Elég egy mobil és egy elhúzott függöny: így fotózz karantén idején!

Aki nem próbálta, azt hiszi, könnyű jól ételt fotózni, aki próbálta, azt hiszi, lehetetlen. Ugyanez igaz a divatfotózásra, amelynek, bármilyen furcsán is hangzik, fontosabb, mint valaha. A valóság, mint mindig, valahol a kettő között van – és most, a Nagy Otthonülés heteiben megmutatjuk, mi a titok nyitja.

Manapság mindenki fotós – panaszkodnak a fotósok. Nagyon helyes, legyen is mindenki fotós, hatalmas buli – mondjuk erre mi. Ezt pedig most még a szokásosnál is komolyabban gondoljuk: a fotózás nem csak nagyszerű hobbi (és, ha az ember kitartó, kreatív és kész folyamatosan tanulni és alkalmazkodni: csodás hivatás), hanem még nagyszerűbb terápia. Terápiára, önmagunk szórakoztatására, unaloműzésre és a bennünk duzzadó energiák levezetésére márpedig most nagyobb szükségünk van, mint valaha, éppen ezért ajánljuk az önkifejezés eme legösztönösebb módját. Akkor is, ha otthon vagy: felfedezni újra a lakásod, házad, családod, párod és a hétköznapi élet apró mozzanatait egy kamera lencséjén keresztül okos és szórakoztató módja annak, hogy átvészeld ezeket a nehéz hónapokat.

Mi most ebben segítünk: arra vállalkozunk, hogy egy rövid és szórakoztató karanténkompatibilis gyorstalpalóval adjuk át a hiányzó tudást. Fotózni mindenki tud, hiszen ma könnyebb, mint valaha, jól fotózni viszont nagyon kevesen; a jó hír az, hogy elég pár technikai és művészi trükk, amelyet legfeljebb begyakorolni nehéz, megérteni nagyon könnyű, és kész is a műalkotás. A jó hír az, hogy nem kell drága gép, lencse, vaku, fényformáló és egyéb úri huncutság, elég a mobilod, pár a háztartásodban található alkalmi kellék és persze a szemed és a kezed. Ahol tudunk, azért ajánlunk professzionális alternatívákat, ha esetleg magasabb szintre lépnél és megteheted, hogy beszerezd őket. Most azonban nem ez a lényeg, ezzel mi is tisztában vagyunk.

Az első részben pedig mi mással is foglalkozhatnánk, mint az ételfotóval. Hogy miért? Egyrészt azért, mert ez a legkézenfekvőbb karanténprojekt: most nagyjából mindenki maga főz, még az is, aki sosem csinálta, a Facebookon pedig (érthető módon) elszaporodtak a recepteket és az ételek fotóit egymással megosztó csoportok. Másrészt azért, mert ezen keresztül egy csomó fotós trükköt és fogást bemutathatunk, amelyeket kamatoztathatsz majd a „komolyabb” témáknál is. Ezek után rátérünk a divatfotóra. Hogy miért adnánk tippeket a divatfotózásra karantén idején? Alább minden kiderül!

Készen állsz? Akkor kezdjük is!

Étel

„Csak nem lehet olyan nehéz ételt fotózni” – gondolja mindenki a tökéletesen komponált, Instagram-kompatibilis fotók láttán. Vagyis nem mindenki, csak az, aki még nem próbálta. Aki igen, az tudja, hogy ételt fotózni bizony baromi nehéz. Az összevissza-fények és az esetleges látószög miatt a nem tudatosan komponált és exponált kajafotók bizony mérhetetlenül unalmasok és néha bizony egyszerűen csúnyák a profi fényképekhez képest. Ez többek között azért van, mert az emberek többsége nem csak azt fotózza, amit lát, hanem onnan is, ahonnan látja, tehát egyszerűen a szeme elé emeli a kamerát/telefont és lő. A másik, ami hazavágja ezeket a képeket, hogy három irányból háromféle fény jön: konyhában, étteremben tipikus helyzet ez. Szegény kamera pedig nem tud dönteni, hogy hova húzza a fehéregyensúlyt, ezért lesz az a szegény pirított zöldséges steak hol sárgás, hol kékes. Az ilyen képekre gondolunk:

A jó hír az, hogy bármilyen reménytelennek is tűnik elérni a profik szintjét, ételt fotózni annyira nem nagy ördöngösség. Ahogy a fentiekből kiderül, két dolog kell: fények és tűpontos látószög. Haladjunk sorban.

