Egyszer és mindenkorra tegyünk pontot a nyilvános szoptatás körüli mizéria végére!

Ehhez nem kell más, csak a már a Januhairy kapcsán is említett, kulturált gondolkodásmód. Nem feltétlenül kell egyetértenünk mindenben, de együtt élni még megtanulhatunk. A világ legtermészetesebb dolga kapcsán pedig egy vicc, hogy még mindig parázsviták zajlanak. Mit tegyünk, ha nyilvánosan szoptatnánk és mit akkor, ha szemtanúi vagyunk az esetnek? Elmondjuk!

 

Egy aprócska evidencia

 

Az emlősök az utódaikat szoptatással tartják életben, amíg az egyed nem alkalmas a szilárd ételek bevitelére. Az emberi fajnál ez a jelenség, mintha sokszor zavart okozna. Ennek oka egy félreértelmezett szabadság eszme, vagyis az, hogy nekem mindenhez jogom van a demokráciában. Ahhoz is, hogy egy egyébként természetes és megközelítőleg sem zavaró jelenetbe belegyalogoljak.

Ezeket a sorokat egy gyermektelen nő írja. Nem tudom, ez hány százalékban részrehajlás. Mert ugye az anyákkal nincs közös “bajtársiasság”, míg tapasztalatom szerint a legnagyobb hisztit a kérdésben a nők idézik elő. Nem az anyák, akiket megszégyenítenek, hanem azok, a feltehetően frusztrált, ideges emberek, akik képtelenek elmenni szó nélkül egy gyermekét tápláló személy mellett. A felháborodás leggyakoribb indokait az alábbi kérdésekkel szokták alátámasztani:

 

  • Miért nem lehet ezzel otthon foglalkozni? Miért kell olyankor elindulni, amikor etetés van?

  • Miért nem lehet félrevonulni egy mosdóba?

  • Miért nem lehet kendőt használni?

 

Nos, egy szoptatós baba nem éppen a racionális gondolkodásáról és a türelméről híres. Emellett nem egy robot, ami óramű pontossággal, mindig ugyanakkor jelez. Ahogy az anya sem egy fogoly, akinek folyton otthon kéne ülnie. Persze kellemes lenne, ha évekig semmilyen ügyet nem kéne egy anyukának elintéznie, a háztartás mégis tökéletesen haladna, a csekkek maguktól, időben a postán kötnének ki és addig, amíg az anya a babára koncentrál, az idősebb rokonok is önállóan ellátnák magukat. Milyen kár ugye, hogy ez nincs így!

Úristen, egy mell!

A “mosdózásról”

 

Még a legkulturáltabb helyeken sem alkalmas a női WC a szoptatásra. Egyrészt miért kéne egy anyának egy lehajtott deszkán ülnie, egy szűk, zárt térben, másrészt:

ÖN ENNE WC-BEN?

Lehet, hogy a baba emlékei között mindez nem fog élénken élni, de ha nekem klór szagban, mellettem csorgató nők és lehúzott ürülék zajában kéne szoptatnom, lehet, gyorsan befeszülnék. Ami nyilván kihatna magára az etetésre is. Azt sem szeretném, ha folyton kopognának és mindig mondanom kéne, egy pillanat! Amúgy sem csak egy pillanat az étkezés.

Míg sok országban divat a pelenkázó sarok kialakítása a női mosdókban (hogy a férfi mellékhelyiségekben miért nem, fogalmunk sincs!), külön szoptató széket még nem nagyon láttunk szembejönni. És bár továbbra sem hiszem, hogy egy WC-ben kéne bárkinek a gyermekét megetetni, alapvetően ha valakit nem zavarnának a szagok, egy kis, leválasztott, barátságos “szoptatóban” lehet, kényelmesebben menne a dolog.

De ez ugye még csak álom. Maradjunk tehát abban, hogy a városban járva-kelve egy anya fürkésző tekintetek kereszttüzében tud szoptatni. Hogy ezt jó időben egy félreeső padon, hidegben pedig mondjuk egy kávézóban teszi, jobb híján az ő döntése. A kérdés: mindazok, akik ezen felháborodnak, miért borulnak ki annyira? Egy baba feje alapvetően szinte teljesen kitakarja a mellett. Úgyhogy nagyjából azt látni, amit karon ringatáskor. Némi cupákolás persze kiszűrődhet, de inkább ez, mint egy harácsoló férfi! Tudják az, amelyik orrfújás helyett felszívja a váladékot. Szóval sok vizet nem zavar egy szoptatós anya. Nyilván miért pont bolond, magamutogató anyák ne lennének? Így előfordulhat, hogy valaki extrém módon, tényleg direkt látványosan akarja demonstrálni az etetést. De mi maradjunk a normalitás talaján, a többség ugyanis inkább szégyenlősen, kendőket pakolgatva fog szoptatni.

 

A kendőzésről

 

Nagy melegben ez a megoldás konkrétan kínzásnak tűnik. Számomra egyébként alapvetően szimpatikus ez a fajta kis bensőségesség, hogy az anya és a baba kialakít egy kis zárt világot a szoptatás idejére. De egyrészt, ha egyedül van az illető, nem biztos, hogy minden holmiját a kendőn kívül, őrizetlenül akarja hagyni. Az is lehet, nem komfortos az érzés, ha nem látjuk, mi folyik körülöttünk. Most komolyan, tegyünk egy próbát és legközelebb, mikor nyilvánosan eszünk, takarjuk le magunkat egy kendővel. Milyen érzés úgy enni, hogy le van korlátozva a látóterünk…?

Szóval működhet a kendő, de alapvetően nem kéne senkinek sem bujkálnia, vagy rosszul éreznie magát a babájával. Érezze magát cefetül az, aki elpöcköli a cigarettát, aki kuplerájt csinál köztéren, aki bliccel a járművön, aki üvölteti a zenét a telefonján utcán, BKV-n, étkezdében, aki folyamatosan beszélget és telefont nyomkod a moziban. Szóval mindazok, akik tényleg nem tudnak egyszerű, az együttéléshez fontos szabályt betartani.

Hagyjuk békén azokat a kismamák, akik a világ legtermészetesebb dolgát “művelik”, csendben, hátramaradó nyomok nélkül!

 

A MediaMarkt 132 baba-mama termékkel várja az anyákat és apákat!

PHILIPS AVENT SCF355/00 Prémium elektromos cumisüveg melegítő, 9689 Ft

PHILIPS AVENT SCF286/03 Elektromos gőzsterilizáló, 28 304 Ft

PHILIPS AVENT SCD293/00 Sterilizáló, mellszívó és cumisüveg szett, 38 079 Ft

PHILIPS AVENT SCF254/61 Melltartóbetét, 2336 Ft

PHILIPS AVENT SCF156/01 Bimbóvédők, 2676 Ft