JBL Encore teszt- énekest nem csinál belőled, minden másra tökéletes

JBL Encore: kompakt, de meggyőző tudású partihangszóró, amelynek óriási trükkje, hogy karaokegépként is funkcionál egy nagyszerű minőségű mellékelt mikrofonnak hála. De képes-e megmenteni egy házibulit? Tesztünkből kiderül!

Őrület, hogy változnak az idők! Ahogy a minőségi filmélményért sem kell már moziba mennünk, és a multiplayer játékok kedvéért sem kell, egy LAN-partin összekábelezni böszme PC-inket, úgy ma már karaokézni is tudunk otthon, nincs szükség dedikált bárokra. Arról nem is beszélve, hogy egy házibuliban, ismerősök között mégiscsak felszabadultabb az ember, mint egy olyan térben, ahol idegen tekintetek vizslatják (és fülek hallják) a produkciót, így ez a filmekben általában parodisztikusan ábrázolt, de így is rendkívül szórakoztató elfoglaltság megnyílhat introvertáltabb embertársaink előtt is. Főleg, hogy egy zártkörű partiban az alkohol is szabadabban hozzáférhető, és bár nem szeretnénk senkit tudatmódosító szerek fogyasztására buzdítani, abban talán megegyezhetünk, hogy a karaoke azon kevés tevékenységek egyike, ahol, hát, ha nem is kötelező, melegen (vagy éppen hidegen) ajánlott egy-két kupica valami.

Főleg, ha olyan minőségi ürügy akad minderre, mint a JBL PartyBox Encore, amely a dolgok jelen állása szerint a legjobb ár/érték arányú karaokegép a piacon, illetve annál is több. Annyival több, hogy pontosan nem is tudjuk megmondani, mi ez, és ez egyáltalán nem baj. Azért megpróbáljuk.

(Olvasd el nagy JBL-körképünket is!)

Mi ez?

A PartyBox Encore egyfelől egy Bluetooth-hangszóró, kivitelében és képességeiben a JBP PartyBox-sorozatának tagja, csak nagy testvéreihez képest (mint a 110 és 310) jóval kisebb, barátságosabb és hordozhatóbb. Ahogy a neve is mutatja, nem zord audiofilek számára készült, hanem azokra a helyzetekre, amikor érzni kell a basszust és átvenni az ütemet, dübörög ugyanis a hangfalból egy üzenet. Azt a bizonyos üzenetet azonban mi énekeljük rá, az Encore-hoz ugyanis mellékelnek egy vezeték nélküli mikrofont a megfelelő vezérlőkkel, így rögtön karaoke-funkciókat kap az eszköz.

Ez három dolgot jelent: igazi karaokebulit tarthatsz, ha nem énekeltek akkor is adott egy Bluetooth-hangszóró, amely még a nagyobb helyiségeket is megtölti zenével, illetve egy egészen korrekt mikrofonos hangrendszer is a rendelkezésedre áll, amellyel bármilyen rendezvényen elmondhatod a magadét. Mindezt akár vezeték nélkül: az Encore 10 órát is bír (a gyártó ígérete szerint, a mi tesztjeink alapján túl is lépte ezt), azaz ennyi ideig hallgathatunk hangos zenét és/vagy énekelhetünk közben. (Az éneklés fogalmát e cikkben viszonylag tágan értelmezzük a képességeinkre való tekintettel.)

Mi van a dobozban?

A JBL megtartotta jó szokását és csak a legszükségesebbeket mellékeli. A hangszórón túl egy külön dobozban találjuk a mikrofont és a két AAA méretű elemet, a tápkábelt – a töltéshez illetve hálózatról való működtetéshez – és a használati utasítást, más kábelt, kiegészítőt nem kapunk és ez jól van így.

A minőség első tapintásra egyértelmű. A hangszóró fém és jó minőségű műanyag, természetesen nem recseg, az illesztések tökéletesek, kell is ez a fröccsenésálló minősítéshez. (Értsd: vízparton nem lehet baja, és a rálötykölt italt is túléli, de ne úsztasd és végképp ne merítsd víz alá!) A mikrofonról ugyanezt tudjuk elmondani: van tömege, nem túl nehéz, de érzi az ember, hogy nem spóroltak az anyaggal, minőségi fémszerkezet ez. Használat közben jutott eszünkbe, hogy egy szivacsot még elbírt volna a csomag, könnyű ugyanis úgy belefújni, hogy a végeredmény kellemetlen legyen a hallgatóság számára, igaz, bőven boldogok lettünk volna, ha a popsztárteljesítményünknek ez a legkellemetlenebb mozzanata. A részleteket hagyjuk is.

