Ezért nem bírtam végignézni a Csillag születik című mozifilmet…

Lehet, nem leszek népszerű, de sok-sok erénye ellenére ez a film megint nem jutott át a szűrőrendszeremen. Én mindent megtettem és tulajdonképpen, nem akarom bántani az alkotókat. De a Csillag születik pontosan az, aminek látszik: egy érzelmes-zenés hollywoodi film. Abból meg már készült elég, nem…?

 

Míg a “vámpíros” mozik ideje úgy tűnik (végre) leáldozott és szuperhősök vették át a sápatag lények helyét a block buster-ek piacán, addig a zenés drámák és vígjátékok kora soha sem köszönt le. Ez az a műfaj az, amivel nagyon nehéz melléfogni. Legyen szó réteg jazz zenéről (Whiplash, 2014), könnyedén lecsúszó broadway hangulatról (La la land, 2016), vagy épp klasszikus musicalről (Mamma MIa 2, 2018), a siker garantált. Minél több tinédzsert tudunk megmozgatni (High School Musical, Pitch Perfect), annál jobb. A gyerekek pedig ugye régóta az amerikai filmipar célközönségét képezték (Sing!), a Disney produkciók pedig az ősidők óta zenés betétekkel voltak tele.

Nincs is ezzel semmi gond, a zene nagyszerű dolog, építi és formálja a lelket és hihetetlen terápiás erővel bír. Én magam masszív zenei képzést kaptam, az egyik legjobb magyar komolyzenei közegben nevelkedhettem, majd volt szerencsém belelátni a budapesti jazz szcéna egykor füstös, derengő, izgalmas és experimentális bugyraiba. Szóval ha valaki, én tényleg szeretem a zenét, sőt, nagyon nem is válogatok, minden, ami igényes és amiben lélek van “átjön”.

 

 

Mi akkor tehát a gond a Csillag születikkel?

 

Azt hiszem, semmi más, csak a kiszámíthatóság és a modorosság. Miközben Lady Gaga-t egy zseninek, egy korszakalkotó művésznek tartom (igaz, a zenéje nem mozgat meg különösebben, de pl. mint vizuális művész és főként, mint énekes-hangszeres zenész, már képes lenyűgözni), sőt, úgy gondolom, a színészi játéka semmiben sem marad el a mai “nagyokétól”, egyszerűen mégsem fog meg ez a fajta filmezés.

Bradley Cooper kapcsán is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A két művész az interjúk során ráadásul azt is számtalanszor bebizonyította, a brandek és a hírnév mögött normális, extrém intelligens és érzékeny emberek állnak. Kifejezetten szimpatikus alkotók, akiket nem áll szándékomban komolyabban kritizálni (mintha egyébként ez bármit is számítana a várható dollár milliós bevételek és jól prognosztizálható Oscar-díjak kapcsán…), de ha valami unalmas, hát unalmas. És nem (csak) a cselekmény miatt. Hanem a patikamérlegen kimért drámai alakítások okán is.

 

 

Lehet, csak el vagyok kapatva és már “untat” a zsenialitás? Nem tudom. Nyilván ízlés kérdése, kit zavar, vagy épp nyűgöz le egy-egy felhúzott szemöldök, vagy egy “jaaaj, én nem akarok színpadra állni, ez annyira, ciki….” kéretés, melyet nyilván zseniális éneklés követ. Az önmagunkba vetett hit hiánya persze a legjobbaknál (értsd ez esetben szó szerint) is előfordul. Az alkohol- és drogproblémák pedig ott kísértenek az előadóművészek körül. Tehát a filmben ábrázolt dráma valós. Csak már unalomig ismert. A szerelmi szál sorsa pedig pont olyan biztonsággal borítékolható, mint a moziban világító telefonkijelzőkkel babrálók irritáló jelenléte. 

Ha a Csillag születiktől nem várunk semmi világmegváltó gondolatot, ha elég, hogy sok zenét hallunk, elnézegetjük mások kételyeit, hezitálását és románcát, akkor persze tökéletes befutó a film. A barna hajjal, smink nélkül látható Lady Gaga és a legtöbbször véreres tekintetű, gyűrött arcú Bradley Cooper lehet, elég örömet szolgáltatnak így is. A saját szerzemények, a zenei kitárulkozás mindenképpen (ugyancsak) a javukra írható.

Hogy végül az Oscar-díj estéjén mennyi díjat söpörnek be, még kérdés. Én nagy összegben fogadnék a minimum három szobrocskára. Addig, amíg erre fény derül, ki-ki döntse el maga, megérdemli-e a hallhatatlanságot ez az alkotás, vagy sem. Én nemmel szavazok, de ha iskolai osztályzatot kéne adni, azért megkapná a stáb az 5-öst. Mert szépen dolgoztak a gyerekek. Csak az az átkozott “konzum” íz ne lenne…

 

Kapcsolódó MediaMarkt termékek:

 

Lady Gaga – Applause (Single CD), 999 Ft

Lady Gaga – The Edge Of Glory (CD), 1399 Ft

Lady Gaga – The Monster Ball Tour At Madison Square Garden (DVD), 1899 Ft

Tony Bennett & Lady Gaga – Cheek To Cheek – Live (DVD), 2699 Ft

Lady Gaga – Joanne (Deluxe Edition) (CD), 5699 Ft

Lady Gaga – Artpop (Vinyl LP (nagylemez), 699 Ft

Lady Gaga – Born This Way (Limited Edition) (Vinyl LP (nagylemez), 7799 Ft

További, összesen 21 Lady Gaga termék

Amerikai mesterlövész (Blu-ray), 1999 Ft

Joy (Blu-ray), 1999 Ft

Másnaposok trilógia (Blu-ray), 4999 Ft

25 Bradley Cooper film