Bevezetés

Azt hittem a JBL Partybox Stage 320 után nem jöhet nagyobb meglepetés a JBL-től, de nem is tévedhettem volna nagyobbat. A JBL Partybox Club 120 elképesztő teljesítményt nyújt egy még kompaktabb formába zárva. Legyen szó kertipartiról, vagy egy fülledt nyári esti házibuliról az albérletben, ez a hangszóró bárhol képes megteremteni a hangulatot.

Fizikai jellemzők

A Partybox110-hoz viszonyítva nincs markáns méretbeli változás, azonban súlya és funkcionalitása tekintetében lényeges fejlődésen ment keresztül. A hangfal magassága 57 centiméter, szélessége 28,8 centiméter, míg mélysége 30 centiméter. Súlya továbbra is ideális a könnyű szállíthatósághoz, mindössze 14 kg, ami csupán fél kilóval több, mint elődjének súlya volt.

Mivel a hangszóró súlya méretéhez képest jelentős, nekem hiányzott a Stage 320 modellben megismert kihúzható fogantyú és kerekek. Ha mozgatni szeretnénk, sajnos emelgetni kell, de ebben sikerült az elődmodellhez képest egy kicsit kényelmesebb megoldást találni: fix oldalsó kapaszkodók helyett most egy kihajtható fogantyút kaptunk. Ezenkívül a kialakítás letisztult, diszkrét, csak a néhol felsejlő JBL-sárga szigetek törik meg az elegáns kialakítást.

A kezelőfelület itt is puha gumiborítást kapott, a gombok továbbra is kényelmesek, lenyomásra halkan kattannak. A kezelőfelület szinte tökéletesen megegyezik a nagyobb testvérével, egy kivétellel: itt már nincsenek potméterek a mikrofon finomhangolásához.

Bemenetek és újdonságok

A készülék hátulján található a tápcsatlakozó egy gumikupak alatt. Ezen keresztül egy sima tápkábellel tölthetjük a cserélhető akkumulátort és hajthatjuk meg a hangszórót is, ha éppen lemerült az akksi.

Középen, egy kinyitható rekeszben található a 4277mAh kapacitással rendelkező JBL BATTERY200 Li-ion polymer akkumulátor, ami egy mozdulattal kivehető és cserélhető.

Végül legfelül a lenyitható, vízhatlan gumiborítású csatlakozópanel található, ami, ha be van kapcsolva a hangszóró, egy pici fehér LED-del világítja meg a csatlakozókat. Minden nyitható csatlakozófedél és az akkufedél vízhatlan, egészen pontosan Ipx4 védelemmel rendelkezik.

Csatlakozási lehetőség

 • A korábbi modellhez képest szinte csak a bluetooth verzió változott, 5.1-ről 5.4-ra. Ugyanúgy megtalálható az 5V, 2.1A USB csatlakozó, amiről tölthetjük a telefonunkat, ha a hangszóró ki van kapcsolva, illetve USB stickről játszhatunk le zenét a támogatott formátumokban – szerencsére a legtöbb ma még használatos hangfájl formátumot támogatja
 • Rendelkezésre áll a 3,5mm-es jack csatlakozó, amin keresztül gyakorlatilag bármit ráköthetünk a hangszóróra, legyen az laptop, PC, TV, vagy egy MP3 lejátszó.
 • A Stage320-hoz hasonlóan itt is lehetőségünk van sorbakötni több hangszórót a még teljesebb élményért a Daisy Chain segítségével.
 • 6,35mm-es jack a mikrofonhoz és a megosztott mikrofon/gitár bemenethez a hozzájuk tartozó külön-külön potméterrel
 • Legalul pedig a tápellátást biztosító hagyományos C7 csatlakozót találjuk egy gumikupak alatt

Mitől is szól ilyen jól?

A Club 110-hez képest a hangzás terén is van fejlődés, a korábbi 45-20kHz tartományt sikerült kibővíteni, így már 40-20kHz között üzemel a hangszóró, ami elsőre nem tűnik nagy előre lépésnek, de a mély hangoknál érezhető a javulás. Összesen 160 W RMS teljesítményre képes, melyet 4 hangszórón ad le a Club120.

Két darab 133 mm-es mélyközépsugárzó, és szintén két darab 57 mm-es magassugárzó került beépítésre a házba.