Fények: két fontos szempont van, az, hogy szórt legyen (de legalább ne spotlámpa) és hogy egységes, azaz egyszínű. Szerencsére ilyen fénye mindenkinek van otthon: a kívülről beáramló természetes fény. Kapcsoljuk le a lámpákat, vagy vigyük az ételt olyan helyre, ahol a lámpák fénye már nem érvényesül és engedjük be a kinti fényt – figyelem, ne a közvetlen napfényt! A felhős idő a közhiedelemmel ellentétben tökéletes fotózásra (persze ugyanez érvényes, ha süt a nap, de pont nem tűz be a lakásba), de ha nagyon makacsul süt a nap, és van fényáteresztő függönyünk, húzzuk el, az kellőképpen szórja majd a fényt.

https://www.instagram.com/p/B-VSId2laPM/

A legjobb, ha az ételt az ablak közelébe tesszük, mert nem csak a fény színe és minősége, hanem a mennyisége is számít, nem is kicsit: még a kis mobilunk is könnyen megtalálja az élességet, és alacsony érzékenységgel exponál (tehát zajmentes képet készít), ha bőven jut fény a tányérra. Ha kísérletező kedvedben vagy, próbálkozhatsz némi derítéssel is: így hívják, amikor a fotósok egy második fényforrással kitöltik az árnyékos részeket. Ehhez nem kell külön fény, elég visszaverni a kinti fényt némi fehér felülettel. Még csak fotós felszerelés sem kell: elég, ha egy kinyitott könyvet teszünk az étel átellenes részére.

Ami a látószöget illeti, egyszerű dolgunk van: az ételt a legjobb felülről fotózni. Azaz mégsincs egyszerű dolgunk, ezt ugyanis nem is olyan könnyű kivitelezni. Nagyon fontos, hogy tényleg pont felülről és tényleg pont lefelé fotózzunk, különben kilóg majd a lóláb. Figyeljük az asztal oldalait: akkor csináljuk jól, ha párhuzamosak a kijelző képével. Ez némi kísérletezést igényel, szóval tényleg csak akkor fogjunk bele, ha nem bánjuk, hogy hűl egy kicsit a kaja.

Ezek után mehet is az Instára – ha jól csináltad, még filter sem kell.

Ha kevés lenne a mobil, íme az ajánlatunk:

NIKON D3500 + AF-S 18-140 mm VR Kit – Ne hallgass azokra, akik azt mondják, a tükörreflexes fényképezés haldoklik. Ez a kis, megbízható csomag mindent tud, amire csak szükséged lehet, tökéletes képminőségben, és ami nagyon fontos: ha rákapsz a fotózásra, könnyedén fejlesztheted, hiszen rengeteg kompatibilis alkatrész vár.

ROLLEI 56 Dual TTL vaku Canon, Nikon rendszerhez – Olcsó, de példás tudású kis vaku meglepően erős fénnyel, és vezeték nélküli vezérelhetőséggel, hogy bárhova elhelyezhesd.

DÖRR CRK-22 kerek derítőlap 5-in-1, 56 cm – Ha kevés lenne a szétnyitott könyv, itt a tökéletes, szabadon ki-be fordítható és forgatható derítő eszköz.

Divat

Divatfotózás a karanténban? Naná! A legviccesebb és legkreatívabb közösségi projekt, amit ez az egész szörnyű helyzet kitermelt, az az, hogy emberek ezrei dokumentálják nap mint nap, mit viselnek a home office-ban. Ez odáig fajult, hogy rengetegen kifejezetten a fotó kedvéért öltöznek fel. Akárhogy is: az, hogy szertartásos keretet adsz a napodnak azzal, hogy szépen felöltözöl, mintha tényleg munkába mennél, sokat tehetsz, hogy megőrizd a lelki egyensúlyod, és ha ezt dokumentálod is, még az egódat is kényeztetheted (persze egészséges mértékben), illetve kielégítheted a mindenkiben meglévő exhibicionizmust. Aki önértékelési problémákkal küzd, vagy rossz az önképe, annak különösen ajánljuk ezt a műfajt: lehet, hogy óriási lépés kifelé a komfortzónából, de ki tudja, még a végén megszereti magát.

Ehhez technikai tanácsokat nincs is értelme adni. A lényeg úgysem a szabályok betartása, hanem a kísérletezés, a játék. Ha szelfizel, forogj körbe, menj közel az ablakhoz, keresd magadon a jó fényt, ha családtag fotóz, ne nyugodj bele, ha nem vagy elégedett a képpel. Nézegesd addig, amíg rá nem jössz, mi nem tetszik. Tokád nőtt, túl vastagok a lábaid? Valószínűleg egyszerűen csak alulról fotózott – kérd meg, hogy fotózzon szemmagasságból! Minden bőrhibád előjött? Kapcsold le a lámpákat és hagyatkozz a természetes fényre, az is szemből vagy félig oldalról érjen! Nem baj, ha a háttér összevissza, esetlen – elvégre otthon vagy, nem?

Legyen ez a mindennapi rutin része! Hidd el, ha ennek vége, hálás leszel magadnak, hogy ilyen emlékeid voltak erről az enyhén szólva furcsa időszakról.

104461cookie-checkElég egy mobil és egy elhúzott függöny: így fotózz karantén idején!