MSI Optix MAG273 teszt – a tökéletes igásló

Az MSI Optix MAG273 sztenderd Full HD gamer monitor, amely úgy lopta be magát a szívünkbe, hogy tulajdonképpen semmit nem tesz, csak amit papíron ígér.

Több nagyszerű dolog történik egyszerre a gaming szcénában mostanában. Illetve bocsánat, október van, ami hagyományosan a videojátékipar legnagyobb hónapja, most sincs másként ez, szóval rengeteg nagyszerű dolog történik; de a hardverpiacon biztosan van kettő. Egyrészt megjelennek az új GPU- és CPU-szériák a nagy gyártók repertoárjában, másrészt, részben ezért, részben a kereslet-kínálat egyensúlyba kerülésével rendeződött végre a videokártyák ára. Értsd: végre két-háromszázezer forint körülre került az igazi gamerek körében népszerű felső-középkategória, és tisztességes belépő szintű kártyákat is zsákolhatunk már százezer forint körül.

Azaz egészen baráti áron építhetünk Full HD, esetleg 1440p-s felbontásra optimalizált pc-t.

Az elmúlt ínséges évek után ez egészen csodálatos, de mit sem ér az egész a vashoz méltó monitor nélkül, amely képes kisajtolni az alkatrészekben rejlő potenciált, és úgy is jeleníti meg a játékokat, hogy nézni is öröm, hát még noscope vérengzést rendezni CS Góban.

Itt jön a képbe az MSI haladó gamereknek és kezdő kontentgyártóknak szánt monitora, az MSI Optix MAG273, amely kisebb kompromisszumokkal ugyan, de megbízható társad lesz az elkövetkezendő eseménydús évekre. Feltéve, ha megelégszel a Full HD felbontással; mi azt mondjuk, elégedj meg, és mindjárt ki is fejtjük, miért.

Összeszerelés, első benyomások

A dobozban csak annyit találunk, amennyire szükségünk van, és ez jó hír. Magán a kijelzőn kívül két részletben találjuk meg az állványt, illetve egy az illesztést takaró hátlapot, a 144 Hz-es képfrissítéshez megfelelő HDMI- és DisplayPort-kábelt, csavarokat és használati utasítást.

Az összeszerelés sajnos nem toolless, azaz egy darab csillagcsavarhúzóra szükséged lesz, de így is három perc volt az egész, A talpat kézzel erősíthetjük a tartóállványra; nem szorul össze teljesen, egy kicsit elmodzítható, ahogy az építőmunkások mondják: van egy kis játéka. Ennek azonban használat közben nincs jelentősége és egyáltalán nem rezeg, lötyög, az asztal mozgatására sem. A talp strapabíró fém, az állvány többi része műanyag borítású, de megfelelő minőségű – és ezt a részét úgy sem nagyon látod majd.

Miután négy csavarral a panelre rögzítettük, egy mozdulattal helyre pattintottuk a takarólapot; ennek tényleg csak az OCD-nk miatt volt jelentősége. A mellékelt eltartó elemeknek hála egyébként VESA-állványra is szerelhetjük, azaz akár a falra is rögzíthetjük. Maga a monitor még összeszerelve is meglepően könnyű, egy kézben cipelhetjük, ha munkaállomást váltunk. Az egyetlen igazi negatívum, hogy a tervezők nem gondoltak a kábelmenedzsmentre: nem rejthetjük el az állványban és nem is csíptethetjük sehova. Nem lenne ez akkora baj, ha egy-két kábelről lenne szó, ám mivel a monitort USB-hubként is használhatjuk, egér és billentyűzet csatlakoztatásával, a tápkábellel együtt akár öt kábel elvezetéséről kell gondoskodni, úgyhogy igazán ügyelhettek volna erre. A tápellátásért felelős „tégla” viszont szerencsére kicsi és diszkrét.

