Mi az az EISA díj- szakemberek gyűjtötték össze 2020 legjobb fényképezőit

Érdemes figyelni az EISA díjazottjaira. Bemutatjuk az idei legjobbakat, már csak azért is, mert a legtöbbjük kapható a MediaMarktban.

Lelkesen és sok tesztet, tippet és trükköt írunk nektek, megírtuk hogy tudjátok, merre van az előre, mely gépek kapják meg a TIPA-díjat, mely termékekre érdemes lecsapni és melyeket jobb elkerülni (vagy, hogy diplomatikusan fogalmazzunk: mikor várjunk inkább firmware-frissítésre). Most azonban ideje egy kicsit félretenni a saját dolgainkat és kitekinteni, egyenesen az EISÁ-ra. Az EISA nem más, mint az Expert Imaging and Sound Association, azaz 29 ország 61 techmagazinjának grémiuma, amely minden évben eldönti a szakújságírók tesztjei alapján, hogy mik a legjobb elektronikai termékek. (Az Expert helyén régen European állt, de mára a kontinensen kívülről is fogadnak újságírókat.) Az átlagos vásárlónak leginkább a termékekre a gyártók által büszkén ragasztott EISA-matricákról lehetnek ismerősök; ha valaki nyer, azt ugyanis büszkén hangoztatja, teljes joggal. Náluk jobban ugyanis senki nem tudja, mik a most forró termékek, ha ők azt mondják valamire, hogy nagyszerű, akkor az bizony az is.

Most a legjobb fényképezők és kamerák listáját vesszük sorra, kategóriánként; félig azért, mert tényleg ez a legjobb termékajánló, félig pedig azért, mert szinte minden tétel kapható a Media Markt áruházaiban, méghozzá sokféle kiszerelésben. Lássuk is a legjobb fényképezőket! A kategóriák címeit meghagytuk angolul, de alattuk elmagyarázzuk őket, a linkeken pedig meg is vásárolhatjátok a gépvázakat és objektíveket.

Camera of the year: FUJIFILM X-T4

Meglepődtünk volna, ha bármi mást választottak volna az év kamerájának, mint a Fujifilm tökéletes kompromisszumát méret, súly, képességek és felszereltség közt. Az X-T4 mindent tud, amit egy fényképezőnek 2020-ban tudnia kell, és még sokkal többet. A képérzékelő mérete APS-C, azaz a full frame szabvány kétharmada, de ezt a képminőségben biztos nem érzi majd senki. 26 megapixel, csodálatos, egyszerre korszerű és retro, kézre álló váz, amely elfér bárhol, X-Trans CMOS érzékelő a kevés fényben is viszonylag zajmentes, részletgazdag képért, teljesen el- és kiforgatható kijelző a szelfikért és a vlogolás kedvéért, 4K 60 fps videó, vázba épített öttengelyes stabilizátor és elképesztően gyors sorozatlövés. A gép tükör nélküli, így még kisebb és élettartama is kifogástalan. Nagy átfogású zoomobjektíveket ajánl hozzá a gyártó, így első sorban utazáskor, videózáshoz és street fotóhoz tökéletes társ, de megállja a helyét még a stúdióban is.

Kapcsolódó termékek:

Best buy: NIKON Z 50

A cím a legjobb ár/érték arányú fényképezőt takarja. Akárcsak az X-T4 esetében, itt is egy tükör nélküli, cserélhető objektíves vázról van szó, APS-C méretű szenzorral, és a Nikon összes újításával, amelyet az utóbbi években csak bevezetett. A felbontás „csak” 21 megapixeles (megsúgjuk: ez is mindenre elég, nem véletlenül álltak le a kategóriában a gyártók a megapixelháborúval) és a nikonra jellemző pontos, gyors hibrid autofókusszal. (Kedvencünk a tényleg jól eltalált szemérzékelő, amely a portréfotózásban nyújt pótolhatatlan segítséget.) Hátrányai nem is igazán hátrányok, legfeljebb az X-T4-hez képest: 4K-s videót 30 fps sebességben tud, sorozatfelvétele kicsit lassabb, cserébe fele annyiba kerül, mint az év kamerája, és még a Nikon meggyőző Z-bajonettes objektívválasztéka is a rendelkezésünkre áll.

Kapcsolódó termékek:

Best APS-C: Canon EOS 90D

Jogos a kérdés, hogy a fenti két gép után mi szükség a tükörreflexes technológiára 2020-ban. Nos, a megszokáson kívül igenis van pár elvitathatatlan érdeme, első sorban természetesen a szuperpontos, megbízható, a képmező 100 százalékát lefedő és az akkumlátort egyáltalán nem fogyasztó pentaprizmás keresőre gondolunk, és tükörfelcsapás és a zár hangja is csodálatos; nosztalgia ez csupán, tudjuk, de akkor is. A Canon gépe ezen túl a kategóriában rekordmagas, 32 és fél megapixeles felbontással és utánozhatatlan, több évtized alatt felgyülemlett objektívválasztékával hódít; a gyártó jogosan reklámozza a gépét azzal, hogy a sportfotózás terén a full frame-nél kisebb érzékelő még jól is jön. A 90D-t egyszerűen öröm kézbe venni.

