Vagy bármelyik férfi! Hiszen a karantén alatt egy kicsit mind geekek lettünk, nem?

Közeleg a karácsony, közszolgálati tartalommal jelentkezik hát a MediaMarkt Magazin! Összegyűjtöttük a leghasznosabb és/vagy (inkább és) legmenőbb ajándékokat férfiaknak. Konkrétan hatot, méghozzá árkategóriák szerint, azaz nem a pénztárca vastagságán múlik majd, lesz-e tesztoszteronillatú ajándék a fa alatt. Az alábbi felsorolást alkalmazhatják ihletforrásként vagy használati utasításként a családtagok, barátnők, barátok, feleségek, és persze maguk a férfiak is, bevásárlólistaként, ha úgy tetszik, legfeljebb nem mondják el senkinek, hogy innen a tipp. Az Igazi Férfi ugyanis nyilván képes magától is megálmodni, vagy méginkább mindenféle szuperracionális algoritmusok mentén kimatekozni, hogy mire vágyik, nem kell mindenféle online magazinokra hagyatkoznia, nem igaz?

Az irónia természetesen a cikk alapötletének („hölgyeim, íme a tökéletes ajándékok férfiaknak!”) finom szexizmusára utal; éppen ezért gyorsan hozzá is tesszük, hogy az alábbiakat bátran ajándékozhatjuk geek nőknek is, hiszen a világ 2020-ra szerencsére már túllépett azon, hogy kromoszómák alapján kellene ajándékot választanunk, például alkoholos italokat és konyhai eszközöket. (Különben is, ezeket a sorokat egy férfi írja, aki nagyon-nagyon örülne egy tisztességes wokkészletnek, csak szólok.)

Ne is húzzuk tovább, lássuk a tételeket!

Ötezer forint körül: The Mandalorian figura

A Funko POP figurák minden geek asztalának (polcának, autójának, számítógépházának) alapkellékei évek óta, most pedig természetesen előrukkoltak a Mandalorian című sorozatra rímelő kollekciójukkal is. A rövid, cserébe izgalmas, látványos és pörgős epizódokat tízmilliók várják hétről hétre, jelenleg a második évadnál tart, és lesz még több is, tekintve a Disney ambiciózus terveit a Star Wars-univerzum körül.

A Mandalorian egyébként a legjobb dolog, ami 2020-ban a tévénkben történhet: egyszerű, célratörő és macsó, mint a klasszikus westernek (még a zenéje is azokra rímel), a szereplők pedig mind telitalálatok. Személyes kedvencem a Werner Herzog alakította Ügyfél, de itt azért mégis Mandót ajánlom. És nem, csak azért sem Baby Yodát.

A terméket itt vásárolhatod meg.

15 ezer forint körül: hajvágó készlet

Jobban mondva testszőr-karbantartó készlet, hiszen az, amit most ajánlunk, konkrétan mindenre jó. Hajnyíróügyben már futottunk egy kört itt, a helyzet (értsd: pandémia, karantén, ilyenek) azonban mostanra sem javult, úgyhogy tényleg aktuális és praktikus ellátni a férfiakat mindennel, amire csak sufni-barber shopjukban szükség lehet.

A rendkívül férfias nevű Philips Multigroom Series 5000 pontosan ezt kínálja: bárhonnan bármennyi szőrt eltávolít, hála az ötletes és kézre álló moduláris rendszernek. Szakáll? Pipa. Precíz kontúrok az arcon? Pipa. Orr? Pipa. Fül? Pipa. Haj? Naná, hogy pipa. Két irányban vág, mosható, akkumlátoros (állítható feszültséggel), könnyű, de strapabíró és még utazótáskát is kapunk hozzá. Ez utóbbira most egy darabig mondjuk nem lesz szükség.

A terméket itt vásárolhatod meg.

40 ezer forint körül: Polaroid fényképező

Nem éppen praktikus, hiszen bármely mobiltelefon részletesebb képeket lő gyorsabban, mint ez a mai szemmel ormótlan eszköz, mégis kiapadhatatlan örömforrás és rendkívül menő ajándék a Polaroid. Nem a legolcsóbb és persze az ikonikus fényérzékeny papír utánpótlásáról is folyamatosan gondoskodni kell, de az instant fényképezés mágiája biztosan feldobja az ünnepeket. (Vagy bármit.)