Visszatérve a hangszóróra: számolj a súlyával, 6,3 kilós ugyanis, azaz szaladgálni nem érdemes vele; igaz, már csak méretéből adódóan is inkább autós kiruccanásokra ideális, biciklihez, pláne testhez ne rögzítsük tehát. lekerekített kocka alakú, szerencsére a tervezők gondoltak a kényelemre, egy a testból nem kiemelkedő fogantyú gondoskodik arról, hogy szállítható legyen, a fogása kényelmes, stabil.

tápkábel, elem a mikrfonnak, használati utasítás, maga a mikrofon és a hangszóró az elem beszerelésével együtt 40 másodperc alatt bírtuk működésre.

Mit tud?

Ahogy említettük, az Encore jóval több egy egyszerű karaokehangfalnál: a ketipartitól a tüntetésen át a DIY esküvőig minden eseményen tökéletes társad lesz, ahol arra van szükséged, hogy hallasd a hangod. A mikrofon hatótávolsága nagy, a hangszóró megtölti a teret hanggal (szabadéten is több mint elég), vezérlése egyszerű, nincs szükséged sem hangosítóra, te lehetsz a saját hangmérnököd, mindezt elektromos hálózat nélkül.

Azért persze mégiscsak a buli a lényeg, és természetesen ebben a legerősebb az Encore. A lakásban tartott partitól a vízpartig bárhova elviheted, utóbbi szerencsére egyre aktuálisabb, hiszen itt a tavasz. Aki már hallott JBL-hangszórót, az tudja, mire számíthat: enyhén a basszus felé dőlő, de azért telt és kiegyensúlyozott hangzás, amely megtölti a teret, és bár az audiofilek találhatnak fogást rajta, ez ne riasszon el senkit. Igazi néphangszórók ezek, szórakoztató, könnyen használható és jó minőségű anyagokból összerakott darabok, amelyek sokkal erőteljesebben szólnak, mint amire a méret alapján gondolnánk. Az Encore meg is kapta a JBL Origina Pro Sound logót, ez csupán annyit tesz, hogy pont úgy szól, ahogy azt várnánk, bár a „pro” jelző kissé megtévesztő, hiszen szó sincs arról, hogy szakemberek által is használható referenciahangszóróról lenne szó. 

Méretéből fakadóan diszkóvá ugyan nem varázsolja a nappalit, de mégis vicces partitrükk a Dynamic Light Show, azaz a beállítható funkciójú színes ledfények. Gombnyomásra változtathatod, hogy a zene ütemére változtassa-e a fényjáték színét, helyzetét, esetleg stroboszkóppal nyakon öntve. A JBL app segítségével teljesen testre szabhatod a látványt, de szerencsére nem kell ilyesmivel bajlódni a parti hevében, elég a megfelelő gombot nyomogatni az előlapon, hogy az üzemmódok közt válthass. A nagy membránt rejtő rács mögött egy körkörös és egy magát a rácsot körülölelő, vékonyabb RGB-ledcsíkot működtethetsz, fent pedig három éles, fehér, stroboszkópszerű izzósort találsz. Vagyis nem találsz, hiszen ügyesen elrejtették őket, de ennek ellenére nappali fényben is meggyőző fényerővel villognak.

