86 millió fotóból videó

A Google és a Washingtoni Egyetem kutatói a turista fotókat használja, hogy megmutassa hogyan változik a világ.

A neten milliárdnyi fotó készül, melyek jó része a világ nevezetességeit dokumentálja, hogy aztán otthon mindenki felidézhesse az út élményeit. Ez azt is jelent, hogy például az Eiffel tornyot jobban dokumentáljuk mi magunk turisták, mint bármilyen kutatócsoport.

Screen Shot 2015-05-18 at 16.37.58 (2)

Innen jöhetett a Washingtoni egyetem kutatóinak az ötlete, hogy a Google-el összefogva kiválogasson mintegy 86 millió fotót, amiből aztán time-lapse videókat készítettek. Mindezt emberi beavatkozás nélkül, algoritmusokkal, szerverekkel, számítógepekkel teszik. A time-lapse technika nem újkeletű a fotósok, videósok körében és lényege, hogy a pár másodpercenként, percenként, óránként készült fotókat felgyorsítva, az idő múlását mutatja be gyorsított felvételként.

Ahhoz, hogy a projekt teljesen automatizálható legyen, azért elég komoly problémákat kellett megoldani. Egyrészt az elemző szoftvernek fel kellett ismernie az azonos helyszínen készült fotókat, majd ezekből ki kellett válogatnia azokat, melyek nagyjából ugyanabban a perspektívában készültek, majd ezeket a megfelelő időrendben (és ugye itt nem a feltöltés, hanem a fotó készítésének ideje számít) sorrenbe kellett raknia, majd a tökéletes végeredményhez a rengeteg képet színben egymáshoz kellett igazítania. A legtöbb ilyen videó két, három évet ölel fel és nem ritka az 1000, 1200 fotót tartalmazó anyag, melynek elkészítéséhez hat órára lenne szüksége egy mai PC-nek is, így egészen döbbenetes, hogy a projekthez egyáltalán nincs szükség emberi szemre és agyra. A fenti videó bár angol nyelvű, tökéletesen érthetővé teszi a folyamatot és a vége felé azt is megmutatják a kutatók milyen az, amikor nem igazán sikerül a dolog.

26520cookie-check86 millió fotóból videó