A Club110-hez képest az extrafunkciókban mutatkozik meg a generációváltás leginkább. Megkapta a felsőkategóriás hangszórókból megismert AI Sound Boost funkciót, az AuraCast-ot, javítottak a fényeffekteken és megkapta a szintén a nagyobb verzióból ismert JBL Pro Sound hangzást.

Fizikai tulajdonságok

Club110

Club120

Teljesítmény

160W RMS

160W RMS

Frekvencia tartomány

45-20.000Hz

40-20.000Hz

Bluetooth verzió

5.1

5.4

Cserélhető akkumulátor

Nem

Igen

JBL Pro Sound

A JBL Pro Sound egy olyan egyedi fejlesztésű hangrendszer technológia melynek célja, hogy kristálytiszta hangzást és erőteljes basszust nyújtson, hogy minden részletet tisztán hallhatóvá tegyen, legyen szó akár zenehallgatásról vagy filmezésről. Ennek a technológiának köszönhetően a JBL hangszórók kiváló hangminőséget és dinamikát biztosítanak, és alkalmasak lehetnek akár otthoni szórakozáshoz, akár professzionális felhasználáshoz.

AI Sound Boost

A JBL AI Sound Boost egy olyan hangjavító technológia, amelyet szintén a JBL fejlesztett ki. Tulajdonképpen mesterséges intelligenciát alkalmaz a hangminőség javítására és optimalizálására. Ezt a technológiát a JBL felsőkategóriás hangszóróiban alkalmazzák, és lehetővé teszi a hangminőség testreszabását az adott környezet vagy zenei preferenciák szerint.

Funkciók

Club110

Club120

Hangzás

JBL Original Pro Sound

JBL Pro Sound

Fények

Ütemre

Egyedi fényeffektek

AI Sound Boost

Nem

Igen

AuraCast

Nem

Igen

Akku élettartam és töltési folyamat

A cserélhető akkumulátor aktív, és nem túl hangos használat mellett kényelmesen hozza a gyártó által ígért 12 órás üzemidőt. A hangerőt egy kicsit feltekerve már inkább a 8-10 óra a reális. A 4277mAh egységet nagyjából 3 óra leforgása alatt tölthetjük 0-ról 100%-ra, ami a használati időhöz viszonyítva szerintem teljesen rendben van.

Bekapcsolás és párosítás

Először a bekapcsológombbal helyezhetjük üzembe a hangszórót, ez van középen, majd ezt követi a párosítás. Mindkét funkcióra dedikált gombunk van, és a bluetooth 5.4-nek hála a kapcsolódás villámgyors és stabil.

A bekapcsológomb két oldalán található tekerhető vezérlők közül az egyik a fényeffektek vezérléséért, míg a másik a hangerőszabályzásért felel. A fények kikapcsolására is lehetőség van, így sötét környezetet is tudunk teremteni a mozis élményekhez. A hangszóró kényelmes vezérlését az egyértelmű gombok egyszerű kezelhetősége és az azok által nyújtott visszajelzés teszi élvezetessé. A zenék lejátszására és a számok közti navigációra intuitív funkciók állnak rendelkezésre, melyekkel könnyedén kezelhetővé válik a hangszóró.

Kezedben az erő – JBL Partybox alkalmazás

A hangszórót nem csak a készüléken található gombokkal vezérelhetjük, hanem egy sokkal több lehetőséget biztosító appról is, ez a JBL Partybox alkalmazás. Ezt a legegyszerűbben a dobozon található QR kód beolvasásával érjük el és elérhető iOS és Android operációs rendszerre.

Az alkalmazás nincs túlbonyolítva, a nyitóképernyőn 3 opciónk van. Az elsőben tudjuk megkeresni a közelünkben lévő hangszórókat, és hozzáadni őket az alkalmazáshoz. A második lehetőség – ha van több Partybox szériás hangszóró a közelünkben – össze tudjuk őket kapcsolni, és máris sztereóban szólnak. Az utolsó menüpont az alkalmazás névjegye, ahol manuálisan is felvehetünk eszközöket az applikációba

A teljesség igénye nélkül én az alábbi funkciókat használtam a tesztelés során:

 • A hangszóró be/kikapcsolása
 • Személyre szabhatjuk a fényeffekteket, be vagy kikapcsolhatunk fényzónákat a hangszórón, illetve teljes szabadságot kapunk a színek kiválasztásában
 • Equalizer segítségével finomíthatunk a hangzáson, illetve a mikrofon hangját is szabályozhatjuk a dedikált vezérlővel
 • Kontrollálhatjuk a média lejátszást
 • Váltogathatjuk a BASS BOOST módjait, ez egyébként megegyezik a kezelőfelületen lévő gomb lenyomásával
 • Hangeffekteket adhatunk az éppen játszott zenéhez
 • Összeköthetünk több Partybox hangszórót, ezáltal igazi bulit varázsolhatunk

Mivel teszteltük?

