A nagy hitvallás: műfenyő vs. valódi fenyő…

Ha valaki emlékszik még, a Heti Hetes egyik réges-régi adásában Hernádi Judit “nekiment” a valódi fenyőknek. A fák, akiket egy másik epizódban “egylábú barátainknak” hívott valóban élnek, sőt kommunikálnak is! A vásárokban árult darabok viszont csak a piaci elvárások miatt léteznek. Most akkor kegyetlen dolog a fenyőfa vásárlás? És mennyire környezetszennyező a műanyag verzió? Egyáltalán: melyik az “ünnepibb”? Pro és kontra érvek az év legfontosabb szobai látványossága körül!

 

Nem kérdés, hogy a gyanta illatánál kellemesebb, ünnepibb esszencia nincs télen. A friss, erdei hangulat persze csak bizonyos fajtáknál jön elő. Ahogy a tűlevelek “tartóssága”, úgy az illat intenzitás kapcsán is nagy a szórás a kifejezetten karácsonyra nevelt fenyők terén. A városok szerte állomásozó ideiglenes fenyő lerakatok választéka elég széles, akadnak kisebb és gigantománabb darabok, hosszú és rövid tűlevelű növények, ezüst és vörösfenyők. Meg ami még a csövön kifér. Csak a pénztárca és a belmagasság szab határt a végső választásnak.

Régen lenézett darab volt, mára trend

A műfenyők világa rengeteget fejlődött a korábban talán csak a panelekben divatos, tényleg elég ronda verziók térhódítása óta. Az egyre inkább reális és valóban szép darabok egy része még a tárolás terén is alkalmazkodott a kor kényelméhez és kisebb darabokra szétszedhető “puzzle karácsonyfává” vált. Bár egy műfenyő sosem lesz “valódi”, lehet, mára ez a szempont csak másodlagos.

Az ünnepi fa árak elképesztőek, egy átlag keresetű ember képtelen ekkora összeget kiadni egy mindössze pár napig (jó esetben pár hétig) nézegetett szobadíszben. Persze lehet az olcsóbb, sérült darabokra vadászni, esetleg december 24-én kora délután, a záráskor lecsapni a maradék árura, nyilván erős alkuképesség mellett. Én ezt korábban kétszer is megtettem és direkt a legrondább árut kértem, azt, amit csak Phoebe Buffay vitt volna haza…

 

 

Ha jut is a büdzséből 10-20 ezres fára, az ember néha elgondolkodik: van értelme ennyi pénzt kiadni valamire, ami aztán az utcára kerül (ahol egyébként plusz munkát okoz a szemeteseknek és az utcát takarítóknak, a lépcsőházban végighúzott “áldozatok” tűleveleiről nem is beszélve)? Nem lenne okosabb valami újrahasznosíthatót venni?

 

Földlabda, cserép, műanyag

 

Ha valaki ragaszkodik az élő növényhez, mára számos helyen beszerezhetőek az átültethető és új élettel megajándékozható verziók. Sajnos a legtöbb vásárló ezt a gesztust már nem tudja, vagy nem akarja megtenni (hiába, nem olyan egyszerű helyet keresni egy fának!), így végül ezeknek a szépségeknek egy része is kukába kerül. Van persze lerakat is, ahová visszaszállíthatjuk az ideiglenes lakótársat. Bízunk benne, hogy az ezt a verziót választók nem restek ezt a lépést megtenni. Na meg abban is, hogy utána nem zúzzák be a fákat. Mert ezen sem lepődnénk meg.

A műfenyők ezzel szemben akár egy egész emberöltőt kibírhatnak, csak a tárolásról kell gondoskodni. Bár az árak itt is borsosak lehetnek, gondoljunk csak bele, hogy ezt a befektetést hosszú távon tesszük… Ami fontos: mivel a műfenyők anyaga nem épp a legkörnyezetbarátabb, tényleg akkor érdemes beszerezni, ha úgy döntünk, kitartunk a karácsonyfánk mellett. Ha esetleg mégis leselejteznénk, fontos, hogy ne csak úgy kidobjuk a semmibe! Arról nem is beszélve, hogy ami egyikünknek kacat, másnak kincs. Van, aki örülne egy ingyen “hozzávágott”, kopottabb műfenyőnek.

A végén a gyerek öröme dönt…

A karácsonyfa egyértelműen a gyerekek számára jelentik az igazi varázslatot. A meghitt fények, a barátságos illatok mágikus időszakot teremtenek. Van, amikor még túl kicsik az élmény valódi felfogásához, de ez nem jelenti azt, ne rakározódna el valami emlék az agyukban. És persze van az, amikor épp tinik és minden “tök mindegy”, a karácsony béna és különben is, hagyjuk már őket békén. A két időszakot leszámítva a fa látványa a legtöbb szülő számára fontos, hiszen ki ne szeretné emlékezetessé és boldoggá tenni a gyermeke és szerettei életét. A praktikusság azonban felülírhat sokmindent. És azon is túl léphetünk, amit anno, 30-40 évig mi magunk éltünk át. A műfenyőket választók pl. szép fahéj rudakkal, vagy akár szegfőszeggel és narancshéjjal töltött zsákocskákkal, filc figurákkal is tele aggathatják a fát. Így az illat kavalkád nem marad el. De persze pár ágacskát is beszerezhetünk, ahogy toboz is akad bőven, főleg, ha elmegyünk kirándulni és felszedjük a földről, ami már lehullott (nem, nem tépünk, nem vágunk, csak maradékot szedünk!). Ennek hála a gyanta illat is meglesz.

A lényeg persze,

hogy együtt legyünk, hogy ne dühöngjünk, ne stresszeljünk, ne úgyéljük meg a karácsonyt, mint terhet (muszáj költeni, muszáj fogyasztani, muszáj beleőrülni!). Egyszerűen alakítsuk ki a saját, kényelmes és örömet okozó szokásainkat. Akár valódi, akár műfenyővel!

 

Kapcsolódó MediaMarkt termékek:

 

FAMILY CHRISTMAS Mini műfenyő arany díszekkel – 30 cm, 1299 Ft

FAMILY CHRISTMAS 55892R Műfenyő, mini, piros díszekkel, 30 cm, 1299 Ft

CHRISTMAS LIGHT KMK 50 Műkoszorú, 6999 Ft

CHRISTMAS LIGHT KMF 60 LED Műfenyő LED világítással, 7499 Ft

MET Nadleen műfenyő 165 cm, 9149 Ft

CHRISTMAS LIGHT KIX 150 Optikai szálas műfenyő 150 cm, 18 399 Ft

CHRISTMAS LIGHT KMF 5/150 Műfenyő, 150 cm, 39 999 Ft

 

73400cookie-checkA nagy hitvallás: műfenyő vs. valódi fenyő…