Mielőtt csak a hölgyek kattintanának: az rendben van, hogy egy férfi “megteheti”, hogy puhos legyen. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy jól is áll neki. Ráadásul az esztétikum mindkét nem esetében csak másodlagos. Az egészség, a közérzet viszont főszerepet kell, hogy kapjon mindannyiunk életében. 23 db eszközzel és néhány tippel segítünk, hogy mindannyian közelebb kerüljünk az ideális fizikai állapothoz. Semmi éhezés, csak a jó öreg izzadás! A MediaMarkt számára fontos, hogy a vásárlók minél színesebb kínálattal találkozzanak, a hétköznapi élethez szükséges eszközök számos területén. Az egészség, a jó közérzet, a fittség és állóképesség nem pénz kérdése. Hanem elhatározásé. Komolyabb befektetés nélkül, önerőből is bármit elérhetünk. De ha a kor és a technológia vívmányai egy kicsit is a segítségünkre lehetnek, ha a változás könnyebb különböző eszközök segítségével, miért ne vennénk igénybe ezeket a “mankókat”? A cél egy, az a bizonyos ép test, melyben az ép lélek is komfortosabban érzi magát.

Amiről sosem beszélünk: a legalapvetőbb pillérek, melyek nélkül nincs változás

A legtöbb ember által vágyott – egészséges! – testsúlycsökkenés első és legfontosabb lépése:
az elhatározás.
Lehetetlen tartós és látványos eredményt elérni, mert
 • a tv-ben mondták
 • mert a szomszéd jobban néz ki
 • mert a társadalom elvárása szerint jól kell kinéznem
 • mert most tényleg piacra dobtak egy csodaszert
Egyetlen ok segíthet, hogy változtassunk a testünkön: ha szeretjük és tiszteljük magunkat. Hiába tűnik közhelynek, hiába elcsépelt a mondás, a testünk olyan, mint egy templom. A tény az, hogy így van. Egy életre ebbe a vázba vagyunk zárva, melynek helyes, fájdalommentes működése és élettartama is nagyban függ tőlünk. A test az, amely tényleg azonnal meghálálja a törődést. A hétköznapi “mérgekről” való lemondás (a fehér cukor és só mértéktelen fogyasztása, a savasodást okozó anyagok, alkohol és társai csökkentése, elhagyása) már önmagában látványos eredményeket produkál. Nem csak a testsúllyal, de a bőrünkkel, a nyelvünkkel, sőt a tekintetünkkel kapcsolatban is! Az igény szerinti – tehát nem az esztelen divat-diétákat utánzó – kiegyensúlyozott táplálkozás és a hidratálás az alap pillér. Korábban már beszéltünk a belső megtisztulásról, ahogy az esetleges rossz kedélyállapot felszámolására alkalmas apró gyakorlatokról és trükkökről is. Ezeket újra átfutva olyan stabil szerkezetre építhetjük fel a testmozgást és a kilók lefaragását, az izmok építését, melyre bizton támaszkodva érhetjük el a sikert!

Mozgás, mozgás, mozgás

Testzsír szintünk csökkenése, izmaink kifejlődése, bőrünk feszesedése semmi mástól nem fog megtörténni, mint munkától. Ez így elsőre, kényelmes európaiként nehéznek tűnhet, akár el is veheti a kedvünket az egész folyamattól. A helyzet azonban az, hogy a mozgás, a sport öngerjesztő folyamatokat indít be. A kezdeti – akár tényleg csak pár napos – fájdalmak és nehézségek után – amelynek nagy része “fejben dől el”, ugyanis nem a fizikai, hanem a szokások, a rossz beidegződések és a rutin kapcsán jelentkező kihívás az, amivel meg kell küzdenünk – aztán jön az adrenalin és az endorfin fröccs. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az agyunkba szó szerint berobbanó vegyületek egyszerűen függővé tesznek. A mozgás így örömmé és szükségletté válik, a szekér pedig már megy magától. A gyors és könnyű átálláshoz a fenn már említett mérgek elhagyása nagyon sokat hozzá tehet. Egy átlagember észre sem veszi, milyen tudatmódosító hatása van pl. a cukornak. Hazai Attila, aki 45 évesen vetett véget életének Cukorkékség című művében megrázó erővel ír erről az ártatlan “szerről”. Persze tekinthető művében a cukor a drog allegóriájának, mégis, gyakorlott “böjtölőkként” pontosan tudhatjuk, milyen elvonási tünetekkel járhat az édesség letétele. Ha a rutin és a kitartást segítő vegyi anyagok már megvannak az agyban, minden jó úton halad. De hogy mi az, amivel a leghatékonyabban tudunk dolgozni? Melyik sportág vagy mozgásforma a legjobb számunkra? Nos, ez is teljesen egyéni kérdés.

