Hajvágás otthon – hajvágók és pár tipp!

A karanténfodrászat kész művészet, de szerencsére nem ördöngösség. Tippeket adnunk, termékeket mutatunk, hogy a saját mesterfodrászod legyél. (Ez most főleg férfiaknak szól.)

Több mint másfél hónapja élünk otthon, vagy félig otthon; ha karanténba nem is vonultunk, a hétköznapokban elég komoly kompromisszumokkal szembesülünk. Például – és ezzel alighanem minden havonta, másfél havonta hajat nyírató férfi szembesült már – nem jutunk el a fodrászhoz. Még ha hivatalosan „szabad” is, sokan (érthető módon) inkább nem ülnek be a székbe, ahol előttük aznap tucatnyian ültek már, hiába minden elővigyázatosság, sosem lehet tudni. Éppen ezért sok férfitársam szembesült azzal, amivel még életében nem:

meg kell fodrászolniuk saját magukat, lehetőleg máma még.

Ha tényleg nem próbálkoztál még hasonlóval, a feladat egészen ijesztőnek tűnhet, még úgy is, hogy egy egyszerű észérvvel elüthető a helyzet éle: „nyugi, úgysem látja senki”. Maximum a párod/családod, ők meg nyilván láttak már cikibb helyzetben is, mint egy mérsékelten elrontott frizurával. Nem csak emiatt nem kell aggódnod azonban, hanem azért sem, mert némi magabiztossággal (amit semmiképp se alkohollal szerezz meg, az ugyanis pont annyira károsítja a motoros funkciókat, hogy az a frizura bizony nem csak mérsékelten lesz elrontva) és, ha van, asszisztenciával egészen tűrhető eredményt lehet elérni.

Annyira, hogy fennáll a veszélye, hogy rákapsz és ezentúl magadnak intézed a témát, ha eljön az ideje, időt és pénzt spórolva ezzel magadnak. Ez persze kétélű fegyver: ha elrontod, csak magadat hibáztathatod, ha viszont jól sikerül (és másodszorra, harmadszorra már egészen biztos, hogy jól sikerül) büszke lehetsz magadra, a gratulációkat bezsebelve pedig lazán odavetheted a többieknek, hogy „amúgy én csináltam”. Ez természetesen nem vonatkozik azokra, akik mesterfodrászhoz, urambocsá’ borbélyhoz járnak, és akiknek az életmódjuk része ez a szakrális, komoly férfirítus. Ők tényleg kénytelenek lesznek kibekkelni, amíg csillapodik a víruspara, és csak átmenetileg alkalmazni az alábbi tippeket/termékeket, utána pedig töredelmesen bocsánatot kérnek a fodrászuktól/borbélyuktól.

Addig is: íme minden, amire szükséged lesz az önfodrászoláshoz!

Először is: pár alapgondolat, amit nem árt, ha szem előtt tartasz, ha először vásárolsz hajnyirót.

  • A vezetékes jobb. A gyártók szeretnek azzal büszkélkedni, hogy az eszközeik akkumulátorról, vezeték nélkül működnek „a maximális mobilitás és rugalmasság érdekében”, amiben persze van is valami: ha valamiért az erdő közepén szeretnél hajat nyírni, mindenképpen ilyet vegyél. Ha azonban nem, és van a fürdőszobádban hálózati aljzat a tükrödtől egy méterre, akkor jobb a vezetékes: ezek általában erősebbek, olcsóbbak és nem merülnek le váratlanul. Ha ugyanis lemerül egy hajnyíró, az különösen kellemetlen, hiszen ezeket az eszközöket általában egész éjjel, de legalább 5-6 óráig tölteni kell. Aki nyírt már hajat úgy, hogy tíz perceket várt, hogy tehessen egy-két mozdulatot, az tudja, milyen szörnyű ez. A legjobb persze az, ha a nyíró akkumulátorról és vezetékről is működik.
  • Az olcsóbb nem rosszabb. A legolcsóbb hajvágókkal általában nem nyúlunk mellé; nem azért olcsóak ugyanis, mert rosszak, hanem azért, mert az alapfunkciókon (értsd: lenyírja a hajad) nem nagyon tartalmaznak mást. Valószínűleg persze nem használod majd őket tíz évig (persze ki tudja), de, ha csak most, gyorsan kell valami, akkor bízhatsz bennük.
  • Szakállvágóval ne próbálkozz. De tényleg. Nem véletlenül nem hajnyíró van a dobozra írva. Sok idegeskedéstől (és egy elrontot frizurától) kíméled meg magad. Ugyanitt: a „hair trimmer” sajnos nem hajvágó, hanem igazító. Ha csak ezt tudja, azzal sem mész sokra – tanulj az én hibámból!
  • Bízz magadban. Egy kicsit úgyis felemás, csálé lesz, egy kicsit látszanak majd az átmenetek, itt-ott belenyírsz majd.

És ha belenyírsz, akkor mi van?

