Puskás öcsi és a náci szimpatizáns nagyi: vasárnapig ingyen nézhetsz elképesztő filmeket!

A dokumentumfilm műfaj sosem örvendett hatalmas népszerűségnek. Ennek ellenére a Magyarok a Barcáért cikkünk egyértelműen rávilágított arra, hogy még a MediaMarkt olvasóinak is akad személyes kedvencük a dokuk terén! Február 9. vasárnapig öt, többszörösen díjnyertes, egész estés dokumentumfilmet és egy rövidfilmet tesz elérhetővé a közelmúltban megalakult MADOKE (Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete). Az ingyen nézhető Gettó Balboa, Könnyű leckék, Nagyi projekt, Puskás Hungary, Drifter és Mignon között mindenki találhat valami igazán lebilincselőt a maga számára!. A filmek az egyesület honlapján érhetőek el.

Kortesbeszéd a dokumentumfilmek mellett

 

Ellenérzése a műfaj iránt valószínűleg legtöbbünknek az egykor az iskolában levetített, unalmasabb, lassabb, vagy csak a témája miatt érdektelen darabok miatt alakulhatott ki. Emellett sokáig a televíziók sem kényeztették el a nézőket az igazán húsbavágó kérdésekkel és érdekes alanyokkal, eseményekkel foglalkozó filmek kapcsán. Aztán pár éve valahogy kezdett megváltozni a helyzet, és bár jó és fontos alkotások már léteztek korábban is, a Szerelempatak és a Menjek/Maradjak, valamint az Ultra kapcsán az emberek kezdtek rákapni a dokumentumfilmek ízére.

Emellett nyilván az ismert személyiségekkel – zenészekkel, színészekkel sportolókkal – foglalkozó alkotások is elérték a nézőket, és velük együtt a fiatalabb korosztályt. Mára egy magára valamit adó külföldi pop sztár forgatott már turné vagy életút doksit, Lady Gaga, Nicky Minaj vagy épp Demi Lovato videói a youtube-on elképesztő nézettségeket hoztak. Hazai viszonylatban a legismertebb, közelmúltban forgatott hasonló anyag egy máig torok szorongató esemény, a fantasztikus Fábián Juli halál miatt került forgalomba, online és ingyen. A műfaj tehát kiváló eszköz, hogy reagáljon, feldolgozzon, bemutasson valamit vagy valakit, aki valamiért fontos az emberek számára. De a másik oldalról nézve a kérdés, kitűnő műfaj akár a brand építésre és önmagunk “megmagyarázásra” a tömegek számára.

 

A MADOKE-ról, szőrmentén

 

Bár szeretjük magunkat széthúzó népnek tartani, vannak olyan csoportosulások – általában például kisebb, marginálisabb alkotók -, akik hisznek az összefogás erejében. Magyarországon számos kiváló dokumentumfilmes és/vagy a műfajért rajongó, annak erejében hívő ember él. Valahogy organikusnak tűnik tehát, hogy januárban megalakult egy fiatalos, lendületes, érthetően és szerethetően kommunikáló, értéket közvetítő csoportosulás. A MADOKE, vagyis a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete zsenge kora ellenére úgy látszik, azonnal elérte a célját, mi is róluk és a doku műfajról beszélünk. Sőt, megnézzük az ingyen elérhető alkotásokat! Józsa László producer, a MADOKE elnökének szavai pontosan azt a helyzetet írják le, amit jó eséllyel most sokan tényleg örömmel és optimistán fogadnak: 

 

 

Máris felmerült a hosszabbítás kérdése

 

Bár hivatalosan az öt film csak február 9-ig, vasárnapig érhető el ingyen a MADOKE honlapján, a Facebook oldalukon már látható pár megjegyzés azzal kapcsolatban, hogy tervezik a határidő kitolását. Már csak azért is, mert a hatalmas érdeklődés miatt a szerverük egyszerűen összeomlott és jó ideig nem voltak elérhetőek az alkotások. Hát ennél rosszabb startja egy magyar kezdeményezésnek se legyen!

