Redmi Pad: felsőkategóriás hatás kedvező ársávban

A Xiaomi almárkájává avanzsált Redmi már tabletet is kínál a hazai piacon, nem is tolták túl még az elnevezést, egyszerűen a Pad névre hallgat az újdonság, amelyet most tesztünkben mutatunk be.

A Redmi márkanév a kezdetek óta az alacsonyabb árfekvésre pozícionált modelleket tálalta a Xiaominál. Egy idő után különálló almárkává indult el a Redmi név, amely már számos telefonnal képviselteti magát Magyarországon, közben pedig már kiegészítők is elérhetők, illetve itt van nekünk az új Redmi Pad.

Flagshipekre hajazó külső

Az újdonság kívülről kifejezetten csinos lett, a felsőkategóriás modellektől igyekszik elcsípni egy keveset.

Szemből egy 10,61”-os kijelzőt kaptunk, ez egy átlagos “otthoni” tablet méret. Nem túl nagy, így kényelmesen elfér a kézben, ölben a 445 grammos tömeg sem nevezhető hivalkodónak. A 7,05 mm-es vékony testtel akár útközben is velünk tarthat a Redmi Pad, a táskában elfér, sok helyet nem foglal és szükség esetén gyorsan előkapható.

A Xiaomi egy jobb kijelzőt igyekezett beépíteni az árához képest a tabletbe, ami 2000×1200 képpontos felbontást kapott és 90 Hz-es képfrissítés társul hozzá.

Az 5:3-as képarány egy köztes választás a hagyományos 16:9 és a 4:3 között. Ez a kompromisszumos megoldás azért jó, mert még mindig jó videózáshoz, filmezéshez (nem lesz olyan széles a fekete csík alul és felül, mint egy 4:3-as képernyőn), viszont még netezéshez is ideális, hiszen több tartalom fér el a kijelzőn.

A 90 Hz-es képfrissítési ráta kismértékben simább képi világot biztosít egy hagyományos 60 Hz-es kijelzőhöz képest, bár ez elsősorban akkor lesz szembetűnő, ha hozzászokunk a Redmi Pad kijelzőjéhez és utána veszünk kézbe egy 60 Hz-es készüléket. 

Az 1 milliárd szín megjelenítésére alkalmas panel nagyon szépen néz ki, jó ránézni akár filmezés, akár játék közben. A 400 nites fényerő átlagosnak tekinthető ebben a kategóriában. Ha beltérben, lakásban használjuk, gyakorlatilag minden körülmények között kielégítő. A szabadban, természetes fény, napsütés mellett viszont már nem kiemelkedő, ekkor a tükröződés nagyban rontja a láthatóságot.

Ennek a megjelenítőnek a teljesítményét a MediaTek által fejlesztett Helio G99 nevű rendszerchip biztosítja. Ez egy egészen friss SoC, hiszen 2022. májusában jelentették még be, így elavultnak semmiképpen sem nevezhető. A 6 nm-es gyártástechnológiája az alacsonyabb fogyasztást biztosítja. Rendelkezik két nagyteljesítményű 2,2 GHz-es (Cortex-A76) és hat energiatakarékos 2 GHz-es (Cortex-A55) magot. Ezek kombinációja úgy működik, hogy amikor nincs szükség nagy teljesítményre, akkor az energiahatékony alacsonyabb órajelű magokat használja a Redmi Pad, ez lehet akár egy sima böngészés, egy képnézegetés, vagy akár csak egy alkalmazás letöltés. Viszont ha sokkal több teljesítmény szükséges, mondjuk játékhoz, egy nagyobb felbontású videófájl (pl. egy 4K-s felvétel) lejátszásához, akkor bekapcsol a két erősebb processzormag, ilyenkor természetesen megnő a fogyasztás is.

A Redmi Pad 4 GB RAM-ot kapott, ez ráadásul a gyorsabb, 4266 Mbps-os adatátvitelre képes LPDDR4X chipekre épül, mellé pedig szintén egészen gyorsnak tekinthető, UFS 2.2-es háttértár chipek állnak rendelkezésre, egészen pontosan 128 GB kapacitással.

A 4 GB RAM teljesen átlagos, a középkategóriában helyezi el a Padet. A 128 GB-os tárhely opció kellemes, hiszen bőven elég arra, hogy nagyon sok fotó, videó, játék és egyéb tartalom elférjen a készüléken. Szükség esetén ráadásul microSD-vel tovább bővíthető, de a legtöbb felhasználónak sokáig elég lesz ez a 128 GB-is.

Szoftveres okosságok minden téren

A Redmi Pad Android 12 operációs rendszerrel és rajta a MIUI 13 felülettel érkezett a boltokba. E mellé a gyártó weboldalán látható információk alapján a Xiaomi 3 éves támogatást fog nyújtani, ami tartalmaz 2 Android főverzió frissítést (várhatóan az Android 13-at és 14-et), illetve 3 évig biztonsági csomagokat és MIUI frissítéseket is.

Az első bekapcsolást követően egy rendkívül egyszerű, letisztult felülettel találkozhatunk a kijelzőn. Vannak ugyan előre telepített alkalmazások, de azok egyáltalán nem tolakodó mértékűek, még akkor sem, ha duplikációk is vannak (internetezésre egyszerre érhető el a Google Crome és a Mi Böngésző például).