Mágiája van ugyanis neki: a fiatalabbak aligha ismerik az izgalmat, amit a komponálás és az exponálás jelent úgy, hogy a végeredményt csak percek múlva, szépen lassan kezdik látni, ha pedig megszületett és jól sikerült, nem tudják csak úgy lementeni a telefonjukra: kézbe kell fogni, körbeadni és eltenni emlékbe. Egyszóval rá lehet kattanni. Boomereknek és hipsztereknek is tökéletes ajándék. A fentiekre visszautalva természetesen a különleges logóval ellátott Mandalorian-modellt ajánljuk.

A terméket itt vásárolhatod meg.

60 ezer forint körül: HUAWEI Watch GT 2 sportóra

Okos- és sportórákból (meg persze karperecekből) akkora a választék, hogy el sem kezdjük taglalni; elég most annyi, hogy tízezer forinttól félmillióig bárki megtalálhatja a tökéletes ajándékot. Direkt nem a százezres kategóriából választottunk. A Watch GT 2 az utóbbi idők legsikeresebb okosórája, hogy miért, az ránézésre kitalálható: mert viszonylag olcsó, és még így is gyönyörű, ráadásul úgy gyönyörű, mint egy igazi, klasszikus (méretét tekintve mondjuk automata) óra, ezt pedig nem sok smartwatch mondhatja el magáról. (Pedig jó részük még beszélni is tud, tehát tulajdonképpen mondhatná is.)

Ehhez jön a piac egyik legjobb üzemideje (akár két hét!), kijelzője (AMOLED) és a híres HUAWEI-féle felszereltség funkciókban és hardverben: ezzel az órával egyszerűen nem foghatunk mellé. Arról nem is beszélve, milyen erős motiváló tényező egy sportolásra is felkészített okosóra egy éppen bejglitúladagolásban fetrengő, a nyáron vett farmerjébe önmagát beleszuszakolni egyre kevésbé képes férfi számára.

A terméket itt vásárolhatod meg.

150 ezer forint körül: OLYMPUS E-PL8

Ajánlunk egy „rendes” fényképezőt is az inkább partikellékként (vagy, ha az ember MOME-t végzett, képzőművészeti médiumként) funkcionáló Polaroid mellé. Méghozzá egy klasszikus vonalvezetésű cserélhető lencsést. Az E-PL8 a ma kapható talán legszebb fényképező (talán a Leicákat leszámítva, csak azoknak egy nullával több van az árában), igazi öregsulis, hetvenes-nyolcvanas éveket idéző formavilággal.

Persze nem ajánlanánk, ha nem tudna mindent, amire egy kezdő fotósnak szüksége van: széles lencseválaszték, jó zajkezelés kevés fényben is a Live-MOS érzékelőnek hála, érintőképernyő, kihajtható kijelző szelfimóddal, manuális üzemmód, vakucsatlakozás és így tovább. Még tapasztalt, vagy akár profi fotósoknak is adhatjuk: kitűnő pótgép, és különben is, olyan nincs, hogy egy fotográfusnak elég gépe van.

A terméket itt vásárolhatod meg.

500 ezer forint körül: LG OLED 55 CX

Tisztában vagyunk vele, hogy egy félmilliós tévé minden tisztességes háztartásban közös döntés és nem egyszerű ajándék, mégsem mehetünk el a tény mellett, hogy a tisztességes televízió fontosabb, mint valaha. Például azért, mert tökéletesen működik az új generációs játékkonzolokkal, meg azért, mert a kijelzők csúcsának számító OLED technológia a maga végtelen kontrasztjával és igazi feketéivel olcsóbb, mint valaha. De főleg azért, mert finoman szólva kérdéses a hagyományos mozik sorsa, a nagy stúdiók pedig sorra mutatják új filmjeiket streaming platformokon, mint a Neflix és a HBO.

Az eredmény: fel kell készülnünk, hogy mozizni bizony otthon fogunk ezentúl. Ebben az értelemben egy jó okostévé megtérülő befektetés: mozijegyek helyett elég egyszer beruházni, az OLED-minőségnek hála pedig az élmény ugyanaz lesz, főleg egy épkézláb hangrendszerrel. Ha valakinek érthető módon drága lenne az LG még csak nem is robosztus, „mindössze” 55 collos modellje, sokkal olcsóbban is választhat majdnem (de csak majdnem) tökéletes tévét, akár a gyártó Nanocell-sorozatából, akár a Samsung QLED-modelljei közül. A lényeg, hogy 2021 az otthoni filmnézés éve lesz, ez már most biztos.

A terméket itt vásárolhatod meg.