Fenntartható „tévézés” avagy irány a zöldebb jövő!

Sok háztartásban szinte mindig megy a képernyő, sokszor csak háttérzajnak, de vajon mennyi kiadást jelent ez nekünk? Megkértük kollégáinkat, hogy teszteljenek két TV-t, mutatjuk az eredményt! (Magáról a fogyasztásmérésről egy külön cikkben is foglalkoztunk, amit szintén érdemes elolvasni).

Mi is az a BetterWay? Mitől lesz valami fenntartható?

Számunkra a MediaMarktnál nagyon fontos az az ígéret, amit annak érdekében tettünk, hogy egy lehetőségekkel teli, jobb életet teremtsünk, ezért megalkottuk a BetterWay logót, amely a MediaMarkt fenntarthatósági tevékenységének 2 fő alapvetését képviseli:

  • a cég fenntartható működésének erősítését
  • a fenntartható életmód biztosítását

A BetterWay jelölést megkapják fenntarthatónak minősített termékeink is, így bizony néhány energiatakarékos tévé is. A különböző kritériumok meghatározásában és a minősítésben 5 független vizsgáló-és tanúsító szervezet segít minket. Ezek a szervezetek, listák a Blue Angel, az EcoTopTen.de, a topprodukte.at, a topten.eu és a topten.ch.

Nyolc kollégánknak lehetősége volt tesztelnie egy-egy BetterWay minősítéssel ellátott műszaki cikket Ebben a részében két energiatakarékos televíziót mutatunk be, amit tesztelőink, Péter és Imre egy hónapon keresztül használtak, majd véleményeztek.

OK. ODL 32850HC-TB HD Ready LED televízió, 80 cm

OK. ODL 32850HC-TB HD Ready LED Televízió

Péter egy alacsonyabb árkategóriájú, jelenleg 45-55 ezer Ft közötti, saját márkás terméket tesztelt. Véleménye szerint a termék kedvező ár-érték arányban, egyszerű használni, sebességben azonban lehetne jobb, a beüzemelése pedig könnyebb.  

A televízió F energiabesorolású, 80 centiméteres képernyővel rendelkezik és tökéletes választás lehet, ha egy egyszerű, de az elvárásokat tökéletesen hozó termékre vágyunk.

Péter szerint a termék egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon egyszerű és zökkenőmentes installálni, könnyű (3.8 kilogramm tömegű), így könnyen felszerelhető akár a gipszkarton falakra is, de talpain is könnyen megáll.

Ki kell emelnünk, hogy a TV nem rendelkezik okosfunkcióval, így a terméket a kábeltévé szerelmeseinket ajánljuk. Annak, aki mégis szeretné lejátszani multimédiás tartalmait a készüléken, annak rendelkezésére állnak HDMI és USB csatlakozók is, így könnyen összekapcsolható például egy laptoppal. Távirányítójának eloszlása nagyon jól kitalált.

A termék beépített Dolby Digital Plus hangrendszerrel rendelkezik, így a hangzás kérdésén sem kell aggódnunk.

Az OK. tévét az EcoTopTen.de minősítette. Ahhoz, hogy megkapja a fenntartható minősítést, legalább F vagy annál jobb energiabesorolással kellett rendelkeznie, ezenkívül energiafogyasztása SDR módban nem haladhatja meg a 70 kWh/1000 h fogyasztást. A készülék beleesik ebbe a kategóriába, a Péter által tesztelt OK márkájú eszköz fogyasztása ugyanis pont 70 kWh/1000 h.

PHILIPS 32 PHS 5505/12 HD Ready LED televízió, 80 cm

Imre egy magasabb árfekvésű, jelenleg 65-80 ezer forint közötti tévét választott.

Az eszköz szintén 80 centiméteres (32 colos) képernyővel rendelkezik és E energiabesorolásba tartozik.

Imre leginkább az egyszerűen kezelhető szoftvert szerette a termékben. Az egyszerű használat azonban nem ellensúlyozta, hogy a termék talpa meglehetősen alacsony, így inkább azoknak ajánljuk, akik falikonzolon helyeznék el a terméket. Ez az eszköz sem sokkal nehezebb, mint olcsóbb társa, mindössze 4 kilogramm tömegű, így nyugodtan felszerelhetjük szobánk valamelyik falára.

A TV Philips Pixel Plus HD rendszerrel rendelkezik, amely optimalizálja a képminőséget a szép kontrasztú éles képek érdekében. Akár online streaming tartalmat, akár kábeltévét nézünk rajta, élesebb képeket, ragyogóbb fehéreket és mélyebb feketéket kapunk.

A Philips készüléket a topten.eu minősítette fenntarthatónak. Ehhez szintén legalább F energiaosztályúnak vagy jobbnak kellett lennie a terméknek. Az Imre által tesztelt Philips TV energiafogyasztása 1000 órára lebontva 24 kWh, ami E energiabesorolással is igen jónak számít. Ha az EcoTopTen.de minősítette volna ezt a készüléket is, akkor is bőven belefért volna az előírtakba, hiszen, majdnem egyharmadát teszi csak ki a 70 kWh/1000 órás felső fogyasztási határnak a tv energiafogyasztása.

Összességében elmondhatjuk, hogy a két termék hasonlóképpen teljesített a tesztelés során. Fontos kiemelnünk, hogy mindkét termék energiahatékony, kategóriájukban jelenleg az E besorolású eszközök állnak az élen, így nem lőhetünk mellé velük, ha ez számunkra fontos szempont.