Grillezünk. Grillezzünk!
De milyen készüléket válasszunk hozzá? Gombóc Arthúrral szólva, van kerek, van szögletes…, de leginkább van faszenes, van gázüzemű és van elektromos, mindegyik a maga vitathatatlan előnyével és a figyelembe veendő nehézségeivel.
Tábortűz élmény
A faszenes grill azoknak ajánlható, akik át akarják élni a grillezés tábortüzes élményét, és élvezik a rajta készülő fogások különlegesen kellemes füstös ízét.
Így készülhet mondjuk egy finom hamburger, ami a klasszikus kerti partik elengedhetetlen kelléke. A kedvenc fűszerkeverékkel ízesített húsgombócok kimérése után már csak egy hamburgerprésre lesz szükségünk a tökéletes formájú hamburgerhús kialakításához. A hamburgerek mellé köretnek jöhet az alufóliába csomagolt héjas burgonya, amit akár közvetlenül a parázsban is süthetünk, és amit tálaláskor a legkülönfélébb fűszervajakkal, vagy fokhagymás tejföllel ízesíthetünk. Akik a könnyedebb változatot kedvelik, köretként különféle zöldségeket is piríthatnak. Ezekhez viszont a legpraktikusabbak a grillező tálcák.
A faszenes változatról tudni kell, hogy a legolcsóbb fajta, de a legtöbb tudást igényli a használata, nehezebben szabályozható a hőleadása, és a tisztítása sem tartozik a gyorsan, egyszerűen végrehajtható feladatok közé.
Nem gáz a gázüzemű, sőt…
Nem így a gázüzemű, amely pár perces felfűtés után hadra fogható, és nem hagy maga után sok eltakarítanivalót. A kényelemnek azonban magasabb az ára, és kevésbé adja ki a jellegzetes grillezett ízt.
Egy jól sikerült grillnyárs azonban feledtetheti velünk ezeket a hátrányokat. Ebben a kategóriában nálunk hosszú ideje nyerő egy görög specialitás a paprikás húsgolyó. A húsgolyóhoz a darált húst, fokhagymával, hagymával, petrezselyemmel, túróval, mustárral és reszelt parmezánnal ízesítjük, a közepébe egy kis fetasajt kockát „csomagolunk”. A golyókat aztán a grillnyársra húzzuk, mindegyik közé teszünk egy nagyobb kockára vágott vastag húsú zöld és vagy piros színű paprikát. Jól illik hozzá a lepénykenyér, az olivabogyó és a tzatziki.
A kényelmi megoldás
A legkönnyebben kezelhető az elektromos grillkészülék, ami gyorsan felmelegszik, nem annyira szagos, mint a faszenes, vagy a gázos, akár zárt helyiségben is használható, de csak ott, ahol van elektromos hálózat. Érdemes védett fűtőspirálos eszközt választani, hogy a grillezés közben képződő levek ne csöpögjenek rá.
Ezen a módon a legkönnyebb például a különféle speciális grillezhető sajt alapú ételeket elkészíteni, akár főfogásnak, akár húsok kiegészítőjeként. Ilyen az olasz scamorza sajt, amihez elősütött paradicsomot és burgonyát adva, remek grillezett rakott krumplit állíthatunk össze.
Elektromos grillen szebben pirulnak a közkedvelt tengeri herkentyűk is, főleg a garnéla, amelyhez aztán jól illenek a házilag készült mártogatósok, salsák és egyéb szószok.
Desszertnek is jó
Ne feledkezzünk meg az édességről, ami készülhet bármelyik grillen is. Mit szólnánk egy finom ropogós sárgadinnyéhez? Nem kell hozzá más, csak vékony dinnyeszeletek, amiket szegfűborsos, fahéjas, cukros, balzsamecetes olivaolajjal kenegetve, forgatva néhány perc alatt ropogósra sütünk. Fagylalttal is tálalhatjuk.
Jó étvágyat hozzá!