A főképernyő alján egy két részre osztott ikon dokkoló található. Ennek bal oldalára húzhatunk saját appokat, amelyeket kiemelnénk, illetve a jobb oldalán a legutóbb megnyitott alkalmazások ikonjai foglalnak helyet.

A gesztusvezérlésnek köszönhetően nincsenek szoftveres gombok a kezeléshez. Ha egy alkalmazásból kilépnénk a főoldalra, akkor lentről, a kijelző aljáról felfelé húzzuk gyorsan az ujjunkat. Ha a kijelző alján található két oldalsó, halvány csíkban lassabban húzzuk fel az ujjbegyet, akkor e fenti ikon dokkoló jelenik meg és gyorsan nyitható meg egy új app.

Az értesítési sávnál és a vezérlőpanelnél hiányolom igazán a tabletes nézetet, itt látszik az, hogy bár a Redmi Pad egy tablet, a MIUI elsősorban telefonos használatra lett optimalizálva, nem az ilyen nagy képernyőre.

Ennek eredménye, hogy ha a kijelző tetejéről, bal oldalt húzom le a kijelzőt, akkor középen gördül le az értesítési sáv. Ha jobb oldalt, akkor a jobb szélen jelenik meg a gyorsbeállítási panel. Egy telefon kijelzőnél még indokolt lehetne egy ilyen megoldás, tabletnél viszont teljesen felesleges, hiszen a kijelző negyedét sem takarja le a felhasználható felület, a többi pedig üresen, szürkén, kihasználatlanul áll. Itt én sokkal jobban örültem volna egy okosabb, tabletre szánt helykihasználásnak.

A beállításokban nagyon sok extra funkciót találhatunk meg a Redmihez. Bár ujjlenyomat olvasó nincs a készüléken, de arcfelismerés beállítható hozzá, amely viszonylag jól működik, annak ellenére is, hogy csak egy 8 megapixeles kamera ül a kijelző felett. Találhatunk okostok funkciót, azaz ha megvesszük a gyári flip tokot, akkor felnyitáskor feléled vele a kijelző, lecsukáskor pedig alvó módba kapcsol. 

Többféle, összetett felhasználási lehetőséget kínáló funkciót is tartalmaz a Redmi Pad-on futó MIUI 13-as szoftver. Az osztott képernyő segítségével egyszerre nézhetünk videót és olvashatunk például egy Wikipedia cikket, amely tanulás során lehet hasznos.

Ennek a kiterjesztett funkciója a lebegő ablak, amely során a megnyitott alkalmazás felett egy kis ablakban újabb appokat nyithatunk meg, akár kettőt is, így anélkül végezhetünk el műveleteket, hogy közben bezárnánk az eredeti appot. 

A fentieket még tovább kombinálni is lehet, futhat úgy is három alkalmazás egyszerre, hogy megosztjuk a képernyőt két alkalmazásnak, egy harmadikat pedig lebegő ablakban nyitunk meg.

A szórakozáshoz megtalálható előre telepítve a Netflix alkalmazás, de ott van a Mi Videó applikáció is, amely nem csak arra jó, hogy a tableten lévő videókat nézzük, hanem különböző videós platformokról (pl. YouTube, Instagram, TikTok) is megjelenít tartalmakat, sőt ezekhez akár még letöltési lehetőséget is kínál. 

A vékony Redmi Pad két rövidebb oldalán két-két hangszóró van. A négy hangszóró együttesen nagyon szépen szól, teli hangokkal, kellően hangosan, megfelelő mélységet is tartalmazva, így tényleg ideális lehet arra is, hogy bebújjunk vele az ágyba és megnézzünk egy filmet. A hangzás minőségéről a Dolby Atmos gondoskodik.

A kényelmes fogásról a prémium hatást keltő fém borítás is gondoskodik. A szürke tabletet unibody ház borítja, azaz a hátlap és az oldalsó élek egy darabot alkotnak, nincs ragasztás, illesztés köztük. 

A hátlapra egy kamera került, amely egy nagyobb méretű kamera szigetről emelkedik ki. Véleményem szerint a 8 megapixeles szenzort akár kiemelkedés nélkül is el lehetett volna helyezni a házba, a mérnökök viszont nem így látták a tervezés során. A képminőség nem veszi fel a versenyt a mai telefonok képességeivel. Viszont arra, hogy például egy dokumentumot befotózzunk, hogy azt továbbküldjük, már bőven kielégítő a képminőség.

A kijelző és a hátlap közé a vékony készülékház ellenére is egy 8000 mAh-s akkumulátort építettek be a mérnökök, amelyek elég hosszú üzemidőt biztosítanak akár filmezésre, akár netezésre.

Töltés maximum 18 wattos teljesítménnyel lehetséges (a dobozban ehhez egy 22,5 wattos töltőadaptert kapunk). A nagyméretű teleppel azért ez egy több órás töltési fázist jelent, ha teljesen lemerül. 0%-ról 25%-ra például kb. 35 perc volt.

A Redmi Pad tablet csak WIFI-s kiadásban érkezett hazánkba, SIM kártyát nem lehet behelyezni.

A nyitóára a jelenlegi tablet piacon egyáltalán nem vészes, a középkategóriában helyezkedik el, amihez képest egészen jók a szoftveres funkciók, nagyszerű a kijelző minősége, a Dolby Atmos hangzás, miközben kiemelkedő a készülékház kialakítása is.

Redmi Pad a MediaMarkt webshopjában

153770cookie-checkRedmi Pad: felsőkategóriás hatás kedvező ársávban