Itt az első emberszállító drón

Míg a tech világ nagy nevei – mint például a Google vagy az Apple – és az autóipar az önjáró gépkocsikat csiszolgatják, addig az idei CES-en egy Ehang nevű kínai dróngyártó cég már meg is alkotta az első emberszállításra is alkalmas robotrepülőt.

ehang_drone_02_MMM

A repülésre kész állapotában közel 4 x 4 méteres Ehang 184 egy fő szállítására alkalmas kabinja nagyjából két méter hosszú, egy méter széles és közel másfél méter magas, a vezérlést az itt elhelyezett táblagép végzi. Az utas ezen a konzolon keresztül adhatja meg az úticélt, illetve adhatja ki a felszállási és landolási parancsot, az útvonaltervezést a gép automatikusan végzi.

ehang_drone_03_MMM

A közel 200 kg önsúlyú gép és a maximum 100 kg-os utas mozgatását a 4 karon elhelyezett nyolc rotor végzi, a repülési magasság legfeljebb 500 méter. A 100 km/h-ás végsebességgel halado jármű 23 perces útra képes egy feltöltéssel, a töltési idő pedig 2-4 óra.

ehang_drone_04_MMM

A repülés biztonságát a gyártó számos óvintézkedéssel garantálja, a leálló rotort vagy rotorokat a többi kompenzálja teljesítményben, kifogyóban levő energiatartalék esetén pedig az eszköz azonnal megkezdi a biztonságos leszállást.

ehang_drone_01_MMM

Az Ehang ígérete szerint a gép hamarosan előrendelhető lesz és év végére már szállítani is tudják a 200-300 ezer dollárt kóstáló járművet.

38790cookie-checkItt az első emberszállító drón