Okoskészülék függőség nélküli családi nyaralás a MediaMarkttal. Nem csak kicsiknek!

Bár a legtöbbször arra szeretünk panaszkodni, hogy a gyerekek nem tudnak meglenni az okostelefonok, tabletek és társaik nélkül, az okoskészülékeken való csüngés a felnőtteket is jócskán érinti. Mi az, amit érdemes használni? Hogyan minimalizálható a kütyü nyomkodás? Mi az, amire valójában nincs szükségünk vagy kiváltható mással? Így találjatok vissza egymáshoz ezen a nyáron, anélkül, hogy szenvednétek!

 

“Nincs wifi, beszélgessetek!”

 

Lassan egyre több helyen látni hasonló feliratot. Éttermek, bárok kezdik bevezetni a szokást, hogy nem biztosítanak hot spotokat az okoskészülékek tulajdonosainak. Nem sóherségből, hanem nevelési célzattal. Persze az okostelefonokhoz járó korlátlan net csomagok és a roaming törvény korában ez már szinte csak gesztus. Mindenesetre fontos felhívás mindenki számára. Lassan már a romantikus vacsoraasztalok mellett is fénylő kijelzőkbe felejtkező párokat látni. Régen – amikor ugye minden jobb volt – még egymás csillogó szemébe merültünk el. 

 

 

A minket körülvevő technológia hasznos és jó. De még nem tanultunk meg bánni vele. Ráadásul egyértelmű jelei mutatkoznak a függőségnek. Ideges és sértődött tinik, unatkozó gyerekek, összekapó párok. Ez már az okoskészülékek előtt is normális jelenség volt, a problémát azonban igyekezett mindenki családon belül, önerőből megoldani. A síró gyerek kezébe nyomott villogó kütyük nem hogy nem csökkentik a szorongást és bizonytalanságot, de egyre elveszettebbé teszik a kicsiket. A figyelem, amit néha tényleg halálosan idegesítő hisztivel próbálnak kivívni, nem pótolható egy játékkal, egy mesével. Ha gyereket akartunk, vagy gyerekünk lett, vállaljuk az ezzel járó felelősséget és feladatokat. Ne szervezzük ki a robotok és okoskészülékek által elvégezhetetlen munkát a berendezéseink számára. Szeretni ugyanis (még) nem tudnak!

 

Biztos, hogy ennyire függenem kell a technológiától?

 

Lassan már éttermet sem merünk választani appok nélkül, a közlekedési menetrendeket szinte percenként frissítjük, a jól ismert útvonalakat sem tudjuk megtenni GPS nélkül. Ha nem tudjuk, hányat léptünk, összezavarodunk, csendben pedig már nem bírunk megmaradni, mert valami nyomasztó érzés fog el minket a gondolataink kapcsán. Nos, bár mindez szigorúan hangzik, biztos, hogy van benne igazság. Míg régen előre felírtunk, sőt, megjegyeztünk dolgokat (indulási időt, átszállást, címet, túra útvonalat), addig mára percenként ellenőrizgetjük az okoskészülékeinken, hogy minden rendben van-e. Jobban bízunk bennük, mint a saját tudásunkban. Ennek van helye és ideje, de a teljes agyi nem vezet semmi jóra. A készülékek ráadásul lemerülhetnek, elromolhatnak, elveszhetnek, ne adj isten, ellophatják!

 

Hír és like éhség…

 

Az egyébként hasznos információk mellett pedig hír és visszajelzés függőkké váltunk. Folyamatosan frissülnek a hírfolyamaink, lessük a like-okat a mesterségesen beállított, néha fél óráig komponált idilli pillanatokról, hogy utána se arra figyeljünk, hol is vagyunk, mit csinálunk. A kifelé mutatott pózok mögött ráadásul sokszor hamis tartalom áll. Nem csak az agyon filterezett és manipulált képek, de a hivatalosan együtt töltött idő alatti magány sem jön át a fotókon. Vajon miért fontosabb, hogy mindenki tudja, milyen jó nekünk annál, hogy mi azt éreznénk: hű, tényleg jó nekünk! Az itt és most megélése egyre nagyobb nehézséget okoz, erről számos pszichológus és terapeuta szakember beszámolt már a médiában. Nem bírunk jelen lenni egy koncerten, fontosabb, hogy felvegyünk egy remegő, rossz minőségű videót és azonnal feltoljuk a közösségi oldalakra. Ahelyett, hogy átadnánk magunkat a zenének, amire az élő performanszok egyébként szolgálnak.