A jellegzetes V-alakú talpról már érezni, hogy játékosoknak szánt termékről van szó, és bár szerencsére a gaming esztétikát nem tolták túl, a monitort megfordítva egyértelmű, honnan fúj a szél. Van itt minden: egyébként ízléses szálcsiszolt sáv, beljebb nyomtatott áramkörre emlékeztető motívumok, még beljebb pedig rácsok – funkciója nincs, hiszen a monitor nem kapott aktív hűtést, szüksége sem lenne rá. Kapott még egy vaskos sárkányos logót, és a joystickot is a hátlapon találjuk.

Amennyire gamer stílusú a hátsó oldala, annyira visszafogott az eleje – és ennek nagyon örültünk. A szinte kávamentes kivitelbe csak az alsó sáv „zavar be”, de egy MSI-logón és egy LED-izzón kívül itt sincs semmi. Ha csak előről nézzük, irodai monitornak is elmenne. Ha működését, akkor is, de erről később.

Mit tud papíron?

Csak az adatok alapján az MSI Optix MAG273 egy sztenderd Full HD monitor: megfelelő, de nem is emelkedik ki a mezőnyből. Se nem hajlított, se nem ultrawide; egy 27 collos, 144 HZ-es IPS-panellel felszerelt kijelző 1 ezredmásodperces válaszidővel és „HDR ready” plecsnivel.

A portokat illetően sem ér meglepetés: két HDMI- és egy DP-bemenettel és egy audiokimenettel rendelkezik, találunk még két USB-csatlakozást (plusz azt, amit a PC-hez kell csatlakoztatni), és ezzel meg is vagyunk. Beépített hangszórót nem tartalmaz, de az ilyen kategóriájú monitorok hangminőségét ismerve ez nem is baj. Azt pedig, hogy valódi HDR-élményt nem feltétlenül kapunk, már a 250 nites maximum fényerő is elárulja. Az IPS-panel mindenesetre 10 bites (pontosabban 8, plusz FRC), azaz elvileg a színátmenetek tényleg szebbek, mint a belépő kategóriájú monitorok esetében.

A felbontás adekvát: bár 27 collos mérettel már kicsit hiányoltuk az 1440p minőséget, megfelelő távolságról rendben volt a pixelsűrűség, és aki ennyiért vesz monitort, annak alighanem a PC-je is csak ezt a felbontást bírja, főleg ilyen képfrissítéssel. Jó hír azonban, hogy megkapta az AMD Freesync Premium pecsétet, azaz a megfelelő Radeon kártyákkal minden további nélkül hozza a változó képfrissítést, és ez szerencsére G Sync-kompatibilitást is jelent, azaz az NVidia-tulajok sem maradnak ki a jóból.

Az extra funkciók közül a gyártó kiemeli a villódzásmentes technológiát, a játékműfajokra szabott előbeállításokat és a Night Vision módot, amely a sötét részek kiemelésével igyekszik javítani az esélyeinket a sötétebb pályákon. Fontos lehet még az MPRT mód, amely az elmosódást számolja fel a fényerő rovására.

Mit tud valójában az MSI Optix MAG273?

Röviden: mindent, amire szükséged lehet. Hosszan: tényleg hozza, amit papíron ígér, és még egy kicsit többet is.

Kezdjük a rossz hírekkel; pontosabban azokkal a területekkel, ahol bizony kompromisszumokat kötött a gyártó. Az egyik a HDR: bár bekapcsolható a funkció, és valóban kicsit fényerősebb és kontrasztosabb a kép, valódi plusz élményt nem ad, nem véletlen, hogy nem kapott VESA-tanúsítványt. Így is alkalmas mindenre a monitor, főleg, ha nem napfényes szobában használod majd; a lényeg, hogy ne a HDR-matrica miatt vedd meg.