Kapcsolódó termékek:

Full Frame: Nikon D780

A Nikon egyszer és mindenkorra belopta magát azok szívébe 2015-ben, akik szerettek volna áttérni a full frame rendszerekre, csak addig nem volt rá pénzük. A D750-nel szörnyeteget teremtettek, persze jó értelemben: megbízható, elképesztően jól felszerelt, könnyű és fantasztikus képminőséget produkáló full frame gép volt hihetetlen áron. (Vannak fotóművészek, akik a mai napig ezt használják.) A D750-nek azért nem jött folytatása, mert egyszerűen nem volt rá szükség. Egészen 2020-ig. A D780 nem egyszerű ráncfelvarrás: a felbontás maradt ugyan 24 megapixeles, de a kijelző végre dönthető, az AF-rendszer hibrid (persze Live View módban használva), a videós lehetőségek fejlettebbek, mint valaha és maga a gép minőségibb, tartósabb, egy kicsit profibb.

Kapcsolódó termékek:

Compact: Fujifilm X100V

Borzongató belegondolni, mennyire mást jelent a kompakt szó a kamerák terén, mint 10 éve. Akkor a szerény tudású, nem a legjobb képminőségű és jó esetben átlagos lencsével ellátott, de legalább kicsi és könnyű gépre mondtuk ezt; ma ebből annyi maradt, hogy kicsi és könnyű. A Fujifilm évek óta mutatja az utat kompaktügyben, az X100V-vel azonban tökélyre fejlesztették a műfajt. A zoomlecsékhez szokott fotósok részéről persze jogos a kérdés: miért jó egy fix (!), 23 milliméteres, cserélhetetlen objektívvel ellátott gép – főleg ennyiért? A válasz: azért, mert ez a lencse (amely az APS-C képérzékelő számára, kisfilmes rendszer szerint 35 milliméteresként viselkedik) tökéletes: riporthoz, utazáshoz, utcafotóhoz és (közeli portrén és sporton kívül) szinte bármihez. Főleg, ha hozzávesszük az F2-es, tehát nagyon tág blendét, a csodálatos, időjárásálló vázat, a gép méretét és a hibrid keresőrendszert.

Kapcsolódó termékek:

Vlogging: Sony ZV-1

Ha az ember látott már vloggert akció közben, tudja, milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy ilyen kamerának, a Sony ZV-1-ese pedig ki is pipálja az összes dobozt. Teljesen kihajtható LCD? Pipa. Háromkapszulás mikrofon mellékelt szélfogóval? Pipa. Ergonomikos markolat? Opcionális Bluetooth-gimbal? Automatikus bőrtónus-igazítás? Csúcséles (1,7-szeres felbontásról leskálázott) 4K, HDR-ben? Pipa. Arról nem is beszélve, hogy fényképezőként sem utolsó, fényerős, 24-70 milliméternek megfelelő gyújtótávolságú lencséje pedig tényleg minden helyzetben helytáll.

Kapcsolódó termékek:

Lens: Canon RF 70-200 F2.8 L IS USM

Az tényleg sokat elmond, ha az EISA nem egy alaplencsét, hanem egy teleobjektívet szavaz meg az év lencséjének. A Canon MILC-rendszerre optimalizált, fotóriporter-kedvenc 70-200 F2.8-asa pont ilyen. Az alapadatok (gyújtótávolság, blende) a profi papírformának felelnek meg, a halk, szupergyors motor, a lenyűgöző rajzolat és színvisszaadás, a rázkódáscsökkentés hatékonysága és az összeszerelés minősége azonban még a veteránokat is lenyűgözi.

Kapcsolódó termékek:

Standard Zoom: Canon RF24-70MM F/2.8 L IS USM

Meglepetés: a Canon viszi a prímet az általános kategóriában is. Nem is ragoznánk: ugyanazt tudjuk mondani, mint a fenti modellről, csak természetesen a gyújtótávolság felel meg a sztenderd 24-70 milliméteresnek. Minden más pont olyan, amilyenre számíthatunk, azaz fantasztikus. Egy fotóriporter táskájában mindkettőnek ott a helye.

Kapcsolódó termékek:

Portrait: Nikon 85MM F1.8 S NIKKOR Z

A Nikonosok, akik azt hitték, kedvenc gyártójuk nem is kapott díjat a lencsekategóriákban, fellélegezhetnek: a legjobb fix portréobjektív az övék. Természetesen a MILC-kompatibilis, Z-bajonettes 85 milliméteresről van szó, amely valóban tökéletes az emberi arc legapróbb részleteinek visszaadására, tág blendén is tökéletes élességgel, fantasztikus bokeh-val. Bár a legkeményebb veteránok akár húzhatják is a szájukat, hiszen ők megszokták, hogy az igazi profi lencse blendéje F1.4-es, azt tanácsoljuk, ezt a reflexet engedjék el: a gyártó 1.8-as megoldása semmiben nem marad el a DSLR-gépekre szánt csúcskategóriás Nikon-fixektől. A MILC-vázak nagyszerű szemfelismerő autofókuszrendszerével pedig tényleg ez a valaha készített legjobb portréobjektív.

Kapcsolódó termékek:

112161cookie-checkMi az az EISA díj- szakemberek gyűjtötték össze 2020 legjobb fényképezőit