A facebookozó Petőfi és az unalmas ünnepségek között félúton: egy forradalmi bestseller!

2013-ban futótűzként terjedt egy “Madách-os” tanár, Vajda Éva kezdeményezésének, aki diákjait magyar hírességek Facebook-profiljainak létrehozására kérte. Az irodalom és történelem tanulás a Bëlga néhány vonatkozó száma óta nem volt ilyen vonzó és szórakoztató. Ha valaki azonban eggyel komolyabb vizekre evezne, de nem tervezi, hogy a 48-as szabadságharcból doktorit írjon, vagy csak szeret úgy tanulni a magyar nép sorsáról, lélektanáról, karakteréről, hogy közben igényesen szórakozik, megtaláltuk számára a megfelelő könyvet! Nyáry Krisztián Fölébredett a föld – Levelek, hősök, történetek 1848/49-ből, nagyjából mindenkinek!

This slideshow requires JavaScript.

A hivatalos ajánló

 

“Nyáry Krisztián legújabb könyvében 1848-49-ben született levelek segítségével meséli újra a forradalom és szabadságharc történetét. Az ismert szereplők személyes hangú magánlevelei mellett az utca embereinek üzenetei alulnézetből mutatják be a tankönyvekből ismert történelmi eseményeket és a mindennapok küzdelmeit. Hiszen a 170 évvel ezelőtti emberek mást és másképp tartottak fontosnak, örömeik és fájdalmaik, reményeik és félelmeik emberközelibbé teszik a két esztendő krónikáját. A kötetben szereplő 163 levél mindegyikéhez egy-egy rövid történet is társul a Nyáry Krisztiántól megszokott stílusban.”

 

És a nem hivatalos gondolatok

 

Nyáry Krisztiánnak elvitathatatlan érdeme, hogy olyan személyek, korok, időszakok történeteit teszi népszerűvé a hiteles dokumentálás – és a nagyszerű kommentárok – segítségével, amelyekhez a többség jó eséllyel csak nehezen múló 45 percek iskolai emlékeit képes társítani. A poroszos iskolarendszert váltó időkben sem sikerül mindenhol, minden tanárnak felkelteni a kultúra iránti érdeklődést. A fiatalok figyelme egyre nehezebben fogható meg, így a fent említett Facebook feladat például zseniális a maga nemében. Itt jegyeznénk meg, indíthatna már az állami tévé egy magyar történelmi személyiségekkel és hírességekkel (művészekkel, tudósokkal, sportolókkal stb.) tarkított valóság show-t. Na persze a beköltözőknek izomból fel kéne készülniük a karakterre és azt minden helyzetben hitelesen eljátszani. De vissza a valósághoz!

Az idén 46 éves Nyáry már számos kiváló kötettel ajándékozta meg a magyar olvasókat. A 2017-ben megjelent 48-as szabadságharcról szóló könyve mellett többek között az alábbi kiadványokat jegyzi a budapesti kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész:

  • Így szerettek ők : magyar irodalmi szerelmeskönyv, Corvina, Budapest, 2012
  • Így szerettek ők 2. : újabb irodalmi szerelmeskönyv, Corvina, Budapest, 2013
  • Igazi hősök – 33 magyar, Corvina, Budapest, 2014
  • Merész magyarok – 30 emberi történet, Corvina, Budapest, 2015
  • Festői szerelmek, Budapest, Corvina, 2016
  • Játékok és szerelmek, Corvina, Budapest, 2017 (Kováts Krisztával)
  • Eminent Hungarians, Corvina , Budapest, 2017
  • Fölébredett a Föld – Levelek, hősök, történetek 1848/49-ből, Corvina, Budapest, 2017
  • Írjál és szeressél – 125 szerelmes levél és történet, Corvina, Budapest, 2018

Ahogy látható, a “szerelmi szál” számos könyvét átszövi Nyárynak. Illetve az életnek, úgy általában. Évszázadtól és formátumtól függetlenül, lúdtollal vagy okostelefonon írva ez a műfaj örök. Akár a rajongás, a boldog együttlét, akár a fájdalmas elválás pillanatairól van szó, az ember szereti – vagy kénytelen – leírni az érzéseit a másiknak, a világnak, önmagának. Bár a Fölébredett a föld – Levelek, hősök, történetek 1848/49-ből nem erre az érzelemre koncentrál, a mélységéhez mégis könnyen lehet kapcsolódni. Még egy hosszan tar békeidőszak során is át tudjuk érezni a hétköznapi hősök vívódásait, harcait.

A kötetek mellett Nyáry egyébként ügyesen használja az online platformok nyújtotta lehetőségeket is, hivatalos Facebook oldala pedig mindig tartogat érdekes, megható, vagy épp szórakoztató csemegéket. Mi más tehetné hát igazán személyessé a tavaszi ünnepet, mint egy-egy levél elolvasása, mondjuk a Pilvax-ban? Legyen az idei március 15-e valóban a hősöké, az emlékezésé. Lapozzuk fel leveleiket egy-egy percre, órára és becsüljük meg azt, amink mindennél fontosabb: a szabadságunkat!

 

Kapcsolódó MediaMarkt termékek:

 

Nyáry Krisztián – Fölébredett a föld – Levelek, hősök, történetek 1848/49-ből, 3799 Ft

Nyáry Krisztián – Így szerettek ők – Magyar irodalmi szerelmeskönyv, 3699 Ft

Nyáry Krisztián – Merész magyarok: 30 emberi történet, 3999 Ft

Nyáry Krisztián – Festői szerelmek, 4499 Ft

Nyáry Krisztián – Igazi hősök – 33 magyar, 3999 Ft

Bëlga – Bëlga 3 (CD), 2599 Ft

80650cookie-checkA facebookozó Petőfi és az unalmas ünnepségek között félúton: egy forradalmi bestseller!