Az IPS-panel korrekt: a betekintési szög szokás szerint nagyszerű, a színek élénkek, legfeljebb a kontraszt nem az igazi, félhomályos pályákon, sötét jeleneteknél bizony a panel háttérvilágítást látjuk majd, nem valódi feketéket. A képernyő uniformitása egyébként nagyon jó: a nálunk járt példány nem felhős, nem foltos. A sarkokon tapasztaltunk némi fénybeszűrődést, de ez csak a szokásos IPS-betegség.

A gyártó hangsúlyozza, hogy ez nem csak egy gamer monitor: a játékosoknak szánt beállításokon túl van profi üzemmódja is, de ezt azért kezeljük a helyén. A színek gyárilag nem a legpontosabbak, még sRGB-módra váltva (mert ilyet is tud) is kissé lilás volt; mindenképpen érdemes manuálisan kísérletezni a színegyensúllyal, ha produkciós célokra használod, nem úszod meg a kalibráltatást, és még így is óvatosan készíts professzionális nyomtatásra szánt anyagokat ezen a kijelzőn. Az mindenesetre tény, hogy komolyabb irodai munkákkal is megbírkózik a MAG273. Arról nem is beszélve, hogy a Windowst is sokkal nagyobb élmény 144 Hz-en használni, mint 60-on: ha egyszer kipróbáltad, nem akarsz majd visszaváltani soha többé.

A menü magától értetődő, könnyen használható, a joystick teszi a dolgát, de mindenkinek ajánljuk az MSI dedikált szoftverét: több beállítást érhetünk el és kényelmesebb is az egérrel navigálni, mint egy apró piros bütyökkel. Még ez utóbbival is három perc alatt testre szabtunk mindent. Az MPRT mód meglepően jól működik: az UFO-tesztet nézve gyakorlatilag megszüntette az IPS-panelekre jellemző motion blurt, igaz, a fényerő rögtön a felére esett. Mivel a mozgási elmosódás enélkül sem zavaró, inkább nem használtuk, de aki érzékeny az ilyesmire, az boldog lesz ettől a funkciótól. A válaszidő is nagyszerű: ugyan nem méricskéltük laborban, és tudjuk, hogy az 1 ms inkább 5-öt jelent a gyakorlatban, minden játék minden mozdulatunkra azonnal reagált.

Kipróbáltuk a Cyberpunk 2077-et, amely népszerűbb, mint valaha, a HDR- és válaszidő-ügyben zsinórmértéknek számító Doom Eternalt és a nagyon sötét és nagyon világos részeket is felvonultató Shadow of the Tomb Raidert, és mindegyik elől elégedetten álltunk fel. Bár az MSI szerint ez egy eSport-monitor, ne várjuk, hogy legyőzzük a 240 Hz-es paneleken edzett profikat, de ezt leszámítva minden gamer elégedett lesz. A műfajok szerint váltogatható előbeállítások okosan módosítják a színeket, kontrasztot, képjavító megoldásokat, de egy-két nap után úgy döntöttünk, elég nekünk a saját kalibrációnk minden játékra és fotós- illetve videós utómunkára. Az élesítést kötelező kikapcsolni, a szintén élességet és mozgást javító Image Enhancert pedig Weak beállításon hagytuk, így kaptuk a legtermészetesebb és legrészletesebb képet.

Plusz egy extra: falra/asztalra rögzíthető monitor karral szerelhető, azaz VESA szabványt támogatja a monitor, ez esetben 100×100 mm. (A VESA szabány a sík képernyős TV-re, monitorra (LCD, LED, PLAZMA, 3D) történő felszerelési rögzítő furatokra utal. Négy lyukból (csavarmentből) áll, és a TV vagy monitor hátulján található)

Végszó

Az MSI Optix MAG273 a tökéletes igásló: semmiben sem a legjobb, de mindenre nagyszerűen bevethető, semmi sem okozott gondot neki, amit hozzá vágtunk. Ha két hét használat után vakon kellett volna tippelnünk, 120 ezer forint körüli árat mondtunk volna, ezzel pedig azonnal bekerült a legjobb ár/érték arányú monitorok közé.