Elég egy mobil és egy elhúzott függöny: így fotózz karantén idején!

Aki nem próbálta, azt hiszi, könnyű jól ételt fotózni, aki próbálta, azt hiszi, lehetetlen. Ugyanez igaz a divatfotózásra, amelynek, bármilyen furcsán is hangzik, fontosabb, mint valaha. A valóság, mint mindig, valahol a kettő között van – és most, a Nagy Otthonülés heteiben megmutatjuk, mi a titok nyitja.

Manapság mindenki fotós – panaszkodnak a fotósok. Nagyon helyes, legyen is mindenki fotós, hatalmas buli – mondjuk erre mi. Ezt pedig most még a szokásosnál is komolyabban gondoljuk: a fotózás nem csak nagyszerű hobbi (és, ha az ember kitartó, kreatív és kész folyamatosan tanulni és alkalmazkodni: csodás hivatás), hanem még nagyszerűbb terápia. Terápiára, önmagunk szórakoztatására, unaloműzésre és a bennünk duzzadó energiák levezetésére márpedig most nagyobb szükségünk van, mint valaha, éppen ezért ajánljuk az önkifejezés eme legösztönösebb módját. Akkor is, ha otthon vagy: felfedezni újra a lakásod, házad, családod, párod és a hétköznapi élet apró mozzanatait egy kamera lencséjén keresztül okos és szórakoztató módja annak, hogy átvészeld ezeket a nehéz hónapokat.

Mi most ebben segítünk: arra vállalkozunk, hogy egy rövid és szórakoztató karanténkompatibilis gyorstalpalóval adjuk át a hiányzó tudást. Fotózni mindenki tud, hiszen ma könnyebb, mint valaha, jól fotózni viszont nagyon kevesen; a jó hír az, hogy elég pár technikai és művészi trükk, amelyet legfeljebb begyakorolni nehéz, megérteni nagyon könnyű, és kész is a műalkotás. A jó hír az, hogy nem kell drága gép, lencse, vaku, fényformáló és egyéb úri huncutság, elég a mobilod, pár a háztartásodban található alkalmi kellék és persze a szemed és a kezed. Ahol tudunk, azért ajánlunk professzionális alternatívákat, ha esetleg magasabb szintre lépnél és megteheted, hogy beszerezd őket. Most azonban nem ez a lényeg, ezzel mi is tisztában vagyunk.

Az első részben pedig mi mással is foglalkozhatnánk, mint az ételfotóval. Hogy miért? Egyrészt azért, mert ez a legkézenfekvőbb karanténprojekt: most nagyjából mindenki maga főz, még az is, aki sosem csinálta, a Facebookon pedig (érthető módon) elszaporodtak a recepteket és az ételek fotóit egymással megosztó csoportok. Másrészt azért, mert ezen keresztül egy csomó fotós trükköt és fogást bemutathatunk, amelyeket kamatoztathatsz majd a „komolyabb” témáknál is. Ezek után rátérünk a divatfotóra. Hogy miért adnánk tippeket a divatfotózásra karantén idején? Alább minden kiderül!

Készen állsz? Akkor kezdjük is!

Étel

„Csak nem lehet olyan nehéz ételt fotózni” – gondolja mindenki a tökéletesen komponált, Instagram-kompatibilis fotók láttán. Vagyis nem mindenki, csak az, aki még nem próbálta. Aki igen, az tudja, hogy ételt fotózni bizony baromi nehéz. Az összevissza-fények és az esetleges látószög miatt a nem tudatosan komponált és exponált kajafotók bizony mérhetetlenül unalmasok és néha bizony egyszerűen csúnyák a profi fényképekhez képest. Ez többek között azért van, mert az emberek többsége nem csak azt fotózza, amit lát, hanem onnan is, ahonnan látja, tehát egyszerűen a szeme elé emeli a kamerát/telefont és lő. A másik, ami hazavágja ezeket a képeket, hogy három irányból háromféle fény jön: konyhában, étteremben tipikus helyzet ez. Szegény kamera pedig nem tud dönteni, hogy hova húzza a fehéregyensúlyt, ezért lesz az a szegény pirított zöldséges steak hol sárgás, hol kékes. Az ilyen képekre gondolunk:

A jó hír az, hogy bármilyen reménytelennek is tűnik elérni a profik szintjét, ételt fotózni annyira nem nagy ördöngösség. Ahogy a fentiekből kiderül, két dolog kell: fények és tűpontos látószög. Haladjunk sorban.

Fények: két fontos szempont van, az, hogy szórt legyen (de legalább ne spotlámpa) és hogy egységes, azaz egyszínű. Szerencsére ilyen fénye mindenkinek van otthon: a kívülről beáramló természetes fény. Kapcsoljuk le a lámpákat, vagy vigyük az ételt olyan helyre, ahol a lámpák fénye már nem érvényesül és engedjük be a kinti fényt – figyelem, ne a közvetlen napfényt! A felhős idő a közhiedelemmel ellentétben tökéletes fotózásra (persze ugyanez érvényes, ha süt a nap, de pont nem tűz be a lakásba), de ha nagyon makacsul süt a nap, és van fényáteresztő függönyünk, húzzuk el, az kellőképpen szórja majd a fényt.