Mondd, te kit mit választanál?

A futás ma hatalmas népszerűségnek örvend, egyre többen készülnek maratonra, ráadásul sokan összekötik a hasznost a hasznossal (42 km lefutását nehéz lenne kellemesnek nevezni) és sportteljesítményüket jótékonysággal kapcsolják össze. A futás azonban erősen “rétegsport”, általában véve a cardio jellegű mozgásformák nem mindenki számára üdvözítőek. Főleg, ha esetleg valamilyen súlyosabb betegséggel küzdünk, legyen az mozgásszervi vagy a szívünket érintő nehézség. A futás mellett a jóga a másik nagy listavezető. Mi azt javasoljuk, fordítsunk több időt a megbízható, valódi tapasztalatokkal és tudással rendelkező oktatók kiválasztására, mint a divatos “jóga cuccok” beszerzésére. A gerincoszlopot és a csigolyákat, valamint a különböző ízületeket csak akkor szabad azonos gyakorlatokkal terhelni, ha a mozdulatokat valóban helyesen, testfelépítésünknek megfelelően végezzük el. Sajnos nagyon sok személyi edzőt és jóga- vagy más mozgásformát oktatót lehet látni, akinek fogalma sincs róla, hogyan nyírjuk szét éppen mondjuk a bokaszalagunkat, vagy érjük el az alsó hátcsigolyák teljes szétcsúszását. Ez persze nem azt jelenti, hogy félnünk kéne a szervezett óráktól. Csak fontos tudni, hogy kihez érdemes menni. Fontos kérdések egyébként, amiket már az első percben feltehetünk magunknak:
 • csoportos vagy egyéni sportot keresek?
 • csapatban, játszva mozgok szívesebben, vagy mondjuk egy gépen, csak az adott gyakorlatra fókuszálva?
 • segítenek az eszközök vagy hátráltatnak?
 • milyen fitness eszközök tesznek hozzá a teljesítményemhez, a fejlődésemhez?
 • kültéri vagy beltéri órát/sportágat keresek?
 • otthon teljesítek jobban vagy egy másik, neutrálisabb helyen?
 • zavar ha látnak vagy motivál a nyilvánosság?
Ezeken a bevezető kérdéseken át már könnyebben eljuthatunk az ideális(abb) mozgásformáig. Azonban a tökéletes választáshoz lehet, idő és néhány kisebb kudarc is kell. Mindenképp érdemes olyasmikbe belekóstolunk, amik mindig is, vagy épp mostanában vonzottak minket. Legyen szó mondjuk a jó idő beálltával a kajak-kenuzásról, az embert próbáló falmászásról, vagy egy táncstílusról. Ne sajnáljuk a pénzt és időt a “kóstolgatásra”. Ki tudja, mi tesz minket annyira boldoggá, hogy állandó hobbivá váljon. (E sorok szerzője mostanában újra ping-pong asztal közelébe került. Az iskolás évek és a hosszú nyári szünetek alatt űzött kedvtelés pedig úgy tűnik, idén akár rendszeres, heti szintű aktivitássá változhatnak. Ráadásul ingyen, egy parkban.)

Fitness eszközök, mert megígértük! És mert színes a kínálat!

Ahogy említettük, a MediaMarkt kínálatában jelenleg 23 fitness eszköz található meg. De online és a boltokban kapható még további számos sportoláshoz használatos kiegészítő (kerékpáros holmik, rollerek, okoskészülékek, gördeszkák stb.), összsen 124 féle Szabadidő & Sport termék. Így a kül- és beltéri aktivitáshoz is be lehet szerezni pár apróságot vagy épp nagyobb gépet. Utána már minden csak rajtunk múlik!