Életmódváltás, több mozgás és rendszerezettség – ha bármelyiket is megfogadtad idén, de már most küszködsz a betartásával és szükséged van egy kis motivációra, íme pár hasznos és tipp és eszköz, ami segíthet átlendülni a nehézségeken.

Akár hiszünk a betarthatóságában, akár nem, valamiért az új év első napja sokunkat sarkall arra, hogy olyan lépésekre és változtatásokra szánjuk el magunkat az életünkkel, szokásainkkal kapcsolatban, amire pontosan tudjuk, hogy szükségünk lenne, mégis régóta halogatjuk. Az előttünk álló új év, a tiszta lap gondolata és a „most minden jobb lesz” reményteli érzése elindít minket a változás felé vezető úton. De vajon meddig tart ez a lendület?

Megígérni könnyű, de betartani?

A MediaMarkt kutatásai szerint, évről évre egyre többen fogadnak meg valamit az év vége utolsó, illetve első napjaiban. Míg 2 évvel ezelőtt minden hatodik ember tett magának ígéretet életmódváltásra, addig tavaly már minden ötödik, idén pedig közel minden harmadik ember tervezte új szokások bevezetésével indítani az új évet. A karácsonyi lakomák és év végi családi, baráti találkozók után telítődve viszont könnyű fogadkozni, amikor azonban visszapottyanunk a január szürke hétköznapjaiba, az elszántságunkat és a kitartásunkat folyamatosan próbára teszik a mindennapok. Nem is csoda, ha az év második hetére a fogadalmat tevők közel fele már meg is szegte a változásra tett ígéreteit. De biztos, hogy a megszegés olyan nagy probléma?

6 tipp a hatékony életmódváltáshoz

A szokásaink megváltoztatása nem megy egyik pillanatról a másikra. A lényeg, hogy ne adjuk fel! Csaló napok beleférnek, az a fontos, hogy ne veszítsük szem elől a kitűzött célunkat. Minden nap, ha csak egy kicsit is többet teszünk a jobb élet, a jobb egészség és a saját magunkba vetett bizalmunk érdekében, mint azelőtt, már nyert ügyünk van.

Ha te is azok között vagy, akik már szinte feladták, vagy úgy érzed, nem bírod a mindennapi megpróbáltatásokat, van számodra pár tippünk, amiből talán erőt meríthetsz a folytatáshoz.

  1. Állíts fel reális célokat és bontsd kisebb, elérhető lépésekre

Olyan terveket szőjünk, amelyek valóban megvalósíthatók. Vegyük számításba az időnket, a saját habitusunkat, a környezetünket, a gyerekeinkkel kapcsolatos teendőket és a munkánkat. A rendszeres testmozgás esetében sem azzal kell kezdeni, hogy január elsejétől elmegyek futni vagy naponta guggolok százszor. A mindennapi életbe jól beépíthető tervet kell készíteni. Szépen sorban, hétről hétre építsük be a kitűzött célt.

  1. Hagyj magadnak időt

Legyél türelmes magaddal. Nem baj, ha elrontod a napi tervet. Nincs olyan, hogy valaki hibátlanul teljesít mindig. A lényeg, hogy tudatában vagy annak, hogy legközelebb valamire jobban kell figyelned. Időre van szükség ahhoz, hogy a céljaink, az „életmódváltás” beépülhessenek a napjainkba, és valóban a mindennapi életünk részévé váljanak.

  1. Kövesd nyomon a haladást és értékeld az elért eredményeket

Bármilyen kicsi sikert is könyvelhetsz el magadnak a nap alatt – egy visszautasított csokit, a lépcső választását a lift helyett, vagy a tiszta ruhák elpakolását a szekrénybe – ne habozz megdicsérni magad. Lásd a fejlődést és értékeld! Akkor is, ha a nap hátralevő rész kész káosz volt. Minden apró jó döntés felismerése sarkallni fog arra, hogy legközelebb is meghozd.

  1. Kell egy kis motiváció minden napra? Szerezd be!

A technológia számos eszközt kínál az elhatározásaink támogatására, egy új, menő kütyü beszerzése és használata pedig önmagában is endorfint termel, ami egy plusz löketet adhat a napi célkitűzések teljesítésére. Legyen szó a több mozgásra motiválásról egy mindent tudó okosórával (egy Garmin is nagyon jó választás, de egy Amazfittel sem nyúlunk mellé) vagy egy vezeték nélküli fülhallgatóval, egészségesebb táplálkozásról például egy rég vágyott airfyerrel vagy egy szuper smoothie készítővel, esetleg rendszerezettségre törekvésre egy mindig kéznél lévő digitális jegyzetfüzettel, a technológia értünk van, és a megfelelő eszköz használatának élménye ösztönözhet, átlendíthet minket a nehéz pillanatokban.

  1. Ha úgy érzed, egyedül nem megy, kérj segítséget

A közösségi élmény szintén fontos a fogadalmak megtartásában. Ha lehetőséged van, kérj támogatást családtagjaidtól, barátaidtól, munkatársaidtól. Ha napi szinten meg tudjuk osztani a haladásunkat, nehézségeinket valakivel, az segít motiváltnak maradni. Jó ötlet az is, ha olyan csoporthoz csatlakozunk, amelynek tagjai ugyanazt a célt tűzték ki maguk elé, mint mi. A közösség által nyújtott támogatással és bátorítással könnyebb túljutni a nehéz időszakokon.

  1. Ha mégsem találtál partnerre, de kell a támogatás, ne feledd, már mindenre van egy app

A pénzkezelő alkalmazásoktól a fitneszkövetőkön át a belső béke ápolásáig mindenre van már egy alkalmazás. Az okos eszközöknek köszönhetően az appok pedig mindig velünk vannak és segíthetnek , hiszen az elhatározás betartásának legnehezebb része a következetesség. Az okos alkalmazások azonban soha nem hagyják ki az alkalmat, hogy elmondják nekünk, mit felejtettünk el, vagy amikor remekül teljesítettünk. Van valami hihetetlenül kielégítő és motiváló abban, ahogy azok a jelvények vagy jutalmak halmozódnak (nem igaz?).