban, aki készülékével előre megy kicsit az időben. Ha valaki “biztosítékra” vágyik, jó hír, hogy Japán a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok versenyszámait már 8k felbontásban is közvetíteni kívánja. Mindez kevesebb, mint egy év tehát!   

Néhány tulajdonság, amiért rajongunk

  A Samsung QE82Q950RBTXXH 8K UHD Smart QLED tv készüléke esetében például nem kell többé mindenáron a tévével szemben ülnünk. A QLED készülékek ultranagy betekintési szöge biztosítja, hogy mindenhová azonos mennyiségű fény jusson és kevesebb legyen a fényszivárgás. Így különböző szögekből nézve egyaránt nagyszerű látványban lehet részünk, nem lesz harc a helyekért, ha nagyobb létszámban mozizunk vagy nézzük a meccset. A tv készülékeinknek a jövőben alkalmazkodniuk kell a szoba változó körülményeihez. A QLED készülékek “Intelligens módja” ennek megfelelően szabályozza a fényerőt és a hangerőt. Ez az üzemmód még a hang és a tévén megtekintett tartalom összehangolására is képes, például érthetőbbé teszi a hírműsorok beszélgetéseit, illetve koncertfilm nézése közben kiemeli az énekes hangját. A QLED készülékek még kikapcsolt állapotban sem inaktívak. A “Háttér móddal” a QLED tökéletes természetességgel olvad be a berendezési tárgyak közé. Egyszerű fekete képernyő helyett hozzánk illő, izgalmas képeket láthatunk, amelyekhez egyszerű beállítások és számtalan lehetőség tartozik. Ilyen funkió például a 
  • Dekoráció – a képernyőn beállított interaktív háttér tökéletesen illik a szoba berendezéséhez
  • Információk – gyönyörű háttéren jeleníthető meg például a pontos idő és dátum
  • Saját album – a mobilkészülékünkön lévő kedvenc fotóink is a képernyőre kerülhetnek 
  • Műalkotások – a művészetek szerelmesei ismert fotósok és alkotók különböző témák szerint csoportosított műveit csodálhatják meg
De akár lehetőség nyílik összehangolt “okos otthon” kiépítésére is! A beépített Samsung SmartThings használatával a QLED készülékek összekapcsolhatók a birtokunkban lévő IoT-eszközökkel és érzékelőkkel. Így a tv készükék irányítása mellett felkapcsolhatjuk a lámpát, bepillanthatunk a hűtőbe, vagy akár a robotporszívó is irányíthatóvá válik, egy rendszeren belül. De természetesen az Alexa-kompatibilis eszközök sem maradnak ki a jóból, az átjárás és irányítás ezekkel is lehetséges! Most először pedig az Apple termékekkel is összekapcsolódhatunk! Az AirPlay 2 segítségével erőfeszítés nélkül jeleníthető meg a QLED TV-n videós, zenei, fotós és egyéb tartalmakat az iPhone, iPad és Mac készülékünkről.  

Kapcsolódó MediaMarkt termékek: 

  SAMSUNG QE82Q950RBTXXH 8K UHD Smart QLED televízió, 2 999 896 Ft SONY KD85XG9505BAEP 4K UHD Android Smart LED televízió, 1 359 999 Ft LG 49UK6400PLF 4K UHD Smart LED televízió, 119 999 Ft