Elszállt a billentyűzet? Értem, hogy ideges vagy, de légyszi, ne verd szét!

Sőt, ne is dobd ki és (egyelőre) ne is cseréld le. A jelenség ritka, de annál idegesítőbb. Íme a MediaMarkt Magazin billentyűzet-hibaelhárítója.

Hatalmas szakirodalma és részletes hibaelhárítás-kézikönyve van az interneten gyakorlatilag az összes hardvernek, ami csak létezik. A pc-építés (és a laptopok naprakészen tartása) ugyanis napjainkban is kész művészet, hiába tart ott a technológia, hogy már a teljesen kezdők is viszonylag nagy biztonsággal össze tudnak rakni egy tisztességes gépet anélkül, hogy attól kellene félniük, hogy egy apró, de óvatlan mozdulattal hazavágják az egészet.

Művészet, hiszen, ha valami elromlik, az nagyjából olyan, mint amikor az ember beteg lesz: a tünetek nem mindig jellegzetesek, ismerni kell a belső részek működését és azok összefüggéseit, hogy érezzük, merre induljunk el. Memóriahibára vagy videokártya-problémára utal a folyamatos újraindulás? Miért csak az USB-portok fele működik? Mi a teendő, ha folyamatosan pörög az összes ventilátor, mint a veszedelem? Mind választ kapunk, csupán egy elhanyagolt területe van a neten kollektív tudásnak: a billentyűzeteké.

Szegény billentyűzet a pc-perifériák páriája, ridegen tartott jószága, elhanyagolt középső gyermeke. Megvesszük, bedugjuk és elvárjuk, hogy egyszerűen csak működjön és kész, anélkül, hogy bármit kellene tennünk. Az esetek kilencvenkilenc százalékában így is van, a billentyűzetnél egyszerűbben kommunikáló eszköz ugyanis nem létezik. Ha azonban nem működik, az végtelenül frusztráló, függetlenül attól, hogy kétezer vagy hetvenezer forintba került. Megoldást találni pedig éppen azért nem egyszerű, mert kevesen gondolják – és még kevesebben cikkeznek arról –, hogy éppen ez nem működik. Különösen idegesítő, ha a laptopunk billentyűzete nem működik, hiszen azt nem tudjuk csak úgy kicserélni. Mi azért összeírunk pár tippet.

Indítsuk újra a gépet!

A legközhelyesebb ilyenkor adható tanács, a többség enélkül is ezzel kezdi. Ártani nem árthat, és az esetek jó részében megoldja a problémát.

Lehet, hogy nem is a billentyűzettel van a baj

Ha pc-n romlik el a billentyűzet, az ember első dolga, hogy kihúzza és újra bedugja, hátha meghallja az ismerős hangot, amikor a Windows felismeri a csatlakoztatott perifériát. Sokszor azonban ez sem segít. Két dolgunk van: nézzük meg, működik-e a billentyűzet máshol, akár egy laptopba dugva. Ha nem, valószínűleg hibás egységgel van dolgunk, ekkor sajnos nincs mit tenni. Ha igen, szinte biztosak lehetünk benne, hogy az USB portok körül van a baj. Ha átdugjuk egy másikba, és működik, akkor az eredeti port bizony bedobta a törülközőt, ez valószínűleg alaplap-szintű gondot jelez. Ha így sem, akkor az is elképzelhető, hogy egy Windows-frissítés vágta haza az USB-kommunikációt. Éppen két éve gördült ki egy hírhedt patch, amely pontosan ezt produkálta nagyon sok felhasználónál. Ha nemrég frissült a Windowsunk, nézzük meg, van-e további frissítés, ha nincs, vagy van, de nem hozza helyre, állítsunk vissza egy korábbi állapotot.

Ha ez nem segít, külön is frissíthetjük az USB-drivereket, ehhez a laptop vagy az alaplap gyártójának a honlapja kell. Minden nagyobb gyártó rendelkezik kifejezetten a különböző drivereket figyelő és azokat automatikusan frissítő szoftverrel, de népszerűek a külső szoftverek is, mint a Driver Easy.

