2019 lassan véget ér, bár sokak számára az ünnepekkel járó teendők, vagy épp az üzleti év zárása még egy hatalmas stressz-faktorral bírhat. Legyen az idei december más. Használd ki a természet és az emberiség legjobb találmányát, a zenét és kerülj Zen állapotba a hideg, sötét napokon. Mi mindent megadunk hozzá, hogy a lehető legjobban teljen a hajrá!   Új, zenei sorozatunk célja, hogy felhívjuk a figyelmet a muzsika tudatmódosító és gyógyító erejére és hogy rávilágítsunk, mindannyian megérdemeljük a nyugalmat és kényeztetést. Témák köré szervezve összeállítottuk első lemez ajánlónkat, amelyet az év végi hajtás kapcsán fel-feltörő idegrohamok és persze a napfény hiányában vészesen csökkenő vitaminok hiányában jó eséllyel mindannyian tapasztalunk. Nem kell illegális vagy méregdrága eszközökhöz folyamodni, hogy decemberben is a csúcson lehessünk! Elég néhány kiváló pillanat, amivel újra tölthető az “aksi”. Jöjjenek a legjobb zenék, az alábbi szituációkra komponálva!  

Egy hosszú nap vége

  Hajnaltól pörög a mókuskerék? Legyél bár egy Siva isten vagy Káli istennő, zsonglőrködj egyszerre pár gyerekkel, háziállattal és munkahelyi főnökkel, a te energiáid is végesek. A feltöltődéshez kell az a bizonyos “én-idő”, főleg egy őrület nap végén. Ha otthon áll a bál, ha nincs egy zug, ahol egy kicsit csendben egyedül tudnál lenni, csapd fel a fejhallgatódat, ülj fel a fény villamosra és hallgass valamit, ami igazán boldoggá tesz! Sétálj egyet a kedvenc parkodban, a kedvenc utcáidon és fókuszálj arra, amitől még mindig te vagy a világ legboldogabb embere: a vegytiszta életre. Lehet, hogy otthon épp fut a lakás, lehet, hogy morogva váltál el valakitől, de a lényeg, hogy ott zubog a vér az ereidben. És ha bekapcsolod az agyad és szíved megfelelő részét, a legtriviálisabb, hétköznapi dolgok között is találsz valamit, ami most és csak neked kedves. Egy izgalmas, vadidegen arc, amelyik emlékeket hoz fel, egy illat a karácsonyi vásárok körül, a dunai panoráma és persze egy szám, amelyik ezer éve ott van veled, hogy erőt adjon. Ha megvan az a napi egy apróság, amitől minden jobb, máris könnyebb lesz minden. Akár egy üres lakásba, akár a csillárról lógó gyerekeid közé mész haza.   Albumok, amik segítenek elérni a Zen-t: 

Egy hosszú év vége

  Az emberiség jó ideig figyelgette a természetet, majd kitalálta az idő mérését. Amíg közelebb éltünk a természethez, jobban értettük a törvényszerűségeket, jobban elváltak az évszakok és a velük járó előnyök-hátrányok, melyek a testünkre és a pszichénkre is hatnak. Persze attól, hogy jelenleg hideg és sötét van – legalábbis itt mifelénk -, az élet még nem áll meg. A munkahelyen, a suliban, az emberi kapcsolataink szövevényes hálójában is “teljesítenünk” kell. A téli álom vonzó, de hát mit tegyünk, ha egyszer nem medvének születtünk? A téli “akkumulátor lemerülés” teljesen normális, ha fittyet hányunk a szervezetünk igényeire. Ne erőltessük azt, ami épp nincs. Együnk szezonális élelmiszereket és élvezzük a természetes lelassulást. Mikor élvezetesebb például termál fürdőkbe járni, ha nem most? És hogy a megújulás lélekben is megtörténjen, adjuk meg magunknak azokat a pillanatokat – akár napokat, hétvégéket -, amikor a pulzáló városi lét helyett kicsit a csendesebb környezetre koncentrálunk. Egy kulcsos házban begyújtott kályha mellett egy jó forralt borral elég energiát nyerhetünk ahhoz, hogy valódi mosollyal az arcunkon álljunk majd a karácsonyfa elé, és persze hogy ne dőljünk ki már jóval a Himnusz előtt Szilveszterkor.    Albumok, amik segítenek kiélvezni az év végét:  

Meditáció

  Ma lépten-nyomon mindenki jógázi, fut és persze keresi önmagát. A fizikai – egyébként szuper – útkeresés mellett azonban a lustasági faktor a legfontosabb területen akadályozza meg a változást: a pszichénkben. A meditáció lényege nem az Insta fotó, a jóga póz egy látványos helyen. A meditáció a világ legegyszerűbb – és egyik legnehezebben gyakorolható – dolga: a csend. Ha valaki próbálta már kiüríteni a gondolatait, tudhatja, milyen gyorsan és észrevétlenül kúsznak vissza szinte azonnal a belső monológok. Legyen szó az előttünk álló feladatok listázásáról vagy épp egy régi sérelem kapcsán feltörő gondolat-cunamiról. A belső csend megteremtéséhez nem kell drága kütyü, nem kell márkás öltözék. Csak napi pár perc, amikor az ember gyakorolja a gondolatnélküliséget. Kisebb mankók azonban segítségünkre lehetnek, főleg az út elején: a légzés figyelése, egy gyertya lángjának bámulása, egy füstölő meggyújtása, de akár egy nyugodt, meditatív zene hallgatása is hasznos lehet. A lényeg a kitartás és a lehetőség szerint minden nap ugyanakkor ismétlődő menetrend. A függőség és a fejlődés gyorsabban kialakul, mint gondolnánk!   Albumok, amik segítenek csökkenteni a belső zajt:   

Élményfürdő, otthon

Bár nem mindenki “kádazós”, azért egy gyertyafényes, illóolajos-sós, esetleg testesebb vörösborral kísért kádfürdőre jó eséllyel senki nem mond kategórikus nemet. Elég a vízbe egy kanál méz, olivaolaj, tengeri só – tehát semmi faxni, csak ami a legtöbb konyhában így is, úgyis megtalálható -, a hordozható, minőségi hangfalból szóló zene és máris sokkal jobb minden. A gyertyafény ajánlott, az alkohol fogyasztás opcionális. Utóbbinál fontosabb az, hogy azt érezzük, mintha szabadságra mentünk volna, kiszakadtunk volna a pár perccel ezelőtti életünkből és most a semmi közepén ülnénk, meleg, kellemes vízben, lágy fénybe burkolózva. Egyedül vagy párban is kiváló feltöltődés a kádazás. És ha a férfiaknak identitás problémájuk lenne a “túl illatos, túl nőies” program kapcsán, szerezzék be a Jóbarátokból ismert játék hajót!   Albumok, amik segítenek a teljes ellazulásban: