Nem, sajnos nem lesz elég a kis laptopod: így készülj fel a home office-ra

A legtöbben azt gondolják, hogy az otthoni irodához elég, ha otthon maradsz. Sajnos nem: irodát is kell építened magad köré. Ebben segítünk tippjeinkkel.

Home office. Ott tartunk, hogy az is megtanulta, mit jelent a kifejezés, aki soha életében nem dolgozott otthonról. Nincs mese, most egy pár hétig (vagy, ha hiszünk a szakértők prognózisának, és miért ne hinnénk: pár hónapig) ez lesz a munkavégzés elfogadott (felelősségteljes vállalkozások esetében: kötelező) módja. Döntéshozóként, vezetőként és alkalmazottként neked is ideje berendezkednek tehát erre az „üzemmódra”, amely sajnos nem is olyan egyszerű, mint ahogy hangzik. A legtöbben abból indulnak ki, hogy a jól működő home office-hoz elég annyi, hogy otthon maradsz, majd a saját kárukon tanulják meg, hogy ettől csak a „home” kitétel teljesül, az „office” nem. A jól működő irodához ugyanis otthon is az kell, ami „rendes” irodában: jól működő eszközök.

A jó hír, hogy 2020-ban tényleg el lehet érni, hogy a közös ebédet és személyes jelenlétet igénylő irodai poénkodásokat leszámítva pont úgy működjön minden, mintha egy légtérben ülnétek. Bár most, hogy belegondolunk, a virtuális ebéd is teljesen életszerű.

Nézzük tehát, mik azok az eszközök és kellékek, amelyekkel magadat körülvéve zavartalan és zökkenőmentes lesz a közös irodai munka – otthonról. Tippjeinket három kategóriára osztottuk: az alapfeltételek alatt azokat listáztuk, amelyeket muszáj beszereznünk (vagy előkeresnünk a kütyüspolc félreeső sarkaiból), a produktivitást segítő eszközök felgyorsítják vagy sokkal menedzselhetőbbé teszik a munkát, a kényelem című fejezet pedig ahhoz ad kapaszkodókat – szó szerint –, hogy hogyan lesz mindez kézreálló és ergonomikus. Utóbbi szempontot sokan elhanyagolják, pedig nem szabadna: fáradt szemekkel, fájós háttal nem lehet dolgozni és még az egészségünket is tönkretesszük.

Haladjunk tehát sorban.

Alapfeltételek

2020-ban nincs munkavégzés internet nélkül, ezt aligha kell részleteznünk. A jó hír, hogy a magyar szolgáltatók által biztosított modem routerként is funkcionál, azaz nem csak továbbítja az internetet, hanem szórja is, wifin keresztül. Ha azonban bizonytalan a netkapcsolat, vagy egy modem próbálja szórni a netet az egész családi házba, és az alkalmi irodánk ettől messze (esetleg másik szintre) esik, jobb, ha beszerzünk egy külön routert, amely erősebb jelet küld. Ez egy újabb „réteg” a routermodemhez képest, de sokszor megoldást jelenthet. Ennél egyszerűbb és szintén népszerű megoldás a jelerősítő: ezeknek a viszonylag kicsi és kényelmes eszközöknek semmi más dolguk, mint hogy továbbítsák a jelet a ház, lakás távolabbi zugaiba.

Régivágású internetezőknek ajánljuk a hagyományos, vezetékes netet: ez a legbiztonságosabb és legolcsóbb megoldás. Csupán egy kellően hosszú Ethernet-kábelre van szükség, amellyel összekötjük a modemet és a gépünket. Az asztali pc-k alaplapján van Ethernet-port. Ha vékony kivitelű ultrabookon vagy olyan laptopon dolgozunk, amelyet nem szereltek fel ilyen csatlakozóval, semmi baj: szükségünk lesz egy USB-s Ethernet-adapterre is. A vezetékes kapcsolat a leggyorsabb és legstabilabb, ráadásul beállítást és külön jelszót sem igényel.

Apropó, laptop: előfordulhat, hogy a „házi” laptopunkról menet közben kiderül, hogy nem birkózik meg a home office követelményeivel. Lehet, hogy szöveget szerkeszteni, videót nézni és netezni gond nélkül tudunk rajta, de a munka kedvéért megnyitott ezernyi böngészőablak, Office-alkalmazás és Skype bizony kimerítheti a memóriát és a processzort. Ha megteheted, hogy új laptopot szerzel be, mindenképpen figyelj arra, hogy legalább  legalább alsó-középkategóriás processzort (Intel-modell esetében az újabb Core i3, de inkább i5), legalább 8 gigabyte memóriát és lehetőleg SSD-háttértárat tartalmazzon.

