Egyszerre három modellt kaptunk kölcsön a Logitechtől, de ez a három valójában ugyanaz az egér: a G502 X (wired, wireless és RGB-s) méltó, nem csak fazonigazított leszármazottja a nagy, X nélküli elődnek.

A friss gamerek csak annyit éreznek kicsomagolás közben, hogy csodás dobozban érkezik a ránézésre és tapintásra is csúcsminőségű egér, amelyen zavarbaejtően sok a gomb és a lehetőség. Akik nem ma kezdték, azok azonban pontosan tudják, hogy a mindenféle eladási és toplistákból eltűnni évek óta nem hajlandó, legendás G502-es egérszéria fazonigazított és 2022-es szintre frissített példányát tartja a kezében: kis túlzással ez volt az a gaming periféria, amely egyszer és mindenkorra megmutatta egy egész generációnak, hogy egy jó egérre érdemes beruházni, mert adott esetben szó szerint élet és halál múlik rajta.

Mint minden nagyszerű termék, az 502-es is megosztó volt, és ez az új család sem kerülheti el ezt a sorsot, de sebaj: az ilyen termékek az őket vásárlók szívügyei, és szeretnek vérre menő vitát folytatni róluk online (ha nem éppen vérre menő harcra használják a csatatéren). Vannak, akik szerint túl könnyű, vagy éppen túl nehéz, vannak, akik a gumiborítás mennyiségét kifogásolják, de olyat is hallottunk már, hogy

ez nem jó, mert túl sok rajta a gomb!

Az azonban tagadhatatlan volt, hogy bár vásárinak nem mondanánk, ordított róla, hogy mire szánta a gyártója: az éles szögek, kacifántos (bár ergonomikus) forma és a gombok elhelyezkedése és alakja egyértelművé tette, hogy önmagukat komolyan vevő hardcore gamer arcok alkotják a célközönséget.

Ezzel máris elérkeztünk az első jó hírhez, ami az új családot, a G502 X-et illeti: egy fokkal diszkrétebb, visszafogottabb lett, és bár a feltűnést nem kerüli, ha hunyorogva nézünk rá, még akár irodai környezetbe is el tudjuk képzelni. (Úgy, hogy a használóját megkérdezzük, vevő-e este pár kör CS:GO-ra.) A gumírozás nem háromszögmintás, hanem egyszerű, recés, az élek és szögek kissé barátságosabbak, hogy honnan fúj a szél, azt legfeljebb a rengeteg gomb, illetve, ha a Plus modellről van szó, az RGB árulja el. Ezzel azonban nem válaszoltuk meg a mindenkit érdeklő kérdést: megérte várni rá? Elég a frissítés ahhoz, hogy létjogosultságot adjon az egércsaládnak? És főleg: megér mindez 35-65 ezer forintot? Haladjunk sorjában!

Első benyomások

Három egeret kaptunk kölcsön (és nyúztunk intenzíven): a legolcsóbb a vezetékes G502 X, Lightspeed-kompatibilis wireless testvére egy kicsit tekintélyt parancsolóbb dobozban érkezik, egyébként ugyanazt tudja, a csúcsmodell pedig az X Plus, ami csupán a felülre-hátra elhelyezett, ívelt, színátmenetet produkáló RGB-csíkokban hoz többet, ezért cserébe pár ezer forinttal drágább és pár grammal nehezebb, és természetesen ez is vezeték nélküli.

A külcsínt fentebb már kiveséztük, a képek pedig végképp elárulnak mindent, lássuk hát, mit tudnak az egerek papíron.

Kézbe véve azonnal érződik, hogy a Logitech mérnökei tudják, mit csinálnak: az egér teljesen ergonomikus, közepes és nagy méretű kézfej alá ugyanúgy illik, XL-es kezűként legfeljebb a hüvelykujjnál elhelyezkedő előre-hátra gombokat kellett szokni, elsőre túlságosan elöl volt mindkettő, de hamar ráállt az ujjam. A második élmény, hogy úgy siklik az egérpadon, mint a vajon: a korábbiaknál optimálisabb, speciális teflon „párnáknak” köszönhető ez, amelyek sokkal simább mozgást és nagyobb szabadságot adnak a játékosnak anélkül, hogy azt érezné, hogy az egér önálló életre kel és össze-vissza csúszkál. Minden mozdulat pontosan olyan sebességgel zajlott és addig tartott, ameddig akartam, aminek persze van egy hátulütője:

ha nem jön össze a headshot, csak magamat hibáztathatom, az egeret biztosan nem.