A legjobb, ha az ételt az ablak közelébe tesszük, mert nem csak a fény színe és minősége, hanem a mennyisége is számít, nem is kicsit: még a kis mobilunk is könnyen megtalálja az élességet, és alacsony érzékenységgel exponál (tehát zajmentes képet készít), ha bőven jut fény a tányérra. Ha kísérletező kedvedben vagy, próbálkozhatsz némi derítéssel is: így hívják, amikor a fotósok egy második fényforrással kitöltik az árnyékos részeket. Ehhez nem kell külön fény, elég visszaverni a kinti fényt némi fehér felülettel. Még csak fotós felszerelés sem kell: elég, ha egy kinyitott könyvet teszünk az étel átellenes részére.

Ami a látószöget illeti, egyszerű dolgunk van: az ételt a legjobb felülről fotózni. Azaz mégsincs egyszerű dolgunk, ezt ugyanis nem is olyan könnyű kivitelezni. Nagyon fontos, hogy tényleg pont felülről és tényleg pont lefelé fotózzunk, különben kilóg majd a lóláb. Figyeljük az asztal oldalait: akkor csináljuk jól, ha párhuzamosak a kijelző képével. Ez némi kísérletezést igényel, szóval tényleg csak akkor fogjunk bele, ha nem bánjuk, hogy hűl egy kicsit a kaja.

View this post on Instagram

| The filet is covered with razor clams, Krystal Caviar, toasted sesame seeds and ginger. The fish sits next to a sweet potato purée and a creamy clam fumet | 📸 : @lappartnyc L’Appart, New York, USA (French Cuisine) .. @michelinguide Point Of View Secreted within the sprawling food hall of Le District, L'Appart is not so much a dining room as a crown jewel. Designed to resemble a Parisian apartment—hence its name—a meal here feels like attending a dinner party, albeit one with potentially 28 guests. You will be handed a drink as soon as you enter and are thereafter introduced to affable chef, Nicolas Abello. Comprised of everything that its surrounding boulangerie, fromagerie, poissoinnerie and boucherie can offer, it's clear that this kitchen is intent on pushing the barriers of classic French cuisine. The staff is genuinely warm and quite keen to please. From then on, things settle down into a more recognizable format. The set menu kicks off with artistic little canapés that warm up your taste buds. Imagine lobster tartare with dashi gelée or a parmesan- and Chantilly-filled round of pâte à choux. Then it's on to the lineup of dishes, made using all manner of modern technique, like the panko-crusted scallop with beurre blanc; or glazed sweetbreads with shiitake mushrooms and garlic confit. These flavors may be unapologetically rich but are always on point—not unlike the mini praline soufflé matched with praline ice cream. 🌟 High quality cooking, worth a stop!

A post shared by Nordic chefs (@simplistic_food) on

Ezek után mehet is az Instára – ha jól csináltad, még filter sem kell.

Ha kevés lenne a mobil, íme az ajánlatunk:

NIKON D3500 + AF-S 18-140 mm VR Kit – Ne hallgass azokra, akik azt mondják, a tükörreflexes fényképezés haldoklik. Ez a kis, megbízható csomag mindent tud, amire csak szükséged lehet, tökéletes képminőségben, és ami nagyon fontos: ha rákapsz a fotózásra, könnyedén fejlesztheted, hiszen rengeteg kompatibilis alkatrész vár.

ROLLEI 56 Dual TTL vaku Canon, Nikon rendszerhez – Olcsó, de példás tudású kis vaku meglepően erős fénnyel, és vezeték nélküli vezérelhetőséggel, hogy bárhova elhelyezhesd.

DÖRR CRK-22 kerek derítőlap 5-in-1, 56 cm – Ha kevés lenne a szétnyitott könyv, itt a tökéletes, szabadon ki-be fordítható és forgatható derítő eszköz.

Divat

Divatfotózás a karanténban? Naná! A legviccesebb és legkreatívabb közösségi projekt, amit ez az egész szörnyű helyzet kitermelt, az az, hogy emberek ezrei dokumentálják nap mint nap, mit viselnek a home office-ban. Ez odáig fajult, hogy rengetegen kifejezetten a fotó kedvéért öltöznek fel. Akárhogy is: az, hogy szertartásos keretet adsz a napodnak azzal, hogy szépen felöltözöl, mintha tényleg munkába mennél, sokat tehetsz, hogy megőrizd a lelki egyensúlyod, és ha ezt dokumentálod is, még az egódat is kényeztetheted (persze egészséges mértékben), illetve kielégítheted a mindenkiben meglévő exhibicionizmust. Aki önértékelési problémákkal küzd, vagy rossz az önképe, annak különösen ajánljuk ezt a műfajt: lehet, hogy óriási lépés kifelé a komfortzónából, de ki tudja, még a végén megszereti magát.

Ehhez technikai tanácsokat nincs is értelme adni. A lényeg úgysem a szabályok betartása, hanem a kísérletezés, a játék. Ha szelfizel, forogj körbe, menj közel az ablakhoz, keresd magadon a jó fényt, ha családtag fotóz, ne nyugodj bele, ha nem vagy elégedett a képpel. Nézegesd addig, amíg rá nem jössz, mi nem tetszik. Tokád nőtt, túl vastagok a lábaid? Valószínűleg egyszerűen csak alulról fotózott – kérd meg, hogy fotózzon szemmagasságból! Minden bőrhibád előjött? Kapcsold le a lámpákat és hagyatkozz a természetes fényre, az is szemből vagy félig oldalról érjen! Nem baj, ha a háttér összevissza, esetlen – elvégre otthon vagy, nem?

Legyen ez a mindennapi rutin része! Hidd el, ha ennek vége, hálás leszel magadnak, hogy ilyen emlékeid voltak erről az enyhén szólva furcsa időszakról.

104460cookie-checkElég egy mobil és egy elhúzott függöny: így fotózz karantén idején!