IMOU IPC-T42E beltéri kamera teszt

lyen könnyedén még nem éreztük magunkat biztonságban: felfúrod, csatlakoztatod és el is felejtheted, amíg nem szól, hogy helyzet van. Az IMOU turret kamerája egyszerű, gazdaságos és biztonságos, motor nélkül is mindig látja, amit látnia kell.

Mi ez?

A kialakítását tekintve a IMOU IPC-T42E IP beltéri kamera egy turret típusú kamera, ahogy a neve is utal erre. A turret kamerák egyszerre próbálják egyesíteni a dómkamerák és a csőkamerák kedvező tulajdonságait. A dobozban a kamerán kívül megtaláljuk a gyors üzembehelyezési útmutatót, a jótállási jegyet, 4 db csavart és a hozzájuk tartozó tipliket, a rögzítő elemet egy fúrósablonnal és a működtetéséhez szükségez hálózati adaptert.

A kamera matt fehér festést kapott, a lencsét körbevevő rész pedig fekete, az aljából kilógó fix bekötésű vezeték két részre van osztva. Az egyik a tápcsatlakozó, másik pedig egy RJ-45 UTP csatlakozó a vezetékes internet eléréséhez, ezen kívül a burkolaton találunk egy micro SD kártya nyílást és a „reset” gombot.

A Turret SE beltéri használatra lett tervezve, és az egyik kiemelkedő tulajdonsága az egyszerű telepítési folyamat. Az összeszerelés nem igényel szaktudást, az öntapadós fúrósablon segítségével a 4db furatot egyszerűen elkészíthetjük, ezután pedig a felcsavart tartórészre rápattintható a kameránk. Amire az elhelyezésnél érdemes odafigyelni, hogy 3 méteren belül legyen 230V-os hálózati dugalj a folyamatos energiaellátásért, hiszen nem rendelkezik beépített akkumulátorral, valamint a vezeték nélküli internetes csatlakoztatási pont megfelelő távolságon belül legyen a stabil internet kapcsolat biztosításához.

Hogy működik?

A külső burkolatban elhelyezett gömb alakú kamera nézeti irányát bárhogyan beállíthatjuk, kialakításának köszönhetően plafonra és oldalfalra is felhelyezhetjük. A motoros működés nem támogatott, tehát applikációból nem forgatható.

A használatba vételhez az okoseszközünkre le kell tölteni az Imou Life alkalmazást, az applikáció automatikusan felismeri a nyelvet és a bejelentkezés fogad bennünket. Egy gyors regisztrációt követően be is tudunk lépni, és kezdőlapon kiválaszthatjuk, hogy az otthonunkban, vagy a vállalkozásunkban használjuk az eszközt. A következő lépésként hozzá kell adnunk a kamerát, a telefonunk kameráját az eszközön található QR kód fölé kell tartanunk és fel is ismeri az alkalmazás, ezt követően a WLAN hálózatunkra kel csatlakoztatni, az eszköz sikeres regisztrációja után pedig használhatjuk is.

Ezzel az alkalmazással valós időben figyelhetjük otthonunkat, valamint be tudjuk állítani a riasztást és a hozzá tartozó riasztási eseményeket is, így értesítéseket kaphatunk, ha mozgást észlel és probléma esetén azonnal tudunk intézkedni. A beépített mikrofonnak köszönhetően könnyedén hallható bármilyen beszélgetés a kamera közvetlen közelében. Ez gyakorlatban azt jelenti, ha csendes, zajmentes környezetben használjuk, akkor 2-3 méteres távolságon belül az emberi beszélgetés még éppen kivehető minőségben hallható.

A Turret SE megszakítás nélkül védi az értékeinket, hiszen éjjel is készít felvételeket, ekkor a látótávolsága ideális elhelyezés esetén a gyártó által megadott 30 méter. A kamera maximális felbontása 4 megapixel (2560 x 1440), de az alkalmazásban beállíthatjuk az 1080P vagy a 480P felbontást is, a lencséjének a felvételi szöge 90° és van HDR mód is. A készülék képes az elkészített felvételeket Micro SD memóriakártyára menteni, de alternatív megoldásként a felvételeket a felhőben is tárolhatjuk, ez fizetős szolgáltatás. A Micro SD memóriakártya maximális kapacitása 256 GB lehet. A kártyára rögzített felvételeket visszajátszhatjuk a mobil applikációból is, tehát a nincs szükség a kártya eltávolítására ahhoz, hogy a felvételeket meg lehessen tekinteni.

Az Imou kamerákat használhatjuk több eszközön is ugyanazzal a fiókkal, ehhez egyszerűen csak be kell lépni az alkalmazásba. Az Imou Life alkalmazás nem csak Android és IOS rendszerre lehet letölteni, Windows operációs rendszerre is feltelepíthető, ami szerintem az egyik legjobb tulajdonsága. Továbbá van lehetőségünk a saját kameránkat megosztani másik felhasználóval is.