Garantáltan felizzik a hangulat, ha ezekkel a grill desszertekkel abszolválod a kerti party-d!

Ahogy arról már beszámoltunk – és titkon reménykedünk benne -, új magyar grill mozgalom születése van kilátásban. Mert hát miért maradnánk ki valami egészen jóból, amit a környékbeli országokban már jó ideje űznek, ami nem vágja haza a családi kasszát és ami egyszerűen finom! Jöjjön egy gasztronómiai terület, amely kapcsán a grillezés talán nem ugrik elsőre, de amely kapcsán a “Dolce Vita” még forróbb, még érzékibb felhangot kap. Édesség és desszert áradat, tüzes felhanggal!

Az internetet ellepték a a jobbnál jobb grill receptek. Önmagában ez a tény még nem olyan felkavaró, hiszen a gasztronómia jelenleg virágkorát éli, szinte mindenfele receptekbe és tippekbe botlani. Azonban az közel sem hétköznapi jelenség, amikor tűz felett pirított, karamellizált és finoman átsütött édességekhez kerülünk közelebb. Mivel mi a lazább, improvizatívabb szabadtéri sütés-főzésben hiszünk, a most következő receptek kiváló alapanyagok lehetnek. Fedezzük fel a faszénen, vagy elektromos rácson roppanósra piruló alapanyagok tárházát, és kápráztassuk el a barátainkat egy-egy összejövetelen. Akár a gangon, az erkélyen, vagy egy parkban! 

Most bemutatjuk a forró érzelmeket kiváltó desszertek legjavát, az 5 legjobb receptet! Vigyázat, garantált éhségérzet veszély!

1. Fagylalt grillezett ananász ágyon

Hozzávalók: 

 • ananász karikák
 • vanília fagyi
 • Dulce de leche, avagy az argentin karamellizált tejkrém
 • kókusz reszelék

Elkészítési idő: 10 perc

Munkafolyamat: 

A grillezés logikája és a kép alapján talán teljesen világos, mi a teendő. Csak a Dulce de leche kapcsán érdemes megállni egy percre, amúgy máris nekieshetünk a dolognak, már ha van otthon minden hozzávaló. A karamellizált tejkrém tulajdonképpen jól megcukrozott, sűrített, forralt tej, amelyet szódabikarbónával és fahéjjal is megbolondíthatunk. Ha lustábbak vagyunk, eleve vehetünk cukrozott sűrített tej konzervet, akkor aztán már tényleg csak a hevítést (majd a hűtést) kell abszolválnunk.

Ízlés kérdése, hogy a tűz fölött megdolgozott, ragyogó ananász karikákat mennyire hagyjuk kihűlni. A túl forró ágyon szétolvadna a fagylalt, de valahogy vonzónak tűnik a hűvös és a langyos találkozása…

Az eredeti recept itt olvasható.

2. Nagyon nyári gyümölcs nyárs

Hozzávalók:

 • barack, eper és ananász kockák/szeletek
 • nyárs pálcika
 • extra szűz olviaolaj
 • méz

Elkészítési idő: 15 perc

Munkafolyamat: 

Először is kicsit, olyan 20 percre áztassuk be a nyárs pálcikákat vízbe. Amíg a desszert „gerince” felkészül a sütésre, a feltéteket szeleteljük fel ízlés és látvány szerint. Majd tűzzük fel őket a kis botokra és finoman permetezzük meg egy kis olivaolajjal és sóval őket. Ezután pakoljuk a nyársakat a közepesen előmelegített grillrácsra, majd ha a gyümölcsök megpirultak (kb. 10-12 perc és időnkénti forgatás után), élvezzük a nyári ízek kavalkádját! Ja igen: az édes érintés végett csurgassunk egy kis mézet a szépségekre!

Az eredeti recept itt olvasható.

3. Grillezett banán hajó, egy kicsit Bajor Imre emlékére

Hozzávalók: 

 • banán
 • vaj
 • vanília fagyi (vagy a saját, kedvenc ízünk)
 • csokiszirup
 • karamellás csokiszelet
 • tejszínhab

Elkészítési idő: 9 perc

Munkafolyamat: 

Miközben előkészítjük a grill hőmérsékletét, olvasszunk egy kis vajat és kenjük meg vele a félbevágott és egyelőre pucolatlan banánokat. Arccal lefelé (tehát úgy, hogy a vágás mentén, húsukkal feküdjenek a rácsra) tegyük fel a gyümölcsöt a forró grillre, majd pirítsuk őket addig, míg aranybarnára nem sülnek. Ez kb. 2 percet vesz igénybe. Fordítsuk meg a banánt és süssük át a másik felét is, héjon át.

