Vagy nagynénije, még mielőtt hímsovinizmust kiáltotok! Csak ugye akkor túl hosszú lett volna a cím. Mindenesetre itt vannak a tuti játéktippek, ha tudjátok, hogy konzolt kap valamelyik gyerek karácsonyra. Szülő vagy és játékkonzolt veszel a gyereknek karácsonyra? Nagynéni/nagybácsi, távolabbi rokon, esetleg a család a gyereknél bevágódni igyekvő barátja vagy és tudod, hogy a szülők játékkonzolt adnak a gyereknek karácsonyra? Akkor elárulunk valamit: a konzol fantasztikus ajándék, különösen egy ilyen év után, mint 2018, amikor is soha nem látott minőségű játékok jelentek meg gyors egymásutánban. Ráadásul 2017 is bitangerős volt, a választék tehát hatalmas. A ugyanis az, hogy a konzol önmagában kevés. A konzolt ugyanis önmagában árulják, vagy jó esetben olyan csomagban, ami egy vagy két játékot tartalmaz. Tipikus bundle-cím az aktuális FIFA, Battlefield vagy Call of Duty, ami mind szép és jó csakhogy kisebb gyerekeknek egyik sem való (kivéve talán a FIFA-t, abban legalább nem folyik vér) és előbb-utóbb a nagyobbak is rájuk unnak. Főleg most, amikor pofonegyszerűen utánanézhetnek, mik a menő játékok a konzolra, azaz, hogy mit hagynak ki. Segítünk! A most kapható három konzolhoz, a Playstation 4-hez, az Xbox One-hoz és a Nintendo Switchhez mutatunk kettő-kettő javallt és egy ellenjavallt címet, amelyekkel biztosan nem lőhetsz mellé. Jó hír, hogy egyik sem új játék, azaz viszonylag olcsón beszerezhetőek, ráadásul ma már egyiket sem csomagolják konzol mellé, azaz biztos nem kapja meg a gyerek a gép mellé. Lássuk!

Playstation 4

13 év alatti gyereknek: Ratchet & Clank

https://www.youtube.com/watch?v=INWTbpXhckA Nem egyszer remake-je ez a Playstation 2-éra legmenőbb ugrálós-lövöldözős bolygóközi platformjátékának, hanem egy teljesen új, de máris klasszikus cím, amelyhez még film is készült. (Vagy fordítva.) A film amúgy felejthető, a játék viszont nem az: a kritikusok és a (felnőtt!) játékosok is meglepődtek rajta, hogy mennyire jó, egyszerre izgalmas, de erőszakmentes, csodás grafikával és a videojáték-történelem legviccesebb fegyvereivel. (Csak várj, amíg eljuttok a pixelizátorig vagy a diszkóágyúig!) Ha ezt kapja a gyerek, nem az lesz a kihívás, hogy egész napra elfoglalja a tévét, hanem, hogy megálld, hogy ne szedd ki a kezéből a kontrollert.

13 év felett: Horizon Zero Dawn

Egy öntudatos amazonlány az apokalipszis utáni Földön rohangál, amikor a természet már rég visszavette, ami az övé, a maradék emberiség pedig mit sem tud saját múltjáról. Ha éppen nem a törzsének segít, robotdínókra vadászik. A Horizon Zero Dawn legnagyobb dobása, hogy pontosan annyira menő és sokkal okosabb, mint amilyennek hangzik. A sztori kissé szövevényes és sajnos magyar felirat sincs hozzá, ám ennek ellenére is ez a Playstation 4 legszebb, leginkább megindító és legizgalmasabb játéka. Az egész ráadásul tényleg csak mérsékelten erőszakos (az sem öncélú), tehát nyugodtan adjuk kamasz kezekbe!

Amit kerülj el: Bloodborne

Ha megkérdezed egy boltban, mint a legjobb Playstationre kapható játék, az eladó jó eséllyel rávágja, hogy Bloodborne. (Így, e-vel.) Igaza lesz. Mégse vegyük meg, mert amellett, hogy a legjobb, a legnehezebb, legerőszakosabb és legnyomasztóbb is, plusz még felnőtt fejjel és perfekt angollal sem könnyű megérteni a H. P. Lovecraft és a Hasfelmetsző Jack-történetek ihlette világot.

Xbox One

13 év alatt: Super Lucky’s Tale

Xbox-ra nincs Ratchet & Clank, van viszont Super Lucky’s Tale, ami meg Playstation-re nincs, így van egyensúlyban az univerzum. Gyönyörű, cuki, erőszakmentes, az ügyességet és a logikát is megdolgoztatja, a főszereplő rókát pedig nem lehet nem szeretni: a tökéletes gyerekjáték Xbox-ra!