Persze nehéz a divatnak ellenállni, sokan úgy érzik, ha nem aktívak eléggé a közösségi médiában, kvázi lemaradnak valamiről. A hamis – nem a valóságot érintő – visszajelzések nélkül (legyen az pozitív vagy negatív) pedig elveszettnek érzik magukat. Az okoseszközök világában nem könnyű egyensúlyban maradni önmagunkkal, az emberi pszichével és a világgal. De nem lehetetlen!

 

Mit érdemes elhagyni?

 

Mindent, amit az agyunkkal, esetleg egy darab papírral kiválthatunk. Persze ez nem azt jelenti, ne használjuk soha többé okoseszközeinket. Csak annyit jelent, hogy mondjuk egy nyaraláson, a közös együttléteken, a strandon, az esti sütögetésnél ne vegyünk kézbe mindazt, ami nem életbevágó. Autósoknak, kirándulóknak, nagy utazóknak egyébként izgalmas túranavigációs eszközök is rendelkezésre állnak. Ezek segítenek a biztonságos tájékozódásban, de – többségükben – nem ingerelnek a hírek és üzenetek elolvasására. 

Ha az olvasásra szavazunk, a könyvek mellett e-book olvasókat is bevethetünk. Válasszuk inkább ezt, mint a tabletet, okostelefont! Zenehallgatásra kiváló mp3 lejátszók szerezhetők be, így ismét nincs az a veszély, hogy a telefonról lejátszott számok miatt időnként “felugrunk” a netre. 

 

Mit érdemes használni?

 

A vezeték nélküli, bluetooth eszközök használatával kényelmesebb lehet a pihenés. A sport fülhallgatókkal nem zavarjuk a környezetünket sem. Elszigeteltebb esetben, kerti mulatságokon a hordozható hangfalak emelhetik a hangulatot. Strandon azonban fokozottan kérjük, ne zavarjuk mások nyugalmát a magunk ízlésével és döntésével! A vízálló készülékek sorában a kamerák és fényképezőgépek kellemes emlékek rögzítését teszik lehetővé. Mindenki szeret fotókat elmenteni. Az természetes. A képek elkészülte után azonban tovább léphetünk és folytathatjuk az “itt és mostban” való szórakozást!

Este meséljünk mi a tablet helyett, nevessünk együtt a régi történeteken, vonjuk be az egész családot, a barátokat a közös élménybe! A közös főzés, zenélés, társasozás régimódinak tűnhet. Az ezekből fakadó érzelmi kapcsok azonban felbecsülhetetlen értékűek. Ha kiegyensúlyozottan térünk vissza a nyaralásból a munka és iskola világába, tovább bírjuk erővel a kihívásokat, nehézségeket. A jó kedvünk pedig másokra is ráragadhat. Hát nem jobb így hatni a világra, mint egy duck face fotóval…?

 

Kapcsolódó cikkeink, amelyek további segítséget nyújthatnak a kellemes és biztonságos nyaralás és kikapcsolódás kapcsán: 

 

FEDEZD FEL MAGYARORSZÁGOT A TÚRANAVIGÁCIÓS TECHNOLÓGIA SEGÍTSÉGÉVEL!

HOVA, MIKOR, MIRE, MIVEL? 2019-BEN IS FESZTIVÁL NAGYHATALOM MAGYARORSZÁG!

AGATHA CHRISTIE? REJTŐ? SALINGER? KÖNYVEK, AMIKET A GYEREK SEM FOG UTÁLNI A SZÜNIDŐBEN!

HIVATALOSAN IS SZÚNYOGINVÁZIÓ VAN: NA DE MI A TEENDŐ? SOS MEDIAMARKT TIPPEK!

88931cookie-checkOkoskészülék függőség nélküli családi nyaralás a MediaMarkttal. Nem csak kicsiknek!