A billentyűzet működik, csak furcsán

Több oka lehet annak, ha a billentyűzet akadozik, hol reagál, hol nem, másodpercekre kihagy, vagy teljesen véletlenszerűen viselkedik, legalábbis úgy tűnik. Vezeték nélküli billentyűzet esetében valószínűleg a jelátvitellel van a hiba. Ha a billentyűzetet messze, több méterre használjuk a számítógépháztól, az is okozhat problémákat, de akár az is, hogy a hálózati frekvencia (általában 2,4 GHz) telített, összeakad egy másik eszközzel. Láttunk már olyat is, hogy a ház hátuljába dugott vezeték nélküli egység akadozva működött, ám ahogy a ház elejének egyik USB-portjába dugták, rögtön helyreállt a világ rendje.

A másik gyakori ok, hogy valaki bekapcsolta és úgy hagyta a kisegítő lehetőségeket, amely vezetéket és vezeték nélküli billentyűzeteket is képes „megbolondítani”. Ezeket a Gépház Könnyű kezelés menüjében láthatjuk, a Billentyűzet menüpontra kattintva. Nézzük meg, be van-e kapcsolva a Beragadó billentyűk és a Billentyűszűrés, ha igen, kapcsoljuk ki!

Nem esett le, hogy Bluetooth-billentyűzetet vettünk

Annyi mindenre kell figyelni egy pc összeállításakor, néha egyszerűen elkerüli az ember figyelmét, hogy a Bluetooth-billentyűzeteket külön csatlakoztatni kell, sőt az is, hogy egyáltalán ilyen modellt vett. Pedig egyre gyakoribb, főleg a középkategóriában, hogy így kommunkál a gépen, vagy így is. A Bluetooth-eszközöknek megvan az az előnyük, hogy külön vevőegységet nem igényel, cserébe aktiválni kell a csatlakozáshoz szükséges üzemmódot – ez típusonként változik –, a Windows megfelelő menüjében (mutatjuk) megkeresni és párosítani. Ez laptopról magától értetődő, asztali gép esetében viszont külön Bluetooth-adapterre lesz szükségünk, ha az alaplapban nincs integrált megoldás. (Általában nincs.)

Frissíteni kell a drivereket

Minden ilyen listán ez az első pont, hiszen ahány eszköz, annyi driver. A billentyűzeteknél azonban ez ritkán gond, hiszen a Windowsnak jól működő általános meghajtószoftverei vannak erre a célra, plusz az internetről automatikusan keres, ha mégsem. Néha azonban muszáj ezzel próbálkoznunk. Két útja van: az eszközkezelőben megkeresni a billentyűzeteket, jobb kattintás, Tulajdonságok, Illesztőprogram; a frissítéshez néha meg kell kérni, hogy engedje módosítani a beállításokat, ehhez rendszergazdai jogosultság szükséges. A másik út, hogy megkeressük a gyártó honlapján a modellt és külön letöltjük a drivereket, illetve, ha kell, a saját szoftverét. Ez különösen extra funkciókkal (RGB-fények, dedikált funkcióbillentyűk, makrók) felszerelt, azaz főleg gaming billentyűzeteknél fontos, és sokszor tényleg megoldja a problémát.

Lássuk be, hogy szükségünk van egy elnyűhetetlen, élvezetes és csodálatos billentyűzetre, és szerezzük be!

Ezt nem muszáj komolyan venni, elvégre nem kell mindenkinek 50 ezer forintos billentyűzet. (Vagy kell, csak még nem tud róla.) Ez ugyanis rengeteg pénz, de ha azt vesszük, hogy egy életre letudtuk a billentyűzetkérdést, máris nem olyan sok. Hát még, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi plusz funkciót tud. Ha felkeltettük az érdeklődésed, erre tessék!