A most elérhető alkotások mellett az sem elhanyagolható, hogy talán nagyobb hírverést kapnak a MADOKE tagok alkotásai is. A 2010’-es években számos díjat söpörtek be a hazai filmesek, de idén januárban is akadt már olyan magyar dokumentumfilm, amelyet méltattak külföldön. Ráadásul talán az sem mellékes, hogy a közönség választotta a legjobb dokumentumfilmnek a A létezés eufóriáját a 31. Trieszti Film Fesztiválon! Tehát nem csak a szűk szakma, de a nézők is szeretik, ami idehaza készül. Ideje tehát, hogy mi is alaposabban elmerüljünk a kincsekben, amelyek körülvesznek, és amelyek képesek kicsit formálni a lelkünket. Arra pedig mindig szükség van.

 

A nehezebb témák mellett mindig ott vannak a szórakoztatóbb darabok is

 

Tévhit azt gondolni, hogy a dokumentumfilm csak szociális kérdéseket, nyomasztó (és persze fontos!) kérdéseket jár körbe. A már említett Szerelempatak például biztos, hogy kiváló szórakozást nyújt mindenkinek, aki fogékony a pajzánságra. Külföldi mozik közül talán a Babák (Bébés, 2010) lehet a legjobb példa arra, miért olyan zseniális és üdítő ezt a műfajt (is) nézni. 

Az itthon talán kiemelkedő népszerűségnek örvendő, sporttal kapcsolatos témák sem feltétlenül csak a szenvedésről szólnak. Bár tény, a küzdelem, a téma sajátossága miatt elkerülhetetlen. A most ingyen elérhető dokumentumfilmek közül jó eséllyel a 2009-es Puskás Hungary lesz a legnépszerűbb az olvasók körében. Mi azonban szeretnénk rávilágítani, hogy az ismeretlen is lehet jó, nem kell mindig biztosra menni. A műfaj eleve erről szól, hiszen a néha sok-sok évig (akár évtizedig) forgatott filmek készítői sem tudhatják mindig, hová lyukadnak ki a munkával. 

Mind az öt, ingyen elérhető alkotást jó szívvel ajánljuk a férfiasabb és a nőiesebb témák rajongóinak. A Nagyi Projekt és a Mignon személyes kedvencünk, de természetesen az összes többi dokumentumfilmet végig nézzük mi is a hétvégén!

 

A MADOKE oldalán ingyen elérhető dokumentumfilmek: 

 

Nagyi Projekt, magyar-angol dokumentumfilm, 90 perc, 2017 

 

A film három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának története – egy tényleges és egy szimbolikus utazás formájában. Ahogyan a fiúk bebarangolják Európát, a nagyik – egy angol kém, egy náci németországi táncosnő és egy magyar kommunista holokauszttúlélő – felelevenítik élményeiket, egy virtuális utazás is kibontakozik a huszadik század történelmébe. Révész Bálint szellemes és friss hangvételű dokumentumfilmje sikerrel szerepelt a nemzetközi filmfesztiválokon, és elnyerte a magyar filmkritikusok legjobb dokumentumfilmnek járó díját. „Az eltűnőben lévő generációval csak felszabadultan és korlátok nélkül szabad beszélgetni, másra nincs már idő.” Révész Bálint

 

 

Gettó Balboa, magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2018 

 

Akik kiütéssel legyőzik a körülményeket… Szabó Zoli (21) 6 éve bokszol Sipos Misi (60) felügyelete alatt. Misi egykor a kerület alvilágának meghatározó figurája volt. 10 éve azonban egy rivális maffiózó rálőtt Misire, aki az eset után megtért és maga mögött hagyta a bűnöző életet. Azóta a kerület kamasz gyerekeivel foglalkozik: boxolni tanítja őket. Zoli apjával, mostoha-anyjával, kishúgával és menyasszonyával él egyszobás lakásukban. Ablakukból a kerület egyik leghírhedtebb utcájára látni rá. Tehetséges, de képtelen saját erőből átlépni az árnyékán, Misi barátsága és segítsége kell ahhoz, hogy visszatérjen a sporthoz. A film a kilátástalanságtól a profi box világáig követi a két főszereplőt. Egy inspiráló mai történet a lehetőségekről, kitartásról, fontos döntésekről és a kitörésről.