13 év felett: Sea of Thieves

Mindenki várta a legendás Rare fejlesztőcsapat új, kalózos játékát, a megjelenés után azonban a legtöbben legyintettek: szép, hangulatos, de ez is csak egy lett a sok online többjátékos túlélőkalandból. Azóta azonban felturbózták a csomagot rengeteg új küldetéssel, funkcióval és szereplővel, sokkal mozgalmasabb és élettel telibb lett az egész, a grafika pedig ugyanúgy szemet gyönyörködtető és rajzfilmszerű (főleg Xbox One X-en), szóval ha a gyerek rajong a kalózokért (márpedig miért ne rajongana?), akkor ez az ő játéka! Éjszaka pedig a te játékod lesz.

Amit kerülj el: Cuphead

Klasszikus rajzfilmek ihlette vicces, ugrálós platformjáték? Ez kell a gyereknek! – gondolhatnád a boltban és nagyon nagyot tévednél. A Cuphead egyrészt jelen konzolgeneráció talán legnehezebb játéka, de tényleg, a fejlesztők szinte szadisztikus perfekcionizmussal törekedtek arra, hogy csak a legelszántabbak teljesíthessék a pályákat, másrészt elsőre talán cuki, belemerülve azonban kifejezetten furcsa és nyomasztó ez a képi világ – pont úgy, ahogy a húszas évek rajzfilmjei is furcsák és nyomasztók mai szemmel.

Nintendo Switch

13 alatt: Super Mario Odyssey

Ha Nintendót kap a gyerek (kapjon!), az a helyzeti előnyünk, hogy nehezen nyúlhatunk mellé: a japán cég híres arról, hogy kizárólag aranyos, stílusos, családbarát (igaz, itt-ott kissé fura ötletekkel megpakolt) játékokat ad ki. Köztük is fényes csillagként tündököl a legutóbbi Mario, ami… nos, egy tipikus 3D-s Mario-játék olyan hangulattal, grafikával és részletes, szeretettel megalkotott és hatalmas ötletekkel benépesített játék, amit még a Swtich-nél fejlettebb konzolokon sem láttunk. A Super Mario Odyssey szerelmes levél a videojátékokhoz, te pedig a gyerek mellett ülsz majd és nem tudod levenni a szemed a tévéről, miközbe játszik.

13 év felett: Zelda Breath of the Wild

Pontosan ugyanazt tudjuk elmondani, mint a fenti Mario-címről, csak ez a másik nagy Nintendo-klasszikus, a Zelda új epizódja. A főhős még mindig Link, a tét még mindig Hyrule királyságának sorsa, csak a világ változott sokat. Zeldáé is, meg a miénk is. A miénk legalább annyiban, hogy a konzolok – mint most a Switch – sokkal fejlettebbek, mint a legutóbbi Zelda-epizód óta. A Breath of the Wild ennek megfelelően nagyobb és szebb, mint valaha, sokkal több megoldandó rejtéllyel és felfedeznivalóval, mint bármikor. A Wii U utolsó és a Switch első címe a videojáték-történelem egyik legjobb alkotása, amelybe 10 és 80 év közti gémerek milliói öltek már sok száz órát. Mármint fejenként. A jelek szerint egy percet sem éreznek elpocsékolt időnek.

Amit kerülj el: Wolfenstein The New Colossus

Ha most vagy gyerekvállalós vagy gyereknevelős korban, és a kilencvenes évek elején hozzáfértél bármilyen pc-hez, akkor jó eséllyel csodás emlékeket táplálsz az eredeti Wolfensteinről, amely mai szemmel ugyan megmosolyogtató (szerencsére a készítő id Software sem vette túl komolyan, a főgonosz például egy gépágyúkkal felszerelt robot-Hitler volt), de akkor forradalminak tűnt. Értjük tehát, miért jut eszedbe, hogy “megmutatom a gyereknek, mitől voltunk mi anno oda, megveszem tehát neki a legutóbbi Wolfenstein-játékot”, de könyörgünk, ne tedd! A Wolfenstein The New Colossus már nem az a Wolfenstein: erőszakosabb és drámaibb, mint bármi, amit az utóbbi években kiadtak, és amellett, hogy hipermodern kütyükkel felszerelt nácikat kell halomra gyilkolni, az emberi kegyetlenségről, rasszizmusról és elnyomásról szól, egészen ügyesen. Szóval a most kivételesen tényleg bízz a korhatárkarikában!