Az egér így összesen 13 programozható gombot tartalmaz.

A G502 X egerek jóval könnyebbek elődeiknél: az RGB nélküli modell épp 100 grammos, a Plus kicsivel fölötte van. Súlyokat azonban nem tehetünk bele, az egér alján található mágneses lemez alá csak az USB dongle fér, ez utazáskor jön jól.

Funkciók

Külön értekeznünk kell a kattintás élményéről. Mert élmény ez: a Logitech ezekben a modellekben elsőként alkalmazta a hibrid Lightforce optikai-mechanikai switcheket, azaz a sebesség és megbízhatóság az optikai megoldás sajátja, míg a jól hallható és érezhető, taktilis visszajelzés tipikus mechanikus jellegzetesség. Az összhatás nagyszerű: lagmentes működés (hála persze a vezetékes sebességet utolérő, USB-kábellel akár az asztalra kivezethető dongle-nak is) és karakteres kattanás.

Apropó, wireless sebesség: a gyártó szerint 68 százalékkal gyorsabb az előző generációnál; én ezt nem azért nem éreztem, mert nem igaz, hanem mert már az előzővel is teljesen elégedett voltam. Tény, hogy nem vagyok nagy esportmániás, de az egeret bemutató YouTube-videók alapján a profik sem panaszkodnak.

Térjünk vissza a gombokra, amelyek tartogatnak meglepetéseket. A görgő üzemmódja gombnyomással változtatható: ha szeretnénk, „kerregő” racsnis, határozott visszajelzéssel, ha kell, szabadon görgő, sima, akadály- és hangmentes, mikor mire van szükség. A megoldás hasonló a profi irodai és produkciós célra tervezett MX Master-sorozatéhoz. Kivéve, hogy oldalsó mozgásra is képes: jobbra-balra is kattinthatunk vele, persze szabadon programozható funkcióval.

Ezen kívül a bal gomb mellett és oldalt is találunk két-két gombot (itt szabályozhatjuk a maximum 25 ezres DPI-t is), lent, a hüvelykujjunk begyénél pedig a DPI-shift (magyarul: sniper) gombot találjuk. Ez ugye az, amely nyomva tartáskor drasztikusan leviszi az érzékenységet, amely a precíziós célzáskor jön jól, azaz a mesterlövészek kedvence. A gomb megfordítható, ha ergonomikusabb úgy, és ki is vehető, sőt, a helyére mágnesesen bepattintható egy gumírozott betét, amely szimplán megszünteti a gomb funkcióját.

A vezeték nélküli G502 X és X Plus végre USB-C-vel tölthető, azaz gyorsan töltődik, üzemideje pedig meggyőző: a Plus bekapcsolt RGB-vel is simán bírt 40 órát, fények nélkül pedig 100-at is. A cég Powerplay egérpadjaival pedig folyamatosan, használat közben töltődik, azaz ezzel soha nem kell foglalkoznia annak, aki beruház egyre. Az RGB pedig nyolc szakaszban programozható és akár játékokkal is szinkronizálható; nekünk még mindig egy kicsit felesleges nagyzolásnak tűnik a világító egér, de tudjuk jól, hogy megvan ennek is a célközönsége.

Játékélmény

Erről nehéz írni: ki kell próbálni.

A Logitech nem spórolt ki semmit a három G502 X modellből: a jól ismert precíz szenzort párosította az új switchekkel, görgővel és formatervezéssel, az összhatás pedig lenyűgöző. Mindhárom egér ugyanolyan gyors, megbízható, reszponzív, a legapróbb mozdulatokra is magabiztosan reagál, a Doom Eternal néha követhetetlenül gyors akciója az Overwatch frenetikus csapatjátéka és a Sniper Elite lassabb, megfontoltabb játékmenete is meghálálta a jelenlétét. A 13 gomb nem gyakorlott gamereknek zavarbaejtően sok lehet, de ez senkit ne tartson vissza: egy pillanat alatt ráérzel majd az ízére (és a programozásban rejlő lehetőségekre), utána pedig sosem akarsz visszatérni a „mezei” 5-7 gombos megoldásokhoz.

A G502 X méltó és időszerű frissítése volt a nagy elődnek; akik azt megszerették, ebben sem csalódnak majd, akik pedig most ismerkednek ezzel a világgal, azoknak sok-sok évre megbízható társa lesz a Logitech egere, bármelyiket is választja.

A Media Marktban jelenleg a G502 X Plus modellek kaphatóak; a feketét itt, a fehéret itt vásárolhatod meg.