A magyarok 79%-a szerint a közös filmnézés vagy videojátékozás minőségi együtt töltött időnek számít

A technológia korában az együtt töltött idő, a szerelem már nem levelezés közben és együtt tett nagy sétákon bontakozik ki, hanem többnyire valamilyen online felületen. De nem csak az ismerkedés, hanem az életünk nagy része is így zajlik: legyen az tv-képernyő, telefon, vagy számítógép, naponta több órát töltünk különböző kijelzőkre meredve.

A megdöbbentő számok

Az emberek közel 80%-a 3 óránál többet tölt szabadidejében valamilyen képernyő előtt, negyedük 5 óránál is többet. A szórakoztató technológia jelenlétét összességében a párok mégis inkább közös időtöltési lehetőségként élik meg, mintsem zavaró tényezőként: 71% saját bevallása szerint szeret együtt ’bambulni’ vagy játszani párjával, sőt, 79% gondolja úgy, hogy a közös filmnézés vagy a képernyő előtt együtt töltött játékidő egy párkapcsolatban minőségi programnak számít – derült ki a MediaMarkt friss kutatásából.                                                                      

A közelgő Valentin-nap apropóján a MediaMarkt arra volt kíváncsi, hogy milyen hatással van a technológia, és a túlzott képernyőidő a kapcsolatokra. Vajon tényleg súlyos problémát jelent ez, vagy sikerül helyén kezelni a párkapcsolatunk érdekében?

A képernyők bűvöletében élünk

A felmérés első része az általános „képernyőfogyasztási” szokásainkat kutatta. Egyáltalán nem meglepő eredmény, hogy a megkérdezettek 90%-a minden nap használja okostelefonját, azonban a mobilunk mellett más képernyők is rendre lekötik a figyelmünket. Habár a fiatalabb generáció körében főleg a streaming csatornák népszerűek, de még így is minden második ember néz napi szinten tévét. A számítógépről nem is beszélve, aminek monitorjára akár munka, tanulás, kikapcsolódás – vagy mind a három – céljából szintén egy jelentős 38% mered rendszeresen. Vannak, akik gyakorlatilag a napjaik felét képernyők előtt töltik: a felmérésben résztvevők harmada végez számítógép előtt munkát vagy használja tanulási céllal az eszközt, így nekik ez az idő akár 6-9 órát is jelenthet naponta. Ez azonban nem szegi kedvüket attól, hogy szabadidejükben is viszonylag sok időt töltsenek valamilyen digitális eszközön: 49% legalább 3-5 órát, 34% 5 óránál is többet szentel ennek a tevékenységnek kedvtelésből.

De mégis mit nézünk ennyit a kijelzőkön?

Azok is, akiknek a munkához vagy a tanuláshoz nem szükséges valamilyen képernyő (49%), több órát használják ezeket az eszközeiket. Sorozatok nézésével, online játékokkal vagy rövid videók pörgetésével töltik napjaink jelentős részét: minden második ember 3-5 órát, minden ötödik akár több mint 5 órát tesz így nap mint nap kikapcsolódásként. Különösen igaz ez a 40-49 év közötti felnőttekre, akiknek 41%-a nem csak a munkaidejében, de közülük 83% munkaidőn túl is 3 óránál többet gépezik. Minden második 30 év alatti még ennél is többet, jellemzően 4 órát meghaladóan.  

A technológia hatással van a kapcsolatokra

A fenti adatokból tehát kiderült a lakosság kütyüfüggősége, amihez képest talán meglepő, hogy mindössze a válaszadók 28%-a nyilatkozott úgy, hogy okozott már problémát a túlzott képernyőhasználat a párkapcsolatában. Majdnem felük viszont arról számolt be, hogy ez nem vezet feszültséghez, mivel odafigyelnek arra, hogy egyensúlyban tartsák az offline-online időtöltést. Ez a típusú tudatosság az életkor és az iskolázottság előrehaladtával nő. Leginkább a 20-39 éves korosztály számára jelent párkapcsolati kihívást a túlzott képernyőidő. Az eredmények szerint hangsúly valójában azon van, hogy a pár mennyire tudja összehangolni a szabadidejükben ezeket az elfoglaltságokat. Azokat, akik arról számoltak be, hogy igyekeznek korlátok közé szorítani a képernyőzést, a saját maguk által felállított tudatos határok segítik abban, hogy ne legyen konfliktus. Azoknál viszont, akik több mint 5 órát töltenek így a szabadidejükben, magasabb arányban fordul elő összetűzés a párkapcsolatban emiatt.

A hangsúly az „együtt”-ön és a változatosságon van

A jó hír azonban, hogy a kütyühasználatból eredő nézeteltérések elsimítására nagy a hajlandóság, és a párkapcsolatban élő válaszadók 65%-a változtatna a képernyőzési szokásain, ha ez a partnerét zavarná. Bár sok vita övezi, hogy a szóban forgó eszközök – akár tv, akár telefon vagy játékkonzol – mennyire rossz hatással vannak a kapcsolatokra, az érintettek kevésbé látják ezt borúsan, és inkább élik meg a technológia adta alternatívákat közös időtöltési lehetőségként, mintsem zavaró tényezőként: 71% saját bevallása szerint szeret együtt ’bambulni’ vagy együtt játszani párjával, sőt, 79%-nak ezek a programok egy párkapcsolatban minőségi együtt töltött időnek számítanak abban az esetben, ha nem erről szól a mindennap.    

Most akkor jók vagy rosszak a kütyük?

A MediaMarkt kutatása szerint a kép vegyes: ugyan sok időt nyerünk a technológiának köszönhetően, de a képernyők ugyanígy el is vesznek az életünkből, legalábbis így gondolja a felmérésben résztvevők közel fele.  Érdekesség, hogy azok, akik a napjuk legnagyobb részét képernyő előtt töltik máshogyan vélekedtek: ugyan többségben ők is úgy látják, hogy a hatások vegyesek, de emellett sokak szerint így több ismerősükkel marad meg a kapcsolat, a technológia miatt hatékonyabban elvégezhetőek a mindennapi teendők és több idő jut a közös tevékenységekre, kikapcsolódásra.

Címkék
#életmód