Produktitivás

Nagyon sokan azzal a felkiáltással indulnak neki az otthoni munkavégzésnek, hogy „ugyan már, elég lesz a kis laptopom!”. Hogy aztán egy hét múlva szédülve, fej- és hátfájással próbáljanak produktívak maradni, csekély eséllyel. A helyzet az, hogy napi több orát gép előtt ülni csak egy tisztességes monitorral érdemes. A home office esetében elkerülhetetlen zsúfolt kijelző problémája máris megoldódik egy tisztességes felbontású és méretű monitorral. Legalább Full HD-s felbontást javaslunk, de ma már a 4K-s modellek közt is találunk olcsót és jó minőségűt, nem is beszélve a kettő közt helyet foglaló 1440p-s modellekről. Egyszerűbb feladatokra elég egy 24 collos is, komolyabb munkákra viszont legalább 27, de inkább 32 collos kijelzőt válasszunk, utóbbira már tényleg minden elfér. Akik tudják, hogy extra kijelzőhelyre lesz szükségük, azoknak bátran ajánljuk a főleg gamerek körében népszerű extra széles (21:9-es vagy még szélesebb) képarányú modelleket. (A gamer eszközök irodai hasznosságáról még lesz szó.) Ellenőrizd, van-e szemkímélő üzemmódja a kiszemelt modellnek. A kijelzőtípusokat nézve pedig könnyű összezavarodni; mi a jó betekintési szöggel és pontos színvisszaadással felvértezett IPS monitorokat ajánljuk.

Ha ezzel megvagyunk, rátérhetünk a perifériákra. A felhasználók többsége megelégszik a két-háromezer forintos billenytűzetekkel és a legolcsóbb egerekkel, amelyek általában megfelelően működnek, de egy igazi home office azért jobbat érdeme. 8-10 ezer forint környékén már egészen megbízható vezeték nélküli kombókat kapunk ismert (Logitech, Trust) és kevésbé ismert, de legalább olyan jó termékeket készítő (kedvencünk a Rapoo) gyártóktól. Nagyon jól jön, ha az egéren a szokásos háromnál több gomb van, és ha a textúrája inkább gumiszerű, mint sima műanyag: sokkal biztosabban simul majd a kezünkbe. Akiknek fontos, hogy évtizedekig hű társuk legyen a billenytűzet, gyors reakcióra és élményszámba menő gépelésre vágynak, azoknak ajánljuk a drágább, de sokkal strapabíróbb mechanikus modelleket. (Tessék, egy újabb gamerek körében népszerű, de irodába is tökéletes termékkategória!)

Gamervonalon haladunk tovább: nincs home office headset nélkül, a tökéletes megoldást pedig jobb a kissé drágább, de nagyszerű minőségű és jól felszerelt gaming headsetek közt keresgélni. Félreértés ne essék, a hagyományos (akár a mobiltelefonunkhoz gyárilag mellékelt) kis headsetekkel sincs semmi baj, de a hosszas konferenciabeszélgetésekhez a legjobb egy kényelmes, fülre simuló modell. Ezek megfelelően kizárják a környezeti zajokat, a mikrofon érzékeny, dinamikus és akadásmentes jelátvételt biztosít és akár órákig viselhetjük őket anélkül, hogy zavaró lenne.

Vannak beszélgetések, amelyekhez, ha személyesen nem is tudunk ott lenni, jobb, ha megmutatjuk magunkat. Erre jó a webkamera. A jó hír, hogy a laptopunk webkamerája egész biztosan megfelelő, ha pc-n, akkor bármely ismert márka alapkategóriás modelljét bártran ajánljuk.

Kényelem

Mint említettük, mellékesnek tűnhet, de nagyon-nagyon fontos szempont az otthoni irodában. A monitor fontosságáról már beszéltünk, arról viszont nem, hogy nem mindegy, hova és hogyan rögzítjük. Ügyeljünk arra, hogy a monitort úgy helyezzük állványra vagy falikarra, hogy a kijelző felső része (például a böngészősáv) pont szemmagasságban legyen, a képernyő pedig karnyújtásnyi távolságban. Az operációs rendszerünk beállításaiban kísérletezzünk a szöveg és a képernyő elemeinek méretezésével addig, amíg a székünkben hátradőlve is kényelmes és olvasható lesz minden.

Ha ezzel megvagyunk, még nem végeztük: mindehhez ugyanis szék is dukál. Nem mindegy, hogy milyen, elvégre a fél napunkat ebben töltjük majd. Mindenképpen magas háttámlájú, karfás irodai széket javaslunk, lehetőleg ergonómikusan ívelt idomokkal. Nagyon fontos, hogy hátradőlve vagy kényelmesen felegyenesedve, egyenes háttal előre nézve is tudjunk dolgozni – ezt a két pozíciót váltogassuk, hogy elkerüljük a fájdalmakat. Kevesen merik ajánlani irodai használatra a már ránézésre is játékosoknak fejlesztett gamer székeket, de mi most megtesszük: még az egyszerűbb modellek is tökéletes választásnak bizonyulnak, vagyis a testünk meghálálja majd a kényelmet. Ne feledjük: ezeket eleve úgy fejlesztették, hogy az e-sportolók egész napokat tölthessenek bennük zavartalanul. Ráadásul akadnak az üzletekben nagyon szép, diszkrét megjelenésű, a gamer termékekre jellemző felesleges sallangtól mentes modellek is. Az ártól pedig ne ijedjünk meg: sokkal tovább tartanak, mint amennyivel drágábbak az egyszerűbb irodai székeknél. A szék magasságát állítsuk úgy be, hogy a talpunk éppen csak érjen a földre, a kezünket a billentyűzetre helyezve pedig pont derékszöget zárjon be a könyökünk.

Ha mindezzel megvagyunk, már csak egy dolog kell: egy dedikált home office bögre. Szükséged lesz rá, hidd el. És meg is érdemled.

1034514cookie-checkNem, sajnos nem lesz elég a kis laptopod: így készülj fel a home office-ra