Ha kész a sütés, óvatosan húzzuk pucoljuk meg a gyümölcsöket, majd némi fagylalt társaságában helyezzük egy kehelybe őket. Ezután jöhet a „feltét”: ne sajnáljuk a csokoládé szirupot és az apróra vágott karamell szelet morzsákat! Hogy a tejszínhab még hova fér, rejtély, de jó eséllyel mindenki megoldja majd valahogy a kérdést.

És hogy mi a „Bajor Imrés” a történetben? Talán sokak emlékeznek a Kicsi huszár (és főként felesége) konyhai tudományára a Heti Hetes szereplőivel forgatott Vacsoracsata ominózus epizódjában. A fenséges vacsora utolsó fogása egy, a fentihez igen hasonló desszert volt, igaz, ott az alap felállás gyümölcssalátának indult. Ennek ellenére Bajorék a pirított dióval megszórt, jól átsütött banánt fagylaltra pakolták, így a szőlőszemek és egyéb nyalánkságok ellenére is azonnal beugrott a jó hangulatú műsor. Hogy a mi verziónk kapcsán gondolja-e majd valaki, hogy sült szalonnát kap fagylalttal, kiderül a grillrács mellett…

Az eredeti recept itt olvasható.

 

4. Gyöngyöző-virágzó grillezett alma

Hozzávalók: 

 • sütésre alkalmas, kisebb méretű alma
 • juharszirup vagy karamell krém (ld. fent)
 • pekándió
 • vanília fagylalt
 • fólia

Elkészítési idő: 40 perc

Munkafolyamat: 

Skalpoljuk meg az almákat, majd óvatosan kanalazzuk ki a belsejüket úgy, hogy kialakuljon egy kis odú a töltelék számára. Héja mentén vagdossuk be mélyen a gyömölcsöt, ügyelve rá, hogy ne szeleteljük fel a „bölcsőt”. Töltsük meg az almát a juharszirup krémmel (ha a fent már említett recept nem tetszik, vajjal, barna cukorral, vajkrémmel és persze a sziruppal isteni szószt készíthetünk, melyhez pontos receptet itt kaphatunk) és a feldarabolt pekándióval.

Jól bugyoláljuk be az almákat fóliába, majd tegyük fel őket a rácsra, kb. 30 percre. A sütési idő elteltével, a kihűlést megvárva óvatosan csomagoljuk ki a gyümölcsöket. Vigyázat, kapkodás esetén az alma a fóliára ragadhat, ebben az esetben pedig kanalazhatjuk kis szépen a desszertet a csúnya csomagolásból. A feltálalt almákra kanalazzunk egy kis fagylaltot, majd a látvány – és a még intenzívebb édes hatás kedvéért – csurrantsunk egy kis maradék juhar szószt és szórjunk egy kis pekán morzsalékot a desszert tetejére.

Az eredeti recept itt olvasható.

 

5. Balzsamecetes eperben fürdőző „angyalok eledele” torta. Persze grillezve!

Hozzávalók: 

 • eper
 • balzsamecet
 • cukor
 • „angyalok eledele”
 • tejszínhab

Elkészítési idő: 45 perc

Munkafolyamat: 

Amennyiben az „angyali” részt nem magunk készítjük, hanem készen vesszük a piskóta szerű alapot (szorgalmasaknak egy magyar nyelvű recept a házi elkészítéshez itt!), akkor az elkészítés tényleg nem lehet több, mint háromnegyed óra. A megmosott epret, a cukrot és a balzsamecetet egy tálban fél órára szoba hőmérsékleten pihenni és ismerkedni hagyjuk. Ezalatt a grill lassan felizzítható. A piskóta alapot tortaszeletekre vágva 3-4 percre helyezzük a forróságba. Ha mindkét oldala jól megpirult, mehet a desszert tányérra. Gusztusosan lapátoljuk mellé a finoman elázott epreket és ízlés szerint adjunk hozzá tejszínhabot. Ne feledkezzünk meg a gyümölcsök hátramaradt szószáról sem!

Az eredeti recept itt olvasható.

És hogy min készülhetnek el a finomságok? A MediaMartk 329 kapcsolódó terméke közül válogathatsz!