A JBL Encore vezérlése, ahogy a fentiekből kiderült, pofonegyszerű, használatiútmutató-böngészést nem igényel. A bekapcsológomb, a Bluetooth-kapcsolatért és a fényhatásokért felelős gomb mind könnyen hozzáférhető és azonnal reagál. A mély hangokat két lépésben emelheted ki, illetve kapcsolhatod ki a funkciót, nekünk a legdurvább fokozat már kicsit sok volt, a köztes megoldás jelentette a legjobb hangzást a kortárs elektronikus zenék és a rock terén is: bömböltettünk némi Chemical Brotherts (ők ugye a brutális basszusokon kívül a legmagasabb tartományban a fület karcoló savazásról híresek), Rihannát és Lady Gagát (sajnáljuk, de nem sajnáljuk!), és pont olyan tisztán szóltak, mint a Foo Fighters és a Queens Of the Stone Age. A karaoke-ügyben népszerű régebbi számok (az Abba-életműtől a California Dreamingig) viszont kikapcsolt mélyhangkiemeléssel érvényesültek a legjobban, mindenkinek ezt ajánljuk tehát. Természetesen megtaláljuk a lejátszás/pause gombot is, amely dupla koppintásra számot ugrat, körülötte pedig egy azonnal reagáló hangerőszabályzót.

A hátlapon még egy USB- és AUX jack csatlakozót is találunk, illetve egy TWS-gombot, hogy a sztereó hangzás kedvéért párosíthassuk egy másik JBL-egységgel.

Muszáj vagyunk ódákat zengeni a mikrofonról, amely külön vezérlősávot kapott a hangfal előlapján, itt a hangerőn túl külön szabályozhatjuk a magas és mély hangokat, illetve a visszhangosítást. Azaz egy-két tekeréssel tökéletesen hozzáigazíthatjuk a zene hangerejéhez és hangzásához. A mikrofonon csak egy bekapcsológombot találunk, azaz vezérelni a hangszórón kell. Maga az eszköz kellemes tapintású fém, stabil a fogása és kellően nehéz, a hangot pedig egy narancssrárga lyukacsos fémréteg ereszti át. Jól jött volna egy szivacs, így ugyanis nagyon érzékenyen reagál a levegővételre, szuszogásra; a csomagba ez talán belefért volna. Sajnáljuk még, hogy nem használható különállóan, akár PC-vel, igaz, üzletileg érthető, hogy a két egység csak egymással hajlandó kommunikálni. Kár a kihagyott lehetőségért.

Hogy szól?

Ez rövid lesz: vadállat módjára. Az Encore-t 5,25 collos mélysugárzóval szerelték fel, ebből már sejthető, hogy basszusban nagyon erős. Hivatalosan 50 Hz a legalacsonyabb frekvencia, amit produkál, de a gyakorlatban ez nem sokat mond: az ügyes tervezésnek és a jól elhelyezett passzív hangelvezető nyílásnak hála sokkal mélyebbnek tűnik a basszus. A közép- és felső tartományok is tiszták, kiegyensúlyozottak, torzulásnak nyoma sem volt nagy hangerőnél sem. (Igaz, a szomszédokra való tekintettel nem tekertük fel tejesen, a 100 wattos hangfal fele hangerőnél is majd’ leszakította a fejünket.)

A végére hagytuk a lényeget:

Képes-e megmenteni egy bulit?

Egyértelműen! Ahogy írtuk, az Encore a legjobban a négy fal között, vagy családias hangulatú kültéri bulikon érzi magát a legjobban. Ez azt jelenti, hogy (némi csoportnyomásra és éppen csak hogy mérhető véralkoholszinttel) olyanok is kezükbe merik venni a mikrofont, akinek egy karaokebárban ez eszükbe sem jutna. Az ember, mint tudjuk, végtelenül zavarba jön, amikor meghallja a saját hangját kívülről, az Encore-ral viszont egészen hamar túljutott mindenki a kezdeti sokkon és kipróbálta, milyen a kedvenc számait énekelni a Spotify kimeríthetetlen kínálatából. A hangerőt egy-egy mozdulattal helyrerakták, jól szórakoztak a visszhangeffekten, szóval attól a pillanattól, hogy bekapcsoltuk, egy percre sem ült le a buli. 

Ehhez persze nem elég a nagyszerű hangszóró, olyan elfogadó és támogató társaság is kell, ahol fel sem merül, hogy ér cikizni a másikat a „bénázása” miatt. Utóbbit a JBL nem biztosítja, az rátok vár, csak az előbbiről gondoskodik.

A JBL PartyBox Encore hangszórót itt vásárolhatod meg.

162741cookie-checkJBL Encore teszt- énekest nem csinál belőled, minden másra tökéletes