Igyekeztem minél több módon, minél változatosabb zenékkel, filmekkel kipróbálni a hangszórót. A tesztkörülményeket is úgy választottam meg, hogy a lehető legkisebb negatív hatása legyen a hangzásra, így egy 9 négyzetméteres, nem túl nagy belmagasságú, sok bútorral telepakolt szobában állítottam fel, nagyjából középre, hogy a szabad falfelületekről visszaverődő visszahangok a lehető legminimálisabbak legyenek. A készülék hangerejét 60%-ra állítottam (nagyjából), hogy véletlenül se torzítson (egyébként magasabb hangerőn sem torzít).

Csatlakozást tekintve bluetooth és AUX voltak a lehetőségeim, így váltogattam, amennyire tudtam. AUX-on egy gamer laptop volt a segítségemre, bluetooth-on pedig egy Apple iPad szolgáltatta a forrást.

 

Bemenet

Média típusa

Club110

Club120

Stage320

Düne 1. rész

AUX

Film/Blueray

★★★☆☆

★★★★☆

★★★★★

Transformers: A fenevadak kora

Bluetooth

Film/Stream

★★☆☆☆

★★★☆☆

★★★★☆

Daft Punk – Random Access Memories (Drumless Edition) 

AUX

Zene/CD

★★★☆☆

★★★☆☆

★★★★★

Hellmate, Santiago & Carlitos, Chantal Lewis-Brown – Show Me Love (Extended Mix)

Bluetooth

Zene/Stream

★★★☆☆

★★★☆☆

★★★★☆

Ludwig Göransson – Posterity (Tenet filmzene)

Bluetooth

Zene/stream

★★★☆☆

★★★★☆

★★★★☆

TheVR Aputest podcast

Bluetooth

Podcast

★★★☆☆

★★★★☆

★★★☆☆

The Mandalorian

AUX

Film/Stream

★★★★☆

★★★★☆

★★★★★

Esőerdő – Relaxációs természethangok

Bluetooth

Zene/Stream

★★★☆☆

★★★☆☆

★★★★★

God of War – Ragnarök

Bluetooth

Játék

★★★☆☆

★★★☆☆

★★★★★

Elden Ring

AUX

Játék

★★★★☆

★★★★★

★★★★★

Úgy vettem észre, hogy azokban a médiatípusokban, amikben sok volt a mély, ott tisztábban szólt, mint az előd, sőt, esetenként élvezhetőbb volt, mint a Stage320. Ha az összképet nézem nem sokkal marad el a Stage320-tól, persze hangerőben a teljesítménykülönbség miatt egészen biztosan a nagyobb hangszóró nyeri az összehasonlítást, de optimális esetben nem akarjuk, hogy a szomszéd is azt hallgassa, amihez éppen nekünk van kedvünk.

A Club120 tisztán szól, kellően elkülöníti a magas hangokat, de ha a média úgy kívánja, kiaknázza a mélyhangszórók nyújtotta lehetőségeit (pláne a BASS BOOST funkcióval!)

Kinek ajánljuk?

Akinek a Stage320 túl nagy, vagy túl mély sebet ejtene az otthoni költségvetésén, annak tökéletes alternatíva ez a hangszóró. Kiválóan alkalmas kisebb házibulikra, filmezésre, játékra, egyszóval akár az egész család megtalálhatja a számára megfelelő felhasználási módot. Ugyanez igaz a korosztályokra is. Az egészen kicsiktől az idősebbekig, bármilyen tartalmat szeretnének hallgatni rajta, egészen biztosan nem fognak csalódni. Kiváló minőség, prémium felépítés, hasznos, és jól használható funkciók, cserélhető akkumulátor! Mit várhatunk még egy partihangszórótól 2024-ben?