Nagyon fontos, hogy ne vedd túl komolyan az egészet (és magadat se). És ami még fontosabb: egy pillanatra se legyél mérges, ha izgul, tétovázik az, akit megkérsz, hogy segítsen, és akkor se, ha elrontja, vagy azt hiszi, hogy elrontotta. Dicsérd meg, köszönd meg, mondd, hogy nagyon ügyes volt, ha a feleségedről, barátnődről van szó, öleld meg, és kérlek, sose nézd meg az eredményt a tarkódnál kézi tükör (DVD, Blu-Ray) segítségével! Jobb lesz így mindenkinek.

Most pedig lássunk néhány termékeket! A linkekre kattintva meg is tudod vásárolni őket.

Gyorsan, olcsón, rövidre: Sencor SHP 211SL

Bedugod, elindítod és pár mozdulattal lenyírod a hajad. Erre tökéletes a Sencor verhetetlen árú, kőprimitív, de megbízható eszköze, amely természetesen csak vezetékről működik, és amely egy-két extrát is tartalmaz. A penge kemény rozsdamentes acél, nullás gépként is működik, egy karral szabályozhatod az átmeneteket, a haj hosszát pedig toldalékok segítségével variálhatod. 3, 6, 9 és 12 milliméteres hossz közül választhatsz, ezek azonban fixek, a karral nem szabályozhatod magukat a toldalékokat. Szóval: rövid hajra, egyszerű frizurára, ha kemény vagy, borostára és rövid szakállra tökéletes. Minden másra alkalmatlan, de könyörgöm: 3000 forintnál kisebb összegért lesz egy megbízható hajvágód.

A mindenes: Wahl Homepro 100

A történelmére és az elit termékpalettájára büszke gyártó alapdarabja a Homepro 100, amely pontosan olyan, mint amit a neve sugall: egyszerű, de nagyjából mindent tud, amire szükséged lehet. Nem tud trükköket, nem alkalmas nagy műgondot igénylő, precíziós műveletekre, de amit ígér, azt betartja, nagyon-nagyon jó áron. Fésű nélkül fél milliméteres hajad is lehet, a hosszt viszont itt is csak toldalék fésűkkel variálhatod. Ezekből rögtön nyolcat kapsz, három milliméteres lépésekben haladhatsz, a maximum vágási hossz viszont egészen meggyőző: 25 milliméter. Ha nem zavar a fésűcserélgetés, és tudod, mit akarsz, ez a te hajnyíród. Akkor is, ha nagyon erős, vastag és sűrű hajad van: a Wahlt birkanyírásra ugyan nem ajánlják, de fogadni mernénk, hogy megbírkózna azzal is.

A metroszexuális: Braun 7in1 Styling Kit

Nem csak (majdnem) mindent tud, hanem nagyon szép is: ha ezt megveszed, nagyjából letudod az egész testszőr-kérdést, hosszú évekre. Ahogy a nevéről kiderül, a szakálltól és az egyéb testtájékoktól a hajig mindenre jó, ráadásul elérhetőek a tökéletes átmenetek, és a precíziós műveletekkel sem gyűlik meg a baja. A nedves felületektől sem jön zavarba, akkumlátorról és hálózatról is működik. Fésű nélkül is működik, a haj hosszához pedig elég két fésűt cserélgetni, az egyik 11, a másik 21 milliméterig viszi, amit vinnie kell. Kapunk borosta- és kontúrformázó előtétet is, viszont orr- és fülszűrnyírót nem, pedig ebben a kategóriában már elférne az is. A penge éles és megbízható, viszont nem a legszélesebb, ami annak jó hír, aki tényleg ügyel a részletekre és azt szeretné, hogy pont úgy nézzen ki a fején található szőr, amilyennek megálmodta. Aki három mozdulattal szeretne hajat nyírni, annak nem ez a legjobb választás. A jó hír viszont, hogy erős és nem hibázik. Korábbi Braun-gépekkel voltak rossz tapasztalataink (főleg az akkumulátorosokkal), de ez most tényleg telitalálat. És még egy klasszikus, cserélhető fejes borotvát is kapsz hozzá.

A mester: Wahl Lithium Pro LCD

A karanténban rájöttél, hogy a fodrász szakma a te jövőd és erre az elgondolásra költenél is némi pénzt? Akkor jobb befektetést nem is találhatnál, mint a listán másodrszorra előforduló Wahl csúcsterméke, amelyre ugyan némi kellemetlen germanizmussal ráírták, hogy „az otthoni felhasználás speciális igényeire lett fejlesztve”, de ne vicceljünk már! Ez egy ízig-vérig profi mesterfodrász-alapeszköz, amellyel minden helyzetet megoldasz. Fésű nélkül is működik, hat vezetőfésű segítségével érheted el a maximum 25 milliméteres hosszt, köszörüléssel élezett pengéi tényleg nem akadnak meg semmiben, gyors, határozott mozdulatokkal is dolgozhatsz. Vezetékkel és vezeték nélkül is működik, utóbbit LDC-kijelző, gyorstöltés és akár 100 perc üzemidőt is biztosítő lítium-ion akkumulátor segíti. Az olló és a fésű pedig hab a tortán. Szóval éppen, hogy nem olyan okos, hogy magától nyírja a hajad. Vagy a többiek haját: ha ezt meglátják, az egész család sorban áll majd.

 

További hajvágókért, szakállvágókért, testszőrnyírókért kattints ide!