 

 

Drifter, magyar-német játékfilm, 72 perc, 2015 

 

Ricsit környezete folyton arra kényszeríti, hogy behúzza a kéziféket. De mint minden vagány srác, Ricsi sem akar megfelelni senkinek: otthagyja az iskolát, mert ő valaki szeretne lenni. Most, azonnal, 17 évesen. A jogsi nélküli illegális rodeók, a hajnalig tartó bulik, a rendőrök elöli futás és a szüleivel való állandó viták a hétköznapjai részévé válnak. Ricsi elhatározza, hogy kipofozza roncs BMW-jét a kertvégi disznóólból kialakított garázsban, hogy elindulhasson a vidék híres rally versenyén. Mindent megtesz, hogy összeszedje ehhez a pénzt, amiből persze még több probléma születik… Zsaruk. Csajok. Rommá tört kocsik. A Drifter különleges módszerrel forgatott film: öt évig készült amatőr szereplőkkel, kétfős stábbal, 200 órányi nyersanyagból összevágva. Dokumentumfilm is meg nem is, játékfilm is meg nem is.

 

 

Könnyű leckék, magyar dokumentumfilm, 78 perc, 2018

 

A Könnyű leckék egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, aki a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A költői hangvételű filmben a leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat. Édesanyja áll hozzá a legközelebb, ő segítette a szökését is, most mégis egyre nagyobb kulturális szakadék tátong köztük. Hogyan is mondhatná el neki a változásokat, amiken keresztül megy? Ez a belső vívódás és a feloldozás iránti vágy válik filmmé a vásznon és talán ez az egyetlen útja a vallomásnak is. Zurbó Dorottya (A monostor gyermekei) dokumentumfilmjének világpremierje a Locarno Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójának versenyprogramjában volt.

 

 

Puskás Hungary, magyar életrajzi film, 116 perc, 2009

 

Puskás sztorija önmagában hollywoodi történet: a városszéli nyomortanyáról indulva, a szomszéd kisfiúval együtt a világ tetejére jutva, a polgári kispesti belvárosból menyasszonyt találva őrjöngve rajongott világsztár lesz, aki táviratok százait kapja minden szállodában, ahol csak pár éjszakára megszáll bárhol a világon… Olyan világsztár, aki egész életében – politikától, háborútól, társadalmi konvencióktól függetlenül – mindig csak azt csinálja, amit szeret, s amit a legjobban tud a világon: focizik. Igazi öntörvényű művész, szikrázóan szellemes mókamester, szeretnivaló népi hős, akire ugyanakkor folyamatosan ránehezedik családjának, népének, tragikus sorsa, amelyet a maga módján cipelnie kell. Ebben benne van a sváb családjára leselkedő kitelepítés veszélye, az ötvenes évek végletes viszonyai, az emigráció lelki nyomorúsága és szorongásai, s mindez úgy, hogy ösztönös intelligenciája folytán tudja, hogy ő Mr. Magyarország, ezért mindig, minden pillanatban ennek megfelelően kell viselkednie. 

 

 

Mignon, magyar dokumentumfilm, 28 perc, 2018 

 

Öregként is gyermek, mert soha nem lehetett gyermek… A mignon édes. Édes, mint Marika. Marika életének értelme a tánc. Nem véletlen, hogy a Budapesti nyugdíjas klubok kedvenc sztárjává vált. Hiába múlt el 80, szenvedélyesen imádja a süteményeket, plüssállatait, és szebbnél szebb csillogó ruháit. Ha fellépésről van szó ott van mellette János. Jöhet bármi: tangó, waltz, swing, cha-cha-cha. Ám Marika szenvedélye szomorú és sötét emlékeket rejt. Amikor megszólal a zene és ő színpadra lép és táncolni kezd minden fájdalma elmúlik. Olyankor nem kell elveszett gyermekkorára gondolnia.

 

 

KAPCSOLÓDÓ MEDIAMARKT CIKKEK: 

MAGYAROK A BARÇÁÉRT- EGY FANTASZTIKUS FILM, NEM CSAK FÉRFIAKNAK!

TUDTA? A MEDIAMARKT FOCI DVD NAGYHATALOM!

KEDVENCEINK BIZONYÍTJÁK BE, HOGY A TV AZ EMBER LEGJOBB BARÁTJA!

 

JÓT CSAK JÓ MINŐSÉGBEN! KAPCSOLÓDÓ MEDIAMARKT AJÁNLÓINK ÉS KRITIKÁINK!:

MIÉRT NÉZNEK KI BÉNÁN A 4K-S FILMEK? A NAGY UHD-SVINDLI NYOMÁBAN

4K? 8K? MIT TUDNAK A “NAGY” TV KÉSZÜLÉKEK ÉS MIÉRT JÓ EZ NEKEM?

MOZI